torstai 15. syyskuuta 2016

Nyt on kaikki suunnitellut pensaat leikattu

Syyshortensia - Hydrangea paniculata 'Wim's Red

Pari päivää on taas mennyt puutarhakuntoilun parissa. Leikkasin muutaman vuoden tauon jälkeen alapihan takaosan pajuangervoaidan. Johan se olikin päässyt ränsistymään ja oksat lakosivat sinne tänne. Enää ei päässyt pensaan lähelle nurmikkoa leikkaamaan, joka myös on johtanut siihen, että pajuangervo on alkanut laajentamaan reviiriään luvattoman paljon. Sen saa hyvin pysymään kurissa, kun ajaa leikkurilla kaikki pienet versot nurin.


Samalla nyhdin hurjan määrän lilliputtikokoisia vaahterantaimia ja jokusen jo vähän suuremmaksikin kasvaneen puun pois. Vaahteroita on jo omalla tontilla sen verran monta ja ympäristössä toinen mokoma lisää. Ovathan ne ihan kauniita puita, etenkin syksyn niitä värittäessä. Vaan syysharavoinnin hetkellä olen täysin kypsä kahlatessani vaahteranlehtikasoissa ja miettiessäni, miten kummassa saan ne taas johonkin tungettua. Vaahteranlehti on paksu ja kova ja sen maatumiseen menee aikaa. Varsinkin, jos lehtiä on kasapäin. Niinpä yleensä ajan pahimmat vaahteranlehtikeskittymät leikkurilla pienemmäksi silpuksi. Silti lehtikasoja on meidän pihamaalla vaikka toisille jaettavaksi. Kuka haluaa?


Leikkasin myös tontin molemmissa päissä rehottavat sekä yläpihalla kahdessa paikassa kasvavat tuoksuvatukat. Naapurin puolelle jäi vielä aikamoinen ryteikkö, mutta enpä voi ilman lupaa mennä toisten pusikoita leikkaamaan. Enkä olisi kyllä enempää jaksanutkaan. Vatukka kuuluu niihin kasveihin, joka risuttuu todella nopeasti ja se kestää vuosittaisen alasleikkaamisen erinomaisesti. Kukkiikin ihan yhtä komeasti, oli leikattu tahi ei.

Komeamaksaruoho - Sedum Herbstfreude

Ukkokulta raahasti oksahakettimen leikattujen pensaiden lähistölle ja silppusi materiaalin siinä paikalla. Säästyttiin kärräämiseltä ja sinne tänne siirtämiseltä. Kippasin hakkeen vatukoiden kasvupaikalle ja sinne se hävisi oivallisesti. Aikanaan siitä tulee multaa. Kätevää.


Tyhjensin kasvihuoneen, kippasin mullat istutuslaatikoista hedelmäpuiden alle ja pesin kasvihuoneen ja laatikot. Raakoja tomaatteja oli vielä jonkin verran, mutta koska luvassa on kylmeneviä ilmoja, katsoin paremmaksi tuoda ne sisälle sen sijaan, että lämmittäisin kasvaria. Tarkoitus oli kypsyttää niitä, mutta innostuin säilömään raa'at tomaatit etikkaliemeen, kuten Strömsö-ohjelmassa viimeksi tehtiin.


Isojen pensaiden leikkaaminen tuntuu aina jotenkin peruuttamattomalta, mutta sitä se ei ole. Leikkaaminen on monien pensaiden suhteen tärkeä hoitotoimenpide, jolla niiden ulkonäköä parannetaan ja ikääkin pidennetään. Norjanangervo, jos mikä, on leikkaamisella merkittävästi koheneva pensas. Leikkasin mm. talon päädyn norjanangervopensaat 21.8. ja nyt niissä on jo kymmensenttisiä versoja. Hetken aikaa talon pääty on paljaan ja tylyn näköinen, mutta ei aikaakaan, kun vihreä runsaus pääsee taas valloilleen.


Ulkotouhujen lomassa pesukone pyöritti lakanapyykkiä. Harvoin on ollut niin upeita pyykinkuivatusilmoja, kuin mitä nämä syyskuiset päivät ovat olleet. 

Pienestä pitäen Juuso on rakastanut lakanoiden vaihtamista ja yhäkin sen pitää päästä möyrimään patjan ja aluslakanan väliin. Siellä se muodostaa massiivisen kumpareen ja ilmeisesti kuvittelee, ettei häntä kukaan näe. Juuso ei millään muista olevansa yli kuusikiloinen katti. Ei lakanoidan alla möyriessään, eikä mamman syliin sukankutimen väliin tunkiessaan.


Puhtaiden ja raikkaiden lakanoiden väliin on kyllä aivan ihana illalla, ahkeran pihapäivän jälkeen kömpiä. Piti jättää päiväpeitto laittamatta, kun Juuso päätti jäädä päikkäreille heti lakanoiden laittamisen jälkeen. 

Syyshortensia - Hydrangea paniculata Vanille Fraise

Postauksen aloitti upeasti punertunut syyshortensia Vim's Red ja sen päättäköön Vanille Fraise, joka saakoon tämän kesän sinnikkyyspalkinnon. Kuolemankielistä toipuneena se on venyttänyt omistajaansa pidemmät versot ja nyt pukkaa vielä kukkiakin taivasta hipoviin latvoihinsa. Vaikka ei ehtisi nuppuja avata, pitkänhuiskeat varret ansaitsevat kunnioittavan kumarruksen ja kiitoksen. Siis kiitos, että uhmasit talven ankaruutta ja pahoin kärsineenä päätit ottaa melkoisen kasvupyrähdyksen näyttääksesi, ettei sinua niin vain nujerreta. Siinä on esimerkkiä monelle muullekin.