perjantai 6. toukokuuta 2016

Kiirettä pitää niin kasveilla kuin niiden kasvattajallakin

Suikeroesikko -  Primula Juliae-hbr. Wanda

Hoppua riittää niin kasveilla kuin niiden kasvattajallakin. Kuten monet ovat jo postauksissaan sanoneet, eiliset tapahtumat ovat tänään jo vahvasti hirstoriaa. Illalla niin mukulaleinikki kuin keltavuokkokin olivat vielä nupulla ja tänään täysin avoinna. Nippa nappa ehtii kaikkea ihailla, kun jo huomaa olevansa myöhässä.

Narsissi

Viileiden huhtikuun päivien aikana tuntui, että tässähän ehtii vaikka mitä. Mihinkäs sitä muka kiire olisi. No, nyt ei päivä tahdo millään riittää kaikkiin ajateltavissa oleviin hommiin. Varsinkin, kun välillä olisi mukava vain istahtaa taivastelemaan toukokuisen päivän kauneutta. Puhumattakaan, että vielä illansuussa jaksaisi istahtaa tietokoneen ääreen kuvia kamerasta koneelle siirtämään.

Pioni scillaviidakossa

Pergola ei ole vielä aivan valmis. Vielä puuttuu takaosan rimaseinä ja kaide ainakin yhdelle sivulle, mahdollisesti vielä tukipuitakin. Ja tietenkin puuosien petsaus, joka jäänee ihan viimeiseksi ja jolla ei ole kiire. Pääasia, että saa pihakalusteet pergolan katon alle oikeille paikoilleen.

Vuorenkilpi - Bergenia crassifolia

Ukkokullan rakentaessa pergolaa, minä olen pessyt suurimman osan talon ikkunoista ja myöskin kasvihuoneen. Kärräsin uudet mullat kasvihuoneen istutusaltaisiin, viritin lämpömittarin ja muuta tarvittavaa kasvarikamaa paikoilleen. Möyhensin viljelylaatikoiden mullat ja lisäsin sinne myös hevonkakkaa. 

Tänään öljysin terassin ylemmän osan. Alaosa, joka muodostaa pergolan lattian, saa odottaa muutaman päivän, kunnes Ukkokulta saa viimeiset laudat kiinnitettyä taikaisin. Osa laudoista piti irrottaa pergolan pystytukien kiinnittämistä varten. Parhaillaan ulkona saha ja pora laulaa, joten homma etenee.

Kevätesikko - Primula veris

Kotipuutarha-lehden vinkin myötä istutin yhteen isoon piharuukkuun kärhön ja sen vierelle muutaman kaunokaisen. Toiseen isoon ruukkuun laitoin kaksi valkoista särkynytsydäntä. Jotain sinne reunoille taidan vielä lisätä, mutta menköön mietintämyssyssä vielä vähän aikaa. 

Perennojen käyttö kesäistutuksissa on oivallinen tapa vahvistaa kasveja ja istuttaa ne sitten syksyllä omille kasvupaikoilleen. Mylläsin sen verran runsaasti kukkapenkkejäni viime kesänä, että tässä vaiheessa on vähän hankala tietää, mitä mistäkin tulee. Ja niin ollen myös hankala tehdä täydennysistutuksia. Syksyllä olen paremmin kartalla.

Petunia

Auringon ja kesäisen lämmön myötä mieli palaa ostamaan kesäkukkia kaikkiin laatikoihin ja ruukkuihin. Vakituisissa kesäkukkapaikoissani en ole vielä edes käynyt ja tiedän mm. kylän puutarhurin usein kieltäytyvän liian aikaisin myymästä monia kesäkukkia. Hiukan täytyy kuitenkin herkutella ja terassin kahteen kukkalaatikkoon ostin muutaman edullisen petunian, joiden seuraksi istutin honkkarista ostettuja sammalleimuja. Mitään valuvaa valkoista kun ei ollut tarjolla, niin tuumasin, että mennään noilla ainakin vähän aikaa.

Kaunokainen - Bellis perennis

Selkä vähän vihoittelee ja lihakset on jäykkinä, etenkin aamuisin. Aikamoista työleiritoimintaa tämä omakotiasuminen näin keväisinkin on, mutta kyllä tässä ehditään nautiskellakin, kunhan saadaan kunnon istumapaikat kuntoon. Pergolan rakentaminen on aiheuttanut ylimääräistä työtä ja sotkenut aikatauluja, vaan kohta siitä pääsee iloitsemaan. Tulevan kesän lisäksi monen monta seuraavaakin kevättä ja kesää.

Mukavaa viikonloppua kaikille!