keskiviikko 12. kesäkuuta 2019

Aurinko hellii ruusuja

Rosa pimpinellifolia 'Tove Jansson'
  
Puutarhassa tapahtuu jatkuvasti sellaisella vauhdilla, ettei millään perässä ehdi. Helteessä ruusujen nuput poksahtelivat auki, kuin popcornit kattilassa. Jos aamulla näkee Tove Janssonin nupun avautumassa, illalla se jo varistaa terälehtiään. En sentään leiriä Toven äärelle perustanut avonaisia kukkia nähdäkseni, mutta aika monta kierrosta sen pariin tein. Ja onnistuin. Upea samettinen puna.

Rosa rugosa 'Therese Bugnet' - Teresanruusu
  
Teresanruusu on aina meillä ensimmäisten kukkijoiden joukossa. Niin myös nyt. Teresassa on useita muhkeita vaaleanpunaisia kukkanyssyköitä. Ja lisää nuppuisia lupauksia.

Rosa rugosa 'Therese Bugnet' - Teresanruusu

On muuten herkullinen tämä Teresanruusun aukeamaisillaan oleva nuppukin.

Rosa pimpinellifolia 'Poppius' - Suviruusu

Suviruusussa näyttää olevan tänä vuonna eheitä ja hienoja kukkia. Jonkun verran keräsin vattukärsäkkään katkomia nuppuja. En ole vattukärsäkkäitä millään myrkyttänyt. Pimpinelliruusuja on ympäri pihaa, joten pitäisi varmaan pudottaa kokonainen myrkkypommi kärsäkkäistä eroon päästäkseni. Millään ei myöskään tiheiden ruusupensaiden alle pudonneita nuppuja pysty kaikkia poimimaan. Toistaiseksi kukkia on pensaissa ollut enemmän, kuin kärsäkkäiden valtaamia nuppuja. Toivotaan tilanteen sellaisena pysyvänkin.
 
Rosa majalis 'Tornedal' - Tornionlaaksonruusu

Tornionlaaksonruusukin on aloittanut kukkimisensa. Vaikka auringosta ja lämmöstä pidänkin, ruusujen ja monien muiden kukinnan vuoksi viileämpi sää olisi hyväksi. Silloin kaikki eivät kuki ohi pikakelauksella ja puutarhuri pääsee nauttimaan istutustensa palkinnoista vähän pidempään.

Rosa majalis - Metsäruusu
  
Metsäruusun yksinkertainen kukka on kaunis ja yleensä kukkia pensaassa on paljon. Surina ja pörinä kukissa kuuluu jo pitkälle, kun kukkien suosiosta kilpaillaan. Myös tuoksu on ihana, mutta nythän en sitäkään haista. Ehkä joskus tulevaisuudessa, toivon.

Rosa pimpinellifolia - Juhannusruusu

Juhannusruusut kukkivat nyt aivan valtavasti. Viime kesän kuivuusko sen sai aikaan, en tiedä. Pensaat ovat kermanvalkeiden kukkahattaroiden kattamia. Juhannusruusumme on tuotu meille Ukkokullan äidin lapsuudenkodista Hämeenkoskelta. Kasviin liittyvä historia lisää niiden merkittävyyttä.


Kultakuoriaisia pörrää nyt puutarhassa siellä täällä. Kuoriainen viihtyy hyvin putkikasvien kukinnoilla, joilla se käyttää kukkien siitepölyä ja terälehtiä ravinnokseen. Sille kelpaa hyvin myös ruusun, ohdakkeen ja mesiangervon kukat (Lähde: Wikipedia). Enpä usko, että yksi tai kaksi kultakuoriaista ehtii kaikki juhannusruusuni syödä.

Rosa 'Hurdal' - Norjanruusu

Seuraavaksi nuppunsa taitaa avata norjanruusu. Siinä onkin lukuisia nuppuja. Valamonruusukin on siinä ja siinä avautumisensa kanssa. Muut seurannevat perässä.

Rosa rugosa - Kurttulehtiruusu

Moni on varmasti kuullut uutisista, että rosa rugosan eli kurttulehtiruusun myynti kiellettiin 1.6.2019 lähtien. Maa- ja metsätalousministeriö määrää kurtturuusun kasvatuksenkin kiellettäväksi kolmen vuoden kuluttua. Tämä ruusu on siis hävitettävä kotipihoiltakin. Kurttulehtiruusu on nopea leviämään ja se aiheuttaa suuria ongelmia meren rannoilla. Kurttulehtiruusu on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi. 

Minulla on pihalla muutama kurttulehtiruusu. Ne ovat tähänkin saakka olleet varsin kitukasvuiset, joten niiden hävittäminen ei sureta. Rosa rugosan kieltäminen on jo aiheuttanut runsaasti väärinkäsityksiä. Ruusujen sukuja tuntemattomille ihmisille on syytä tähdentää, että kielto koskee vain kurttulehtiruusuja, ei sen sukulaisia. Kun rosa rugosa -nimen perässä on jokin lisänimi (esimerkiksi rosa rugosa 'Therese Bugnet'), ei sitä kielto koske. Nämä ruusut eivät leviä kurttulehtiruusun tavoin.