sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Sametti Hortensian 10 kysymystä

Köynnöskuusama eilen

Olen säästänyt joitakin haasteita kesän ja syksyn kiireiltä tänne puutarhan kannalta hiljaisemmille ajoille. Tässä Sametti Hortensian Pikkuinen puutarhani -blogista kymmenen kysymyksen haaste, jotka kuuluvat seuraavasti:


1. Lempikukkasi talvella

Lempikukkani taitavat olla samat niin kesällä kuin talvellakin, vuodenaikaan katsomatta. Jos taasen mietin sitä, millaisista lempikukista on talviaikaan mahdollisuus iloita, niin etupäässä ne lienevät leikkokukkia. Ruokakaupassa käydessäni mukaan tarttuu helposti neilikkakimppu, sillä ne ovat uskomattoman kestäviä maljakkokukkia ja yksittäiset nuputkin avautuvat likimain kaikki. Joulunaikaan yksi ihastuttavimmista taitaa olla amaryllis, josta valitsisin kerrotun valkoisen. Kukkien suhteen olen kuitenkin todella kaikkiruokainen. Ihan jokainen kimppu, jonka joku keksii tähän huusholliin tuoda, saa kyllä jakamattoman ihailuni.


2. Lempikasvisi omassa puutarhassasi? 


Tämä on kyllä niin vaikea kysymys joka kerran esitettynä. Tuntuu, että olen ihan yhtä hullaantunut kaikkiin kukkiin. Jopa niihin, joista en vielä edes tiedä mitään. Kyllä kai ne ehdottomat ja näkyvimmät ykköset ovat ruusupensaat, pionit ja liljat. Uusimpina suosikkeina ovat loppukesän ihanat punahatut. 


3. Ihmisiä ei saa postimyynnistä, mutta millainen olisi unelmiesi puutarhaystävä? 

Sellaisiin unelmapuutarhaystäviin olen jo törmännytkin täällä blogimaailmassa. Ihmisiin, joita yhdistää samanlainen hullaantuminen kasveihin ja kukkiin. Jotka polvistuvat pienimmänkin ihmeen eteen kuraiseen maahan ja upottavat sormensa multaan saadakseen otteen jostain ihastuttavasta. Ihmisiä, jotka monissa muissa asioissa saattavat olla hyvinkin erilaisia, mutta jotka puutarha-asioista puhuttaessa unohtavat tyystin monimutkaiset ihmissuhdeongelmat ja heittäytyvät täysillä kasvimaailman merkillisyyksiin. Tällaisten ihmisten kanssa ei jutunjuurta tarvitse pitkään etsiä ja se, mikä loppuu kesken, on yhteinen aika jakaa kokemuksia.
 
Pioni Festiva Maxima

4. Pioni vai ruusu -jos on pakko valita? 

Kauheaa, ei tällaisia valintakysymyksiä saa asettaa. Ettäkö pitäisi valita pionin ja ruusun väliltä. Tai oikeastaan, ei tämä niin vaikeaa olekaan. Ruusu ja ruusupensas ovat ihan eri juttu, joten nyt meni helpoksi. Ilman muuta valitsen pionin, sillä jaloruusuja minulla ei ole montaakaan. Olen todennut niiden olevan kovin vaativia ja arkoja ja omalla tavallaan työläitä. Ruusupensaat ovat huomattavasti helpompia ja näyttävämpiä. Siis pioni voittaa minun puutarhassani ruusun.
 
Kadriorg, Tallinna

5. Mihin puutarhakohteeseen tahtoisit matkustaa? 

Helpompi olisi luetella ne kohteet, joihin en halua matkustaa. Onneksi ihmisellä saa olla unelmia, joiden ei välttämättä ole tarkoituskaan koskaan toteutua. Monta vuotta olen ajatellut, että joskus olisi mukava päästä Isola Bellan saarelle Lago Maggiorelle Italiaan. Ai niin, miltei unohdin ruotsalaisen puutarhaliike Zetasin, josta muutamat ovat täällä postanneet. Sinne meneminen ja pääseminen ei ole mahdotonta, joten se olkoon unelmakohteiden ykkösenä
 
Kirjoapteekkarinruusu

6. Lempitaimistosi? 

Ei minulla ole mitään lempitaimistoa. Tutustun innolla kaikkiin uusiin mahdollisuuksiin ja hankin ostokseni milloin mistäkin. Etsiessäni jotain tiettyä kasvia, googletan lähiseudun taimistoja ja jollei niistä löydy etsimääni, laajennan hakua. Viime kesänä kävin muutaman kerran Nurmijärven Röykässä sijaitsevassa Handolinin taimitarhassa, joka ihastutti siisteydellään ja järjestelmällisyydellään
 
Syyshortensia Vanilla Fraise

7. Mitä puutarhaan liittyvää toivoisit joululahjaksi? 

Jälleen kerran, ties kuinka monetta kertaa, yritämme päästä tulevasta joulusta lahjattomuudella. Lahjojen antaminen on ihan mukavaa, mutta aikuisten kesken joululahjoissa ei ole samaa hohtoa, kuin jos mukana olisi pieniä lapsia. Rahaa on rajallinen määrä ja mieluummin käyttäisin sen yhteisessä pöydässä syötäviin herkkuihin, kuin lahjoihin, joita ilman ihminen pärjää erinomaisesti. 

Jos jotain toivoisin, niin 100 prosenttisen lupauksen siitä, että keväällä patiollemme nousisi valokate, joka näissä Suomen sateisissa olosuhteissa olisi valtava parannus pihalla oleskeluun.  
 
Pelargonia Inspire Pinki viime keväänä

8. Mitä odotat eniten ensi keväältä? 

Odotan, etteivät myyrät ole pistäneet poskeensa niitä ihania tulpunsipuleita, joita olen upottanut puutarhan multiin. Ja odotan, että kevät ylipäätään taas tulee. Kaikki muu saakin tulla omalla painollaan.
 
Pioni Sarah Bernhardt

9. Minkä kasvin tahtoisit hankkia? 

Kaivoin vinkkivihkoni esille ja ryhdyin selailemaan sen sivuille kirjaamiani kasveja. Postauksianne lukiessani löytyy aina uusia ja mielenkiintoisia kasveja, joita kirjaan ylös vaikkapa myöhemmin harkittavaksi ja hankittavaksi. Aika moni vinkkivihkon kasveista on jo löytänyt kodin puutarhassani, mutta melkoinen mokoma odottaa edelleen vuoroaan. Viime keväänä tarkoitus oli istuttaaa koristekirsikka Kevätsuudelma, mutta lähitaimistoilla sitä ei ollut ja loppukesällä olin jo unohtanut koko jutun. Olkoon se siis ensi kevään ensimmäisiä hankintoja. 
 

10. Mitä kukkia antaisit pahimmalle vihamiehellesi?

Aikuisuudessa on se hyvä puoli, ettei useinkaan tarvitse olla tekemisissä ihmisten kanssa, joiden kanssa kemiat eivät sovi. En koe vihaavani ketään, enkä tunne ihmisiä, jotka minua vihaisivat. Siis jos vihaavatkin, en tiedä siitä. Tai onpa kuitenkin yksi vihamies, jonka kanssa sukulaisuuden perusteella voisimme olla paljonkin yhteydessä toisiimme, mutta joka on päättänyt toisin. Hänen ehdottomuutensa on asettanut välillemme sellaiset muurit, joita ei mitkään sanat ylitä. Hän kääntää lepyttelyt, suostuttelut ja anteeksipyynnöt teräviksi ja haavoittaviksi nuoliksi ampuen ne oitis takaisin. En antaisi hänelle mitään kukkia. En enää. Hän ei ottaisi niitä vastaan, vaan murskaisi jalkoihinsa. Olen luovuttanut.


Luultavasti tämä sama haaste on kiertänyt blogeissa hyvinkin aktiivisesti, mutta tämä on myös oivallinen tapa palata vaikkapa menneeseen kesään ja sen ihaniin kukkiin. Niinpä laitan haasteen seuraavin kysymyksin varustettuina oheisille blogeille. Ottakaa tai jättäkää, ja myös haastamattomat saavat ottaa haasteen vastaan!


1.  Suosikkikasvisi omassa puutarhassasi?
2.  Kasvi, josta haluat päästä eroon?
3.  Miten käyttäisit 1000 euroa puutarhaasi?
4.  Koetko koskaan turhautumista puutarhasi suhteen?
5.  Miten rentoudut puutarhassasi?
6.  Suunnitteletko puutarhaasi järjestelmällisesti vai toimitko hetken päähänpistosta?
7.  Mikä oli viime kesän paras puutarhatekosi?
8.  Ajatteletko puutarhaasi talviaikaan?
9.  Onko puutarhasi iso vai pieni ja oletko tyytyväinen sen kokoon?
10. Mitä on suunnitelmissasi ensi kesälle?