torstai 28. joulukuuta 2017

Neljä kuvaa kesästä -haaste

Iris Germanica 4.7.2017

Kivipellon Saila antoi perinteisen Neljä kuvaa kesästä -haasteen, joka kuuluu näin:

Postaukseen toivoisin neljä kuvaa, jotka on otettu eri vuodenaikoina, ehkä samasta paikasta. Tiedän, että neljä kuvaa on aika rajallinen, voisiko siis olla neljä tunnelmaa ja kuvia tietenkin enemmän...

Mukana voi olla uusia ja vanhoja sekä jo julkaistuja kuvia. Haasteen voi toteuttaa "varjohaasteena" eli neljä kuvaa kissan vuodesta. Puutarhakissan omistajat voivat halutessaan yhdistää haasteet.

Mukaan voi siis haastaa neljä blogiystävää - tai kuinka monta haluaa.

Haasteeseen voi vastata, jos haaste tuntuu hyvältä.

KEVÄT

Esikko - Primula 29.3.2017

Puutarhahörhön talvi on ajanjakso, joka ohitetaan olankohautuksella ja toiveella kasveja suojaavasta lumikerroksesta. Puutarhahörhö herää täyteen vauhtiin hiukan ennen tai viimeistään samanaikaisesti lumesta ja jäästä kurkistavien versojen myötä. Ensimmäisen verson nähtyään se on menoa ja sen jälkeen puutarhahörhön saattaa nähdä konttaamassa hangessa lunta ympärilleen pöllyttäen. Vaikka lunta pyryttäisi ja mittari näyttäisi pakkasta, on kevät saapunut. Tarkkailkaa siis lumessa pylly pystyssä ja pää hangessa liikehtiviä puutarhahörhöjä. Tämän ilmiön kohdatessanne tiedätte, että vihdoin on kevät.

Metsäruusu - Rosa Majalis 3.4.2017

Huhtikuussakin lunta vielä näkee. Etelässä näinä ilmastomuutoksen aikoina yhä vähemmän, mutta pohjoisemmaksi mentäessä ihan kunnon hanget kohoavat vielä kulkureittien varrella ja hiihtämäänkin pääsee. Monet puutarhahörhöt matkaavat hiihtolomalle Lapin tuntureille. 

Yhtä monet puutarhaan hurahtaneet eivät malta suksia naftaliinista kaivaa, vaan nyt he ovat jo nousseet maaliskuisesta polviasennosta hangelta kyykkykumaraan ja kuljettavat sormiaan pensaiden ja puiden oksistossa turvonneita silmuja tunnustellen. Oi, sitä onnea ja iloa, kun vuosien multahommista kovettunut sormenpää tapaa oksassa tuoreen lehtisilmun.
 
Kotkansiipi - 5.5.2017

Huhtikuussa selkä on jo jonkin verran ojentunut jatkuvasta mullan pintaan nousevien piippojen konttausasennossa tapahtuvasta tiirailusta pienen kumaran kautta suoraan seisonta-asentoon, mutta yhä pitää ajoittain muksahdella melkeinpä makaamaan pihamaalle nähdäkseen ihanaiset kotkansiiven hitaasti kerältä avautuvat versot. Siinä ohessa kevään kosteassa maassa maatessa löytyy paljon muutakin mielenkiintoista katseltavaa, joita puutarhahörhö sitten unohtuu tarkkailemaan pitkäksikin aikaa. Usein muu perhe joutuukin hakemaan ikioman hörhönsä taskulampun valossa pois pihamaalta, ettei ihan täysin sinne kylmety.
 
Jouluruusu - Helleborus Double Ellen 18.5.2017

Toukokuussa päivällä on jo mukavasti pituutta. Kuun alusta loppuun kulkiessa päivä pitenee lähes kahdella tunnilla. Huikeaa! Silloin puutarhahörhö ei enää edes unohdu pihamaalle, vaan käytännössä hän asuu siellä kaiken aikaa. Perheenjäsenten on paras opetella laittamaan itse ruokaa tai tyytymään lähikaupan pakastealtaan lättypizzoihin. Puutarhahörhön aika kuluu maata kaivaessa ja taimia istuttaessa. Kasvihuoneessakin alkaa jo olla niin paljon vipinää, kun yöksi pitää laittaa lämmitin päälle ja päivällä taasen suojata pikkuruisia ja hentoja taimia päivänpaisteelta.

KESÄ

Rosa Poppius 18.6.2017

Kesäkuun puolelle pääastessä puutarha on jo runsautta tulvillaan. Kevään sipulikukkaset lopettelevat kukintaansa ja ruusut kasvattelevat nuppujaan valmistautuen avaamaan tuoksuvat kukkansa. Yksi toisensa jälkeen. Puutarhahörhö kulkee ympäri puutarhaa nostellen oksia ja lehtiä ja tarkkaillen uutta kasvua ja mahdollisia tuhohyönteisiä. Kun yksi kierros päättyy, seuraava jo alkaa. Poissa puutarhasta on lähes mahdotonta olla. Koko kesän kukinta ja kauneus tuntuu yhä olevan edessä ja nälkä nauttia kesän ihanuudesta tuntuu loputtomalta.

Pelargonia 26.6.2017

Monet itse siemenestä kasvatetut kesäkukat alkavat lykkäämään nuppua ja kukkaa toinen toisensa perään. Taimitarhoilta ostetut kesäkukat kukkivat jo täyttä päätä ja niiden nyppimiseen ja kasteluun kuluu tovi toisensa perään. Kastelukannuja täytyy täyttää ja juoksuttaa kesäkukkapurkkien tyvelle, jotta kaikki jaksaisi ahkerasti kukoistaa pitkälle syksyyn. Puutarhahörhö tuskin malttaa käydä sisällä syömässä. Toiveissa onkin, että jokainen kesä olisi lämmin ja päivät sopivasti sateettomia, jotta puutarhahörhö voisi viettää kasvukauden kasvien lailla ulkoruokinnassa.
 
Peonia Duchesse de Nemours 4.7.2017

Puutarhahörhön kauhistus on rankkasateet heinäkuussa, jolloin pionit aloittavat kukintansa. Ilmeisesti pioneilla on sateita puoleensa vetävä ominaisuus, sillä harvoin on sellainen kesä, jolloin pionit saisivat rauhassa avata lukuisat nuppunsa ja vastaanottaa valtavine kukintoineen pelkkää auringonpaistetta. Syvästi pionihulluuteen hurahtaneet puutarhahörhöt hankkivatkin kellarinsa ja vajansa täyteen isokokoisia sateenvarjoja, joita he sitten sateen sattuessa käyvät pystyttämässä ja avaamassa pionipenkkien ylle. Sillä ei ole väliä, vaikka pionien omistaja itse kastuisi läpimäräksi. Hän kyllä kestää kovaakin vesisadetta. Kunhan vain pionit ovat turvassa.
 
Lilium Elite 5.8.2017

Elokuussa puutarhassa alkaa jo aistia syksyn saapumisen, mutta se ei vielä puutarhahörhöä mitenkään hetkauta. Kasvukausi on parhaimmillaan. Kukkapenkit notkuvat aloittelevien syyskukkijoiden kauneutta ja kasvimaakin pullistelee kypsyvää satoa. Päivä lyhenee yhä vikkelämpää vauhtia, mutta lämpöisenä kesänä puutarhahörhö viihtyy pihamaalla pimeäänkin aikaan ja kiireisimmän kesän jo mentyä, malttaa ehkä vähän istahtaakin nauttimaan illan tuoksuista ja äänistä.

SYKSY
 

Kultapiisku ja neitoperho 11.9.2017

Syksy tuo mukanaan haikeuden ja kasvukauden päättymisen lähestymisestä johtuvan kaipuun ikuiseen kesään. Puutarhahörhön päässä risteilee jo sipuliluetteloiden nimistöt ja rivistöt ja puutarhassa kulkiessaan hän painaa mieleensä paikkoja, joihin voisi jälleen kerran uusia sipuleita aikanaan multaan kätkeä. Syyskuu on edelleen erinomaista istutusaikaa ja taimikauppojen ohi onkin ihan mahdoton sisään poikkeamatta kulkea. Työvuoroaan odottava lapio ja pullottavat taimikassit ovat tuttu näky puutarhahörhön terassinkulmalla.
 
Syysvuokko - Anemone 2.10.2017

Lokakuu saattaa tuoda mukanaan jo pikkupakkasia ja huurreaamuja. Alkukuusta kukkivat vielä monet loppukesän kaunottaret. Puutarhatyöt eivät suinkaan ole päättyneet, vaan ahkera puutarhahörhö suunnittelee ja rakentaa uusia kukkapenkkejä, kanttaa ja kärrää ja nyhtää rikkaruohoja, jotta seuraava kasvukausi alkaisi ikäänkuin puhtaalta pöydältä. Tai siis puhtaalta kukkapenkiltä. 
 
Aronia 20.10.2017

Loka-marraskuussa puutarhahörhö alkaa vähitellen ymmärtää, ettei mikään ole hänenkään puutarhaelämässään ikuista, vaan Suomen talvi pakottaa enenevässä määrin ihmisen sisätiloihin miettimään seuraavan kasvukauden siemenostoksia ja tulevan kesän istutuksia. Sitä ennen täytyy kuitenkin piilottaa multaan satamäärin sipuleita kevään kukkaloiston varmistamiseksi. Vaikka kuinka päättäisi istuttavansa vain kymmenen sipulia, ei alelaarin äärellä seistessään mitenkään pysty houkutusta vastustamaan ja niinpä puutarhahörhö saa otsalampun valossa vielä syksyn viime metreillä - tahi pikemminkin talven ensihetkillä - pahimmillaan rautakangen kanssa istuttaa viimeisiä sipuleita.

Rosa Hansa 25.11.2017

Etelän talvet nyt sitten ovat mitä ovat. Kun ensimmäiset ihastuttavat huurrekuvat on saatu kameran muistikortille tallennettua, taivaalta tuleekin vettä kaatamalla ja kaikki purot ja lammikot tulvivat yli äyräidensä. Puutarhahörhö kulkee tiluksillaan sammaleinen nurmikko jalkojen alla kosteudesta hyllyen pohtimassa ja vähän myös suremassa, kuinka käy kaikkien rakkaudella istutettujen kasvien, jos pakkanen yllättää ennen lämmittävän lumipeitteen saapumista. Luontoa vastaan on mahdotonta taistella, joten täytyy vain toivoa kohopenkkien ja kenties vähän liian aikaisin levitettyjen talvensuojaturpeiden pelastavan edes osan kasveista.

TALVI


Alapiha 1.12.2017

Kun lumipeite vihdoin laskeutuu puutarhan kasvien päälle, huokaisee puutarhahörhö helpotuksesta. Hänkin, joka ei lumesta niin kovin piittaa. Ilo ja levollisuus on harvoin kovin pitkäaikaista, sillä eipä lumi kovin pitkään vielä joulukuussakaan etelän puutarhoja suojaa ja kaunista. Sateen loristessa ikkunaruudussa puutarhahörhö huokaisee ja toivoo kasvien vähitellen tottuvan vaihteleviin säihin ja lumisuojan puutteeseen.
 
Kasvit huurteessa 2.12.2017


Pakkasen huurtaessa maiseman ja lumen muodostaessa dippipäärynöitä puutarhan kasveista puutarhahörhöllä ei ole juurikaan puuhaa puutarhan kanssa. Puutarhassa tulee tehtyä tutkimuskierroksia silloin tällöin, mutta ei suinkaan edes joka päivä. Tykkylumi saa hetkellisesti puutarhahörhöön vauhtia, sillä raskaan lumen alas painamat oksat ovat vaarassa murtua ja pahimmassa tapauksessa tappaa koko huolella ja rakkaudella kasvatetun kasvin.
Kärhötintti 9.1.2017

Tammikuussa puutarhahörhö alkaa jo vähitellen ravistella marras-joulukuun aikana harteilleen laskeutunutta turhautuneisuuden pölyä. Sitä helpottaa merkittävästi postilaatikkoon ja nettiin tupsahtavat siemenluettelot ja merkittävästi aktivoituvat blogikaverit. Joulukukat saavat kyytiä ikkunalaudoilta ja valoisat pinnat alkavat vähitellen täyttyä taimipurnukoista. Puutarhahörhö on jälleen herännyt täysin eloon ja silmissä palaa halu ja into uuteen kasvukauteen.


Täsmennys: puutarhahörhö =  puutarhaan hurahtanut ihminen, joka ei ole ympäristölleen vaarallinen, vaikkakin harrastukseen vihkiytymättömän seurassa ajoittain hieman rasittava. Kasvukauden (tammikuusta marraskuun loppuun) aikana kohdeltava ymmärtäväisesti ja lempeästi. Puutarhahörhöyttä ilmenee kaikissa ikäluokissa, nykyisin yhä enemmän myös miespuolisilla henkilöillä. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan puutarhahörhöys saattaa tarttua, eikä siihen ole toistaiseksi löytynyt parannusmenetelmiä. Puutarhahörhön saa pysymään rauhallisena antamalla hänen mielin määrin touhuta harrastuksensa parissa. Talvikaudella pikaisen helpotuksen puutarhahörhön kasvikaipuuseen saa viemällä hänet viherkasvimyymälään. Kätevintä on pitää aina lähistöllä nopeasti avattavaa multapussia, jota nuuhkimalla puutarhahörhö palautuu jotakuinkin normaaliksi. Mikäli se edes on hänen kohdallaan mahdollista.

Nurmijärven peltoja 7.2.2017

En julkaissut kuvia samoista paikoista eri aikoina, sillä sellaisia kuvia oli liian vähän. Aivan riittämättömästi olen kuvannut tammi-helmikuussa. Se täytyy laittaa muistiin ja korjata tilanne tulevan alkuvuoden osalta.

En myöskään toteuttanut varjohaastetta eli "neljä kuvaa kissan vuodesta" tähän samaan, koska hiljan tein postauksen Juusosta. Lisäksi Juuso ulkoilee nykyisin niin harvoin, että kuvat siitä ovat aina lähinnä sen makoilusta sohvalla. 

Alun perin haasteen tarkoitus oli kai kuvata kesää neljällä kuvalla. Komppasin Sailaa ja valitsin neljä kuvaa kustakin vuodenajasta. Se helpotti haasteen toteuttamista ja antoi mahdollisuuden valita useampia kuvia. Eihän nämä haasteet mitään kuoleman vakavia ja tiukasti sääntöihin sidottuja ole.

Haastan niinikään perinteen eli viime vuoden malliin seuraavat bloggarit:

Pirjo Mökkipuutarhassa -blogi
Navettapiika Navettapiihan puuhamaa -blogi
Anneli Pihakuiskaajan puutarha -blogi ja
Saraheinä Saran mökissä ja puutarhassa -blogi

Ohjeet tähän haasteeseen löydät postauksen alusta. Muistathan, että tämäkin haaste on vapaasti otettavissa ja eteenpäin jaettavissa myös ilman erikseen sinuun kohdistettua haastetta.