lauantai 26. tammikuuta 2019

Kädet ei liikkumatta pysy


Sama pää kesät talvet aiheuttaa välillä enemmän tai vähemmän kiusallisia kömmähdyksiä. Näitä sinisävyisten körttisukkien vartta kutoessani ihmettelin, ettei se kyllä ihan näin aiemmin ole mennyt. Tein nuo kolmen silmukan kuviot kirjoneuletyylillä nostamatta välisilmukkaa kutomatta, kuten olisi pitänyt. Vasta kantapäälapun jälkeen körttisukka alkoi sujumaan entiseen tapaan. Fiksu olisi purkanut sukan ja aloittanut sen alusta. Minä jatkoin ja tein toisenkin samoilla kömmähdyksillä. Ihan hyvä tuli. Ehkä seuraavalla kerralla kaivan ohjeen esiin siinä vaiheessa, kun malli ei ihan heti mielessä aukene.


Nämä lilanpunertavat sukat tein samalla pitsineuleohjeella, kuin joulukuun luonnonvalkoiset. Tämä pitsineule on todella helppo ja sujuu muutaman kerroksen jälkeen ohjetta vilkuilematta. Yritän tuhota jämälankakeriä ja siksi varren resosi on eri lankaa. Itse sukka on kudottu 7veikan marjapuuron värisestä Eero-langasta. 


Tähän röyhelövarsisukkaan olen kovasti tykästynyt. Ohje Merja Ojanperän Juhannustanssit -sukkaan löytyy maksutta Raverlystä. Röyhelössä luonnonvalkoista 7veikkaa ja sukka 7veikan Polaris-lankaa.

Alkuperäinen Juhannustanssi -sukan ohje on ohuemmalle langalle ja aloituksessa on 120 silmukkaa. Muutin ohjeen 7veikan paksuiselle langalle, jolloin aloituksessa on 96 silmukkaa eli 24 silmukkaa/puikko. Muuten etenen ohjeen mukaisesti.  

Mustasta langasta näkyy, että kissoja on ollut kylässä.

Kantapään kautta-Suomalainen sukkakirja -opuksesta kudoin Magdaleena-sukat. Samalla ohjeella olen tehnyt sukat aiemminkin. Ohjeen mukaisesti sukat aloitetaan kärjestä, mutta itse aloitin perinteisesti varresta. Näiden hauskojen sukkien ruttuvarret venyvät yli pohkeiden. Se pitää ottaa huomioon silmukoiden määrässä. Omat pohkeeni ovat aika hoikat ja 13 silmukkaa/puikko riittää juuri ja juuri. Enemmän silmukoita varressa olisi parempi. Tosin näiden on tarkoituskin valua makkaralle ja lämmittää nilkkoja.


Joulun alla tuli hamstrattua kirkkaanpunaista 7veikkaa ja tuota raidallista Jouluaatto-kausilankaa. Tavallisten kauppojen lankahyllyt täyttyvät keväällä ja kesällä hempeämmistä sävyistä ja kirkkaanpunaista saattaa olla vaikea löytää. Tykkään perusväreistä, joita on hyvä olla muutama kerä varastossa. Sopivat yhdistettäviksi moneen värikkäämpään lankaan.

Yritän kiertää lankahyllyt kaukaa, jotta saisin tyhjennettyä omia varastoja. Tarkoitus on minimoida jämälankakerien määrää, vaikka ainahan niitä tuppaa lisää tulemaan, kun välillä on pakko aloittaa ihan uusi kerä. 

Peukaloa en uskalla kovin paljon rasittaa, ettei se taas houkuttele herra de Quervainia (ojentajajänteen/jännetupen tulehdus) kylään. Kädet sylissä istuminen on niin tylsää ja siksi puikot ilmestyvät käsiin kuin tyhjästä. Jonkinsortin hölmöyttä tämäkin.