perjantai 16. kesäkuuta 2023

Kiirettä pitää kastellessa

Clematis alpina 'Purple Dream' - Tarha-alppikärhö

 
Helteet pamahtivat päälle, eikä enää tarvitse surra yöhallojakaan. Kaikessa on hyvät ja huonot puolensa. Nyt sitten vuorostaan ihmettelen, miten puutarhani selviää ylettömästä kuivuudesta. Niin paljon ei ehdi ja jaksa kastella, kuin tarvetta olisi.

Clematis alpina 'Purple Dream' - Tarha-alppikärhö
 

Alppikärhöistä se tavallinen sininen on jo kukintansa lopulla. Tarha-alppikärhö Purple Dream aloitti ollen tavanomaiseen tapaansa runsaskukkainen ja  niin upea.

Clematis Multi Blue


Alapihan Multi Blue kasvaa kohisten. Siinä on lukuisia nuppujakin.

Clematis alpina 'Columnella' - Tarha-alppikärhö

Pikkupuutarhan tarha-alppikärhö Columnella on kukkinut jo jonkin aikaa kaverinsa sinisen alppikärhön kanssa. Olopihalla myös Willy jaksaa yhä kukkia. Columnella ja Willy muistuttavat hyvin paljon toisiaan. Täytyykin ottaa kummastakin kuvia samoista kuvakulmista ja verrata niitä rinnakkain.

Purpurea Plena Elegans ja Jackmannii kietoutuvat toisiinsa heti alkumetrillä.
 
Kuukausi sitten tein yhteenvedon pihani kärhöistä. Silloin oli vielä useita heräämättömiä. Tällä hetkellä muut ovat heränneet, paitsi Ruusupenkin tarhalyhtykärhö Diana. Siitä ei näy vilaustakaan. Samoin Pikkupuutarhan Purpurea Plena Elegans on kadoksissa, mutta niin se oli jo viime vuonnakin. Olen huolissani Ville de Lyonista. Se on kyllä herännyt, mutta juroo kymmensenttisenä. Yhteenvetona voisi sanoa, että kärhöjen osalta tilanne on hyvä.

Muutama vuosi sitten tapasin ostaa edullisia kärhöjä keväällä ja istuttaa ne kesäksi isoon ruukkuun. Loppukesästä sitten siirsin ne maahan. Parin tällaisen tapauksen suhteen tein näin jälkikäteen katsottuna tyhmän ratkaisun. Istutin kaksi erilaista kärhöä liian lähelle toisiaan. Kaksi jalokärhöä vierekkäin ei ole hankala asia. Sen sijaan esimerkiksi tarha-alppikärhö ja jalokärhö aiheuttavat päänkivistystä. Kiva katsella alhaalta risuuntutta alppikärhöä, jonka lomassa luikertelee jalokärhö.

Anemone sylvestris - Arovuokko


Lemmikkien kukinta on kestänyt pitkään ja runsaana. Nyt ne alkavat vähitellen lakastua ja alaosistaan ovat jo monin paikoin ruskeita. Pian on se aika, jolloin niitä on siivottava penkistä. Siihen hommaan en ole ehtinyt, enkä kiirettä pitänytkään. Kuivuuden vuoksi huonokuntoisetkin kasvit tuovat edes hivenen varjoa kavereilleen.

Geranium sanguineum - Verikurjenpolvi


Verikurjenpolvi aloittelee kukintaansa. Se on melkoinen tilanvaltaaja, mikä voi olla toivottavakin piirre. Eipä tarvitse joka paikkaan miettiä isutettavia, kun yksi kasvi hoitaa asian muidenkin puolesta.

Geranium x cantabrigiense 'Cambridge' - Peittokurjenpolvi


Peittokurjenpolvi on myös erinomainen maanpeitekasvi. MInulla sitä kasvaa sisäänkäynnin marjakuusen tyvellä. Paikka on kuiva, enkä marjakuusen juurille mitään halua kaivaakaan. Olen istuttanut peittokurjenpolven aika etäälle marjakuusesta, mutta niin vain tuo on hiipinyt ihan marjakuusta hyväilemään. Voisinkin ottaa alkuja tästä kurjenpolvesta ja levittää sitä vähän laajemmalle. 

Idänunikot sikin sokin

Kunnon sateita ei ole tullut aikoihin. 26.5. ukkosti ja satoi jonkun aikaa ihan reippaasti. Silloin tuli niitä rakeitakin. Sen jälkeen on ollut pari sadekuuroa, joista viimeisin 6.6. ei kastellut edes ulkona olijan hiuksia. Kaksi 200 litran sadevesitynnyriä on jo tyhjennetty kasveille ja loput tarvittavat vedet on otettu porakaivosta.

Pari kertaa olen laittanut sadettimen hoitamaan kastelua, mutta tehokkaammalta tuntuu kastella pistoolilla suoraan kasvien tyvelle. Kasvimaata on kasteltava etenkin näin alkuvaiheessa useammin. Muuten hyytyy kasvu ja satotoiveet. Perennoista kastelen vain tuoreet istutukset. Muiden on pärjättävä omillaan. Osa pärjääkin. Osa äänestää jaloillaan. Tästä näyttää tulevan kolmas tai neljäs kuiva kesä peräkkäin.

Reikäpohjainen ämpäri on erinomainen väline tehostamaan kastelua. Japaninkirsikalle osui ämpäri, jonka pohjan reiät ovat sopivan kokoisia. Näin vesi ei holahda samantien ämpäristä multaan vaan tihkuu tasaisen hitaasti. Magnolialle laittamassani ämpärissä on selvästi liian isot reiät, koska ämpäri tyhjenee hetkessä. Siinäkin tapauksessa vesi kyllä imeytyy kasvin tyvelle. Kun kannulla lorottaa vettä, osa tuppaa valumaan liian leveälle ympäristöön. 


Toukokuun lopussa kaivoimme pojan kanssa talon puistopäädyn seinustalta istutukset pois. Ainoastaan köynnöshortensia jätettiin paikalleen. Siitäkin karsin maan tasalle levinneitä versoja. Käytävä on ollut liian ahdas kottikärryille ja talvella kolaamiselle. Eikä talon seinustalle istutuksia suositellakaan. 

Kunnostuksen eteneminen on odottanut kivituhkaa, jota en voinut tilata ennen aurinkopaneeliprojektin valmistumista. Kaikki pihamme kulkuväylät kaipaavat kivituhkapinnan uusimista. Siirsin sitä urakkaa myöhemmäksi ja tilasin kaksi suursäkkiä saattaakseni nyt ensi alkuun tämän yhden käytävän valmiiksi. Säkit saapuivat keskiviikkoaamuna. Kärräsin yhtä soittoa ensimmäisen 1000 kg:n säkin peittääkseni maanrakennuskankaat. Työn loppuun saattaminen ja viimeistely odottakoon viileämpiä säitä. Meinasi kunto loppua helteessä  huhkiessa.

Hydrangea serrata 'Blue Bird' - Safiirihortensia


Pihassa riittää töitä yllin kyllin. Kuvauskierroksilla pitäisi olla puutelista kynineen mukana, jotta voisi kirjata kaikki paneutumista odottavat tehtävät muistiin. Kierroksilla huomaa myös hauskoja juttuja, joista kaikki eivät välttämättä vaadi minkäänlaista puuttumista.

Safiirihortensiasta oli jälleen talven aikana paleltunut kaikki vanhat oksat. Tyvestä se kuitenkin pukkaa uutta vihreää. Todennäköisesti ei kuki. Yksi vanha oksa on taipunut maahan ja peittynyt vähitellen multaan. Nyt se on kasvattanut päähänsä uuden safiirihortensian taimen.
 


Kotikiven viereisellä aidalla kasvaa villiviini. Ilmeisesti se kokee tylsäksi kiemurrella pitkin aitaa sinne tänne. Villiviini on lähtenyt tutustumaan ympäristöönsä laajemmin ja kasvattanut oksan kiven tyvelle sen toiselle puolelle. Nyt se kiipeää kohti kiven lakea. Aikoo varmaan sieltä tähyillä aidalla kasvavaa "emoaan".

Thalictrum delavayi - Jaloängelmä

Pikkupuutarhan jaloängelmän paksut kukkavarret olivat viikko sitten pullollaan jonkin sortin kirvoja. Sen sijaan että olisin alkanut ääneen huutaa sopivia myrkkyjä, totesin "olkoon". Ongelma on poistunut ihan omatoimisesti. Nyt varret ovat kirvattomia. Toivottavasti joku muu puutarhan eläinasukas sai vatsansa täyteen. Jos jokaisen tuntemattoman ötökän haluaisi tainnuttaa myrkyillä, ei muuta ehtisi tehdä. Samalla todennäköisesti tulisi pahisten ohessa tappaneeksi hyvikset.

Punaherukan tyvelle on ilmestynyt tammen taimi. Sen aion poistaa, sillä haluan pitää herukkani. Tammelle ei tuossa ole tilaa. Toisen tammen löysin kriikunan vierestä. Sekin saa varmaan lähtökäskyn. Varaparkkipaikan vieressä kasvavaa tammea olen suojellut, vaikka taimi on sinnekin tullut omin luvin. Laitoin tammelle tukikepin, jotta kunnan ruohonleikkaajat ja trimmaajat eivät pientä taimea vahingoittaisi. Eivät tosin niin lähelle rajaamme tulekaan.

Campanula patula - Harakankello


Viime kesänä puutarhassa oli parissa paikassa harakankelloja. Tänä kesänä niitä on ilmestynyt moniin uusiin paikkoihin. Kuvan harakankellot kasvavat lumikärhön tyvellä. Joku saattaa ihmetellä, että eihän lumikärhössä tuollaisia lehtiä ole. Ei olekaan. Siirsin vuosia sitten kasvihuoneeseen istuttamani viiniköynnöksen samaisen lumikärhön viereen. Hölmö siirto, sillä kaksi voimakaskasvuista ja hyvin erilaista köynnöstä kilpailevat nyt keskenään. Ei vain siirron aikaan päässä raksuttanut parempaakaan paikkaa. Joskus on helpompi istuttaa uusi kasvi uuteen paikkaan sen sijaan, että kaivaa vanhan jostain toisaalta pois. Uuden viiniköynnöksen istutin myöhemmin pergolan kupeeseen, jossa se voi oikein hyvin.


Satokausi on alkanut. Kuvassa on huhtikuussa kasvihuoneeseen kylvettyjä retiisejä. Nyt satoa saa jo kasvimaahankin kylvetyistä. Kurkut hain kasvihuoneesta keskiviikkona. Lisääkin olisi nyt noudettavissa.

Syringa 'James MacFarlane' - Isabellansyreeni

Pihasyreenien lopettaessa vähitellen kukintaansa, Isabellansyreeni James MacFarlane vasta aloittaa. 

Crataegus 'Paul's Secret' - Ruusuorapihlaja

Tänä vuonna ruusuorapihlajassa oli nuppuja vähemmän. Kuivuusko vai mikä lie vaikuttanut, mutta kukinta on lähestulkoon ohi. Onhan näitä helteitä ollut edellisinäkin kesinä. Kenties kylmän ja vähäsateisen kevään jälkeen tuli liian nopeasti liian kuumaa.

Tageges patula  'Jolly Jester' - Ryhmäsamettikukka

Käki tuo kesän soman,
pääsky päivän lämpimän.

(Vuodenaikaloru netistä)

 
Ilmankos on niin lämmintä, kun käki on kukkunut aamusta iltaan jo useamman viikon. Pääskyjä en ole omilla nurkilla nähnyt, mutta eilen Tapiolassa ollessani niitä kaarteli ilmassa useita.

Hyvää viikonloppua kaikille!