sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Kudotaan kesälläkin


Puutarhakauden alettua kutominen jää väkisinkin vähemmälle. Ihan ilman puikkoja on vaikea istua, joten lähinnä perussukkia valmistuu talviaikaa hitaampaan tahtiin.


Vihreä on mieluisa väri puutarhassa, mutta sukissa taasen vähemmän toivottu. Vähän reilumman mittainen nilkkasukka valmistui laatikosta löytyneestä vihreästä langasta. Somisteena valkoisia raitoja. Adidas-lookia välttääkseni kudoin neljä raitaa.


Polvisukkaan yhdistin vanhoja Raita- ja Tweed -lankojen jämiä yksiväriseen vihreään. Varressa mallineuleena 3 o, 1 n.


Pienelle sukulaistytölle nirkkoreunaiset sukat, joissa jalan päällä sydänkuvio.SatunTuulia -blogista löysin keväällä kivan kudotun pantaohjeen. Vasta kuukausi sitten sain vihdoin alulle pantakäsityön. Nopeastihin tällainen valmistuu ja siksi tein toisen heti perään. Käytin lankana 7veikkaa, mutta panta saattaisi olla mukavampi vähän ohuemmasta langasta. Tai pörröisestä, kuten SatunTuulia -blogissa.


Neulepanta on kätevä korvike pipolle vähän leudommalla säällä. Pitkien hiusten kanssa se on erityisen mukava, kun ei tarvitse ahtaa tukkaa pipon sisään litistymään.


Tarkoituksena on ollut kutoa laatikkoon kertyneistä langoista, kun muutenkin kaupassa käynti on nyt jäänyt vähemmälle. Nuoret tykkäävät mustista villasukista. Kudoin yhdet ilman vartta kapealla resorilla.


Seuraavaksi tikutin tavalliset nilkkasukat vähän pidemmällä resorilla, jonka voi tarvittaessa taittaa kahtia. Ensimmäisistä sukista tuli mielestäni liian pienet suunnittelemalleni ihmiselle, joten kudoin toisen parin heti perään vähän reilummassa koossa.


Aiemmin kudoin tällä samalla hevosenkenkäpalmikolla beigen ja viininpunaisen pipon. Tilasin pipoihin tekokarvatupsuja netistä kerralla useamman ja niinpä niille vapaille tupsuille piti kutoa pipo. Vielä on varastossa kaksi tupsua, joille teen pipot. Ehkä kuitenkin jollain toisella mallilla, vaikka tämä hevosenkenkäpalmikko kiva ja helppo onkin.


Mustalla langalla kutominen vaatii kunnon valaistusta. Ajattelin, että näin kesällä valoa riittäisi. Sateisina iltoina on kesästä huolimatta pitänyt sytyttää lamppu, jos silmukat ovat vaatineet lähempää tarkastelua.

Merja Ojanperän Helmi-Orvokeihin valitsin varteen vaaleanharmaan 7veikan kumppaniksi mustalle langalle. 


Korpi-lankoihin en ole kovin ihastunut, sillä kerästä riippuen värit kokoontuvat välillä oudosti "läjeihin". Tätä vaikutusta vähentääkseni kudoin aina kaksi kerrosta Korpi-langalla ja kaksi mustalla. Nämä sukat ajattelin antaa pikkuveljelle. Malliljalka on huomattavasti veljen jalkaa pienempi ja siksi sukka on kärjestä makkaralla.


Mustalla langalla kutominen aiheuttaa värikaipuuta ja siksi kudoin nämä nilkkasukat käyttäen yksiväristä oranssia ja oranssisävyistä Raita-lankaa. 

Papaver nudicaule - Siperianunikko
 
Käsityöt eivät nyt kovin paljon houkuttele. Sen sijaan ajatus liitää kaiken aikaa puutarhaan ja toive päästä jatkamaan projekteja on päällimmäisenä. Kunhan sade loppuu - tai edes taukoaa riittävästi...