sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Marketanpuiston bloggaajatapaaminen


Sain tilaisuuden osallistua Marketanpuiston bloggaajatapahtumaan, jonka järjestäjinä toimivat Kotipuutarha-lehti, Kekkilä, Tahvoset, Rudus ja Tikkurila. Teemana oli "Kotipuutarhuri ja vesi".  

Samanaikaisesti Marketanpuistossa oli perinteiset kevätmarkkinat.


Paikalle oli kokoontunut mittava joukko puutarha- ja sisustusbloggaajia, joista monet ovatkin jo tulleet tutuiksi. Iloinen puheensorina alkoi oitis, kun ensimmäiset tutut kasvot ilmaantuivat näkyviin ja se taukosi vain ohjelmassa olevien esitysten ajaksi. Meidät toivotti tervetulleiksi Kotipuutarha-lehden päätoimittaja Maija Stenman.


Mielenkiintoisin osuus minusta taisi tällä kertaa olla Ruduksen Jaani Turusen esitys "Sadevesien ohjailu pihassa ja uudet läpäisevät kivet". Ilmastomuutoksen vuoksi myös meillä joko sateita ei tule laisinkaan tai sitten ne tulevat rankkasateina, jotka saattavat aiheuttaa mittavia tuhoja. Aika pienillä toimenpiteillä pientaloasukaskin voi vaikuttaa siihen, mihin sadevedet ohjautuvat.

Samaa aihetta sivusi Maija Stenman kertomalla oman talonsa sadevesijärjestelmien uusimisen yhteydessä rakennetusta vedentalteenottoratkaisusta. Sadevesihän on erinomaista kasteluvettä puutarhan kasveille ja kaiken lisäksi täysin ilmaista.


Myös Kekkilän Mari Kaartokallion "Oikea multa eri tarkoituksiin" sisälsi paljon hyvää tietoa, mutta suurin osa siitä jäi kuulematta, sillä istuin kauempana ja esitystä haittasi melkoisesti Kehä III:lta kuuluva liikenteen melu sekä rakennuksen räystäällä nälkäänsä huutavien naakkalapsosten äänet. Samoin Puutarha Tahvosten Karoliina Arolan uutuuskasvien esittely jäi enemmänkin kuvien katseluksi. Onneksi saimme kotiintuomisiksi esitteitä. 

  Minua on vähitellen alkanut kiinnostamaan muidenkin kuin vihreälehtisten kasvien istuttaminen puutarhaani. Englantilaisten puutarhojen innoittamana olen katsellut japaninvaahteroita, mutta ne ovat meillä arkoja ja niiden kasvuvauhti hidasta. Niinpä Tahvosten uutuus Amber jubilee (physocarpus opulifolius 'Jefam') -heisiangervo herätti oitis mielenkiintoni.

Tämä heisiangervolajike vaihtaa väriä alkukesän keltaoranssista täysikasvuisten lehtien vihreänkeltaisista punertavaan. Syysväri on purppuranpunainen. Kasvin koko on 150-200 cm ja se menestyy auringosta puolivarjoon. Kasvuvyöhyke: I-VI.

Kuva: Puutarha Tahvosten kotisivuilta.

 
Kiinnostava tuote on myös muottiharkko, josta on helppo ja kevytkin latoa erilaisia rakennelmia. Näistä voi tehdä vaikka viljelylaatikon kasvimaalle tai yrttiviljelmän pienen pihan seinustalle. Tekemiseen ei tarvita työkaluja, eikä insinööritaitoja. Homma sujuu siis tällaiselta tumpeloltakin ihan ilman isoja hauisvoimia. Harmaan pinnan voi halutessaan käsitellä sopivan väriseksi. Tai sitten antaa ajan ja sammaleen patinoida.


Toki tarjolla oli pientä purtavaakin ja se vähän helpotti kiljuvaa nälkää, sillä lähdin kotoa jonkin verran aiemmin ehtiäkseni kiertää Marketanpuistoa ennen tapahtuman alkua. Useissa kojuissa oli tarjolla monenlaisia kasvihoukutuksia, mutta kerrankin pystyin pitämään pääni kylmänä, enkä ostanut mitään. Istutusta odottavia taimia on kertynyt pihalle siinä määrin, että ne on ensin saatava maahan. Ja pää on jo niin täynnä ideoita, ettei sitä juuri enempää kannata tässä vaiheessa sekoittaa.


Marketanpuisto on mukava puutarhakohde ja siellä kannattaa vierailla mahdollisuuksien mukaan vaikka useamman kerran kesässä. Minulle paikka on tuttu jo vuosien takaa, sillä lasten ollessa pieniä tapasimme käydä siellä silloin sijainneessa kotieläinpuistossa.


Marketanpuisto (Margretebergs park) on Espoon Järvenperässä sijaitseva piha- ja puistorakentamisen kaupallinen näyttelypuisto. Alue on seitsemän hehtaarin suuruinen. Vieressä on Överbyksi kutsuttu ruotsinkielinen puutarhaoppilaitos, jossa on opetusta sekä ammattikoulu- (Axxell) että ammattikorkeakoulutasolla (Yrkeshögskolan Novia).
Puistossa on mukana yli 110 näytteilleasettajaa: yrityksiä, yhteisöjä ja kaupunkeja. Esillä on kaikenlaisia viheralueiden rakentamiseen liittyviä asioita, esimerkiksi leikkivälineitä, kivirakenteita, kasveja, kasvihuoneita ja valaisimia.

Näyttelypuisto perustettiin vuonna 1997. Sitä hallinnoi vuonna 2001 perustettu yhdistys Marketanpuiston ystävät ry. Puisto on perustettu Margretebergin kartanon entisille maille, jossa on sijainnut myös Margretebergin kotieläinpuisto. Lähde: Wikipedia

Mätäsleimu - Phlox douglasii 'Crackerjack'

Eilisessä tilaisuudessa kuulin, että Marketanpuistolle on juuri avattu uudet kotisivut. Sieltä löytyy paljon tärkeää tietoa paikasta. Uusia kotisivuja selaillessani huomasin, että loppukesästä eli 27.8. on jälleen markkinapäivä puistossa. Ehkä silloin voisi käydä ostoksilla täydentämässä pihan kasvistoa. 


Blogitapaaminen oli tosi mukava sekä runsaan tietopuolisen annin että monien jo tutuksi tulleiden ihmisten tapaamisen vuoksi. Jälleen kerran vain aika loppui täysin kesken. Ei ehtinyt vaihtaa kuulumisia läheskään kaikkien tuttujen kanssa, eikä tutustua lukuisiin uusiin ihmisiin. Ehkä sitten ensi kerralla.

Lakka - Rubus chamaemorus 

Tilaisuuden päätteeksi jokainen osanottaja sai Puutarha Tahvosten lakan kotiinviemisiksi. Nyt vain suo-olosuhteita uudelle asukille rakentamaan. Siinäpä taas uusi haaste kukistettavaksi.

Koristeomena - Malus purpurea  'Ramona'

Lämmin kiitos kivasta tilaisuudesta niin järjestäjille kuin osanottajille. Oli mukavaa!