Kurkku Sherpa |
Ensimmäiset kurkut on poimittu kasvihuoneesta. Lisää siellä on kypsymässä. Sherpa on sileä kurkku, joka kasvaa 15-25 senttiseksi. Poimimieni kurkkujen pituus on runsaat 15 cm. Annan osan kasvaa pidemmiksi, mutta osan poimin jo aiemmin helpottaakseni kurkunvarren kantokykyä. Minusta kurkut myös maistuvat mehukkaammilta, kun mittaa ei ole kertynyt valtavasti.
Kurkku Sherpa |
Kasvihuoneessa on myös Cordobaa, jonka pitäisi olla aikainen ja 30 senttiseksi kasvava kurkku. Se on alkanut kukkia vasta päästyään kasvihuoneeseen. Sherpa aloitti jo kellarissa ja ehti tehdä muutaman vauvakurkun ennen kasvihuoneeseen muuttoa.
Kylvin Sherpan ja Cordoban jälkeen myös Beth Alphaa ihan vain kokeillakseni, onko vanhoissa siemenissä vielä voimaa. Olihan niissä, enkä tietenkään raaskinut heittää taimia pois. Nyt Beth Alphaakin on kaksi kasvamassa kasvihuoneessa. Viime kesänä kurkkusato alkoi valmistua kesäkuussa. Olimme omien kurkkujen varassa koko kesän. Kurkkujen kasvattaminen on helppoa ja sadosta pääsee nauttimaan paljon ennen tomaatteja.
Tomaatti Gardener's Delight |
Osassa tomaateista on jo raakileita, mutta niiden kypsymiseen menee vielä tovi. Pari tomaattia huitelee jo kasvihuoneen katossa. Olen nyppinyt varkaita ja leikannut joitakin alimmaisia lehtiä pois lisätäkseni valoa ja ilmavuutta kasvustolle. Blumatin säätäminen on tänä vuonna sujunut aiempaa helpommin.
Tomaatti Golden Sunrise |
Vaikka kasvihuoneessa on automaattinen ikkunanavaus, käyn yleensä aamulla avaamassa myös oven. Harsoteltat olen jo ottanut pois tomaattien ympäriltä, mutta oviaukossa on edelleen harso. Se varjostaa tomaatteja iltapäivän auringonpaahteelta.
Herneet |
Miltei kaikki viljelylaatikoihin kylvämäni siemenet ovat itäneet. Vain tammenlehtisalaatti ja kerrottu kosmoskukka eivät ole nousseet. Tammenlehtisalaatin siemenet saattavat olla jo liian vanhoja, joten kylvän uuden satsin tuoreemmasta pussista. Kerrottujen kosmosten tilalle laitan jotain muuta, ellei versoja ala piakkoin näkymään.
Samettikukka 'Jolly Jester' |
Samettikukkia olisi voinut olla enemmänkin. Siemeniä minulla kyllä oli, mutta päätin ensin kylvää vanhimpien pussien pohjat. Niin ne lisäkylvöt sitten unohtuivat. Samettikukkaa en ole koskaan kylvänyt suoraan maahan. Onnistuuko ja ehtiikö se? Kertokaa kokemuksianne.
Alapiha 3.6.2020 |
Viime päivien vapaat hetket olen enimmäkseen kantannut istutusalueita. Edellisen kanttauksen taisin tehdä tammikuussa. Sen jälkeen ruoho ja rikat ovat kasvaneet kohisten. Nykyisellä ruohonleikkurilla ei pääse yhtä lähelle nurmikon reunoja, kuten vanhalla. Ruohonleikkuun jälkeen pitäisi käydä kaikki istutusalueet läpi trimmerillä, mutta usein se jää. Niinpä kunnon kanttaamisella on suurempi merkitys. Kanttausurakka on tältä erää vielä vähän kesken. Marjapensaat ja rinteen alaosa odottavat vuoroaan.
Tätä kuvaa ottaessani seison alapihan toisen kriikunan oikealla puolella ja tähtään kohti kasvihuonetta. Etuoikealle jää toinen kriikuna, siitä "ylöspäin" on Päivänliljapenkki ja kasvihuone peittyy hieman toiseen marjapensasryhmään.
Alapihan ruusupenkki 3.6.2020 |
Tässä kuvassa juuri kantattu Ruusupenkki. Osa ruusupensaista on penkin toisessa päässä rajoittuen norjanangervoihin. Kuvan vasemmassa alalaidassa on pilkahdus tuijasta, jonka edessä kasvoi vielä viime kesänä valamonruusu. Ruusupenkki rajoittuu naapurin aitaan. Huomasin valamonruusun tekevän versoja naapurin nurmikolle, joten katsoin parhaaksi kaivaa se pois. Löysin kyllä versoja meidänkin nurmikolta. Ruusupenkki on siis valamonruusun poistumisen vuoksi osittain muutosvaiheessa.
Alapihan Kriikunapolku 3.6.2020 |
Kriikunapolulla on kolme sisäänkäyntiä. Kuvassa näkyvä kulkee naapurin rajan suunnasta kohti Ruusukolmiota, jossa kasvaa Ritausma, Suviruusu ja Tornionlaaksonruusu. Vasemmassa nurkassa on toinen kriikuna, jonka tyvellä on taponlehteä, ranskantulikukkaa ja akileijaa. Oikealla olevien kartiokuusien takana on viime kesänä ylös kaivettu alue, joka sai nimekseen Majalispenkki (nimi tulee vieressä kasvasta metsäruususta, jonka nimi on latinaksi Rosa Majalis). Sieltä nousee mm. kuunliljaa, soihtunauhusta, komeamaksaruohoa. Aukkopaikkoja on vielä, täytän ne ajan kanssa. Majalispenkin vieressä kulkee Kriikunapolun toinen sisäänkäynti ja kolmannesta haarasta pääsee ruusujen ohi Hortensiapenkin viertä Kurgaanille.
Olen todennut, että vähänkin laajempi istutusalue vaatii huoltokäytäviä tai astinkiviä. Kasvien lähelle on pakko päästä hoitamaan ja katselemaan tallomatta muita. Muutamiin paikkoihin olen laittanut astinkiviksi valamiani pyöreitä betonilaattoja tai raparperinlehtilaattoja. Joidenkin astinkivisysteemien kohdalla on käynyt niin, että vähitellen yksittäiset laatat muuttuvat yhtenäisiksi poluiksi. Kätevää ja kivan näköistäkin. Alueiden hoidon helpottumisen lisäksi polut houkuttelevat katsomaan ja tutkimaan.
Phlox subulata 'Candy Stripes' - Sammalleimu |
Oudoksun puutarhani laajempien näkymien julkaisemista. Tykkään lähikuvista, joissa mielestäni onnistun paremmin. Lisäksi täällä puutarhablogien maailmassa näkee kerrassaan upeita ja hienosti toteutettuja puutarhoja, joita katsoessani koen itseni amatööripuuhastelijaksi. Sellainenhan minä olenkin. Kantapään kautta kaiken kasveihin ja kasvattamiseen liittyvän opetellut. Ihan kaiken olen kaivanut, kärrännyt, kitkenyt ja istuttanut omin käsin. Apunani ei ole ollut koneita eikä ammattilaisia. Miehistä voimaakin on ollut todella harvoin.
En kaihda raskaita, hikisiä ja likaisia puutarhatöitä. Minulla on intohimoa, sinnikkyyttä, loputon kasvikiinnostus ja suuri rakkaus puutarhaani. Ei ole oikeanlaista puutarhaa, ei ole valmista puutarhaa. Jokainen puutarha on kaunis. Kaikesta kriittisyydestä huolimatta olen ylpeä puutarhastani. Olkaa tekin omastanne.