maanantai 11. huhtikuuta 2016

Täydellinen kevätsunnuntai


Voisiko enää upeampaa säätä kevätsunnuntaiksi toivoa, kuin nyt on saatu. Ja samanlaista on luvassa tulevillekin päiville. Koko päivä kului pihalla puuhatessa. Kunhan kiireisesti kävin välillä syömässä. Iltapäiväkahvitkin jäivät väliin, kun en vaan raaskinut mennä sisälle. Vähän väsähtäneenä pelkäsin, etten enää jaksaisi palata takaisin pihalle.

Lehtosinilatva

Maa on meillä useimmissa paikoissa vielä selvästi jäässä. Vaikka mullasta nousee monenlaista piippoa ja vihertävääkin, on pinnan alla kylmää ja kohmeista. En ole edes yrittänyt työntää lapiota maahan, mutta muutamia kasvitukia siirrellessä totesin, ettei maahan niin vain vielä mitään työnnetä.

Pioni Coral Charm

Pikkuhiljaa paljastuu talven tekoset. Vielä en tiedä, mitä maasta jää nousematta, mutta joitakin iloisia yllätyksiä on jo ilmaantunut. Esimerkiksi pioni Coral Charm on hengissä. Tilasin niitä nettikaupasta viime keväänä kaksi kappaletta ja istutin juurakot purkkeihin autotalliin. Tulivat niin kovin aikaisin ja olivat kyllä aika kämäsen oloisia. Kesällä siirsin ne maahan, jossa viettivät kesän sen näköisinä, että heti kohta heidät kuolema korjaa. Ajattelin, että talvi tekee viimeisen niitin. Vaan sieltä ne kumpikin mullasta kurkkaavat iloisen punaisina ja pinkeinä. Hurraa heille!

Sinipiikkiputki

Aikamoista arvausleikkiä meikäläisen pihakierrokset taas tuottavat. Kun ei muista, eikä tunnista. Miten sitä voikaan yhden talven aikana unohtaa edellisen kesän tekoset. Pitänee jatkossa tehdä tsekkauskierrokset kukkapenkkikohtaisen istutusluettelon kanssa. Tosin sekään ei ole ihan ajan tasalla, sillä yhtenä päivänä huomasin, että esimerkiksi vuosikausia samalla paikalla viettänyt alppikärhö on jäänyt listaan merkkaamatta kokonaan.

Scilla - tai kevätkirjotähti

Monenmoista piippoa tunkee itseään mullasta. Osasta pystyn heti sanomaan, mikä se on. Osan kanssa joutuu pähkäilemään. Jälleen kerran tänäänkin totesin, että ensi syksynä on ehdottomasti panostettava pikkusipuleihin. Viime vuosina olen istuttanut tulppuja ja narskuja, mutta paljon olisi vapaita paikkoja varhaisille kevätkukkijoille.  

Ruohosipuli

En myöskään pystynyt pitämään haravakättäni irti kukkapenkeistä. Pikkaisen piti sieltä täältä vähän rapsuttaa. Olin niin päättänyt, että annan kaikkien kukkapenkkien olla ihan rauhassa ja ripottelen korsien ja maatuvien lehtien päälle tuoretta multaa. Sitä katemullaksi kutsuttuakin kaunistusta. Mutta ripottele nyt sitten, kun iso multasäkki on vielä tiukassa jäässä. Hiukan sain pinnalta lapiolla kaapaistua, mutta ei siitä ämpärillisestä moneen paikkaan katemullaksi riittänyt.

Pikkusydän

Kaiken kaikkiaan aivan ihana kevätpäivä. Pensaita tuli leikattua ja pihaa sieltä täältä siistittyä. Vähän jo alapihaakin pääsi haravoimaan. Välillä nojasin haravanvarteen ja katselin ja kuuntelin. Joutsenpariskunta lensi talon yli ja punarinta lauloi kuusen oksalla. Sitruunaperhonen liihotteli keveän näköisenä ja kimalainenkin oli jo herännyt.

Maksaruoho

Pihatöiden ohessa sain sentään pestyä pari koneellista pyykkiä. Tai konehan homman hoito. Minä vain kannoin puhtaat pyykit narulle kuivumaan. Yhden satsin froteepyyhkeitä toin jo tullessani sisälle, mutta toinen odottaa vielä narulla. Ajattelin hakea ne ennen pimeän tuloa. Mikäs sen ihanampaa, kuin kerätä puhtaan raikkaita pyykkejä narulta mustarastaan laulaessa iltalauluaan.

Tämä postaus on kirjoitettu sunnuntai-iltana, mutta ajastan sen julkaistavaksi maanantaiaamuksi. Kun ehdin jo tälle päivälle kyyhkypostauksen julkaista.

Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille.