torstai 1. kesäkuuta 2017

Kärhöonnea

Clematis atragene 'Columnella'

Vuosi sitten kevät oli lämmin ja aikainen. Pääsimme nauttimaan kukinnasta varhain ja runsain mitoin. Moni kasvi oli kuitenkin kärsinyt miesmuistiin ankarasta talvesta ja pitkälle kesään saimme odottaa esimerkiksi kärhöjen ja ruusujen selviytymisen vahvistumista.

Clematis 'Paul Farges' (Summersnow) - Lumikärhö

Minusta talvi täällä etelärannikolla oli nytkin aika hankala. Lunta saimme odottaa pitkään ja hartaasti ja paksu jääkerros kattoi kukkapenkit vielä huhtikuussakin. Pelkäsin, että tulisi toinen kasvitappioiden kevät, vaan nähtävästi ei tullutkaan. Kaikki ruusupensaat ovat selvinneet kuluneesta talvesta ja suurin osa kärhöistäkin näyttää voivan ihan hyvin.

Clematis 'Paul Farges' (Summersnow) - Lumikärhö

Viime keväänä ostin puutarhani ensimmäisen Lumikärhön, ihan sattumalta. En laisinkaan tiennyt, mitä valkoisen kärhön kaupasta kantaessani saisin odottaa. Kyllä kannatti lumikärhöön haksahtaa, aivan ehdottomasti. Se kukki kukkimisesta päästyäänkin ja sen ihastuttavia pallomaisia nuppuja kiersin ilman kameraa ja kameran kanssa kerta toisensa jälkeen.

Tietenkin pelkäsin talven vieneen lumikärhöni ja huolissani olen käynyt tutkimassa multatilaa sen kupeessa. Ehdin jo pelästyä, että mennyttä on koko ihanuus ja vain alati runsastuva arovuokko sieltä lumikärhönkin tyvestä nousee. Toki nousee arovuokkojakin, mutta kärhökin on elossa ja tekee jo lehtipareja ylemmäksikin varteensa. Hyvä niin. Siitä iloitsen. Vaan, jos olisi kuollut, oitis uuden lumikärhön kävisin ostamassa. On se vaan niin ihana.

Clematis 'Pink Fantasy' - Loistokärhö

Myös pikkupuutarhan köynnöskaaressa kasvuaan aloittaa Pink Fantasy. Virkeänä ja tarmokkaana. Pitäisi jossain välissä ehtiä antaa kaikille kärhöille lannoitusta, jotta jaksaisivat vahvistua ja kukkia runsaasti.

Clematis alpina 'Purple Dream' - Tarha-alppikärhö

Viime kesänä hankin muutaman uuden kärhön siitä innostuneena, että olin vihdoin alkanut pärjätä niiden kanssa. Epäilen, ettei minusta koskaan tule samanlaista kärhömestaria, kuin Kruunu Vuokosta, jonka erinomaisia kärhönhoito-ohjeita voit tästä linkistä käydä vilkaisemassa. Ylpeänä voin kuitenkin kertoa pärjänneeni muutaman kärhön kanssa hyvin useamman vuoden. Jostainhan sitä pitää aloittaa.

Clematis 'Ville de Lyon' - Loistokärhö

Ville de Lyon innostui viime kesänä kasvamaan ja kukkimaan reippaasti ja siinä oli nuppuja ihan pakkasiin saakka. Viimeiset nuput eivät ehtineet avautua, vaan pakkanen ne sitten vei. Monen monta kukkaa ehdin nähdä koko komeudessaan ja kieltämättä pidän kärhöissä myös nuppujen muodosta.

Clematis atrogene 'Willy' - Tarha-alppikärhö

Yläpihan puutarhaportin kupeeseen ole monen monta kärhöä vuosien mittaan istuttanut. Viimeksi Willyn, joka saattaa olla tämä paikalta nousija. Voipi olla myös joku muu, mutta aika näyttää, ken hän onkaan.  

Clematis integrifolia 'Aljonushka' - Tarhakellokärhö

Alapihan Ruusupenkissä asustaa ihanaakin ihanampi Aljonushka, joka ei korkeudellaan puiden latvoja hätyyttele, mutta kukkien runsaudella ja syklaaminpunaisella värillä hurmaa mennen tullen. Istutin hänet alkujaan Vasempaan rinteeseen, joka osoittautui surkeaksi paikaksi ja niinpä Aljonushka muutti Ruusupenkkiin. Ilmeisesti uusi paikka on hänen mielestään parempi ja siitä sain viime kesänä runsaan kukinnan kiitokseksi. Toivottavasti niin käy nytkin.

Clematis alpina - Alppikärhö

Alppikärhö on meidän puutarhan ensimmäinen kärhö ja se onkin erinomaisen helppo ja kestävä kärhö. Ennen lehtien puhkeamista ei välttämättä mikään joka pihan komistus kuivuneine oksapöheikköineen. Älkää vaan suotta menkö joka kevät niitä kuivan näköisiä oksia pois katkomaan. Sieltä se viherrys aikanaan tulee ja valtaa kuivatkin osuudet.

Vuosi sitten vanha kärhökaari romahti ruostuneena ja jouduin ostamaan tilalle uuden. Kärhöä vanhasta irroittaessani ja uuteen sitoessani ajattelin, että taisipa köynnös kärsiä pahemman kerran. Ei suinkaan. Jokusen oksan leikkasin pois, mutta valtaosa isoksi kasvaneesta kasvista jatkoi eloaan, kuin ei mitään muutosta olisi tapahtunutkaan. Ja nyt se on jo täynnä pulleita nuppuja, jotka aukeavat sinisenään aivan lähipäivinä.

Norjanangervo - Spiraea 'Grefsheim'

Myös alapihan Päivänliljapenkin loistokärhöt Multi Blue ja Rouge Cardinal ovat jo heränneet. Samoin Pikkupuutarhan kriikunassa kasvava Multi Blue. 

Sen sijaan Syreenipenkin Polish Spiritistä ei ole vielä tietoa, eikä myöskään Kiemurapenkin Princess Dianassa ole yhtään elonmerkkiä. Kolmas epävarma on rinteen Mantsuriankärhö, joka ei oikein viime kesänä päässyt kunnolla kasvun vauhtiin. Jokin sitä riivasi ja siksi ehkä ei nouse enää tänä vuonna. Vielä yksi epäilyksen kohde on kesän ruukussa kasvanut ja syksyllä puutarhamultaan päässyt Nelly Moser. Tokihan sitä toivoo jokaisen kasvin ja tässä tapauksessa kärhön keväisin nousevan, mutta olin varautunut suurempiin tappioihin, kuin mitä sitten tulikaan.

Hyasintti Purple Sensation

Nyt on isoissa kesäkukkaruukussa kasvamassa kärhöt 'The President', 'Dr. Ruppel', 'Jackmannii' ja 'Willy'. Paula Ritanen-Närhi kertoi Kotipuutarhalehden kurssilla käyttävänsä paljon kärhöjä kesäkukkaistutuksina. Muutenkin perennoja voi hyvin käyttää kesäkukan sijasta. Näin ne vahvistavat juuriaan ja ilahduttavat kesän ajan ruukuissa ja syksyllä ne voi siirtää puutarhamultaan. Perennoja kesäkukkien sijaan olen käyttänyt jonkin verran ja sitä ideaa kannattaisi hyödyntää enemmänkin.