tiistai 11. syyskuuta 2018

Istuttamisen iloa

Punahattu - Echinacea purpurea

Puutarhan ja itseni kannalta monin tavoin merkillinen kesä kääntyy vähitellen syksyksi. Yleensä kasvukauden aikana tulee istutettua ja siirreltyä kasveja puutarhassa ahkerasti. Jollei ihan uusia istutusalueita ole joka vuosi ilmaantunut, vähintäänkin vanhoja olen laajentanut ja kohentanut. Aktiivinen touhuaminen on ollut innostavaa ja pitänyt kropan ja mielen hyvässä kuosissa. Koska kuluneen kesän aikana en ole päässyt puutarhassa liikoja huseeraamaan, olen kokenut oloni oudoksi ja puolinaiseksi.

Syysleimu - Phlox 'Bright Eyes'

Elokuun loppu toi mukavasti luontoa virkistäviä sateita. Kun lämpötilakin muuttui inhimmilliseksi lapioimista ajatellen, en enää voinut pitää itseäni poissa puutarhatöistä. Ensitöikseni siirsin maahan kesän aikana siemenkylvöistä itäneet ja kasvaneet taimet. Usein olen pitänyt kesäiset siemenkasvatukset poteissaan ja istuttanut ne vasta seuraavana keväänä tai kesänä. Nyt ajattelin, että maassa ne saavat paremmin kosteutta ja kasvuvoimaa potissa asumiseen verrattuna.

Maahan pääsi nyt viisi tarhasalkoruusu Carnivalia, neljä sormustinkukka Foxlovea ja yksi punainen punahattu. Punahatuista enempää ei itänyt. Sormustinkukan siemenet tulivat Lontoosta 2014 ostamani lehden mukana.

Kultapallo - Rudbeckia laciniata

Viikko sitten kierretty Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha palautti mieleen jälleen syyskukkijoiden tärkeyden. Kuinkahan monta kertaa olen päättänyt hankkia lisää hyviä perhoskasveja ja loppukesän kukkijoita, vaan enpä ole päässyt suunnitelmissa paljonkaan eteenpäin. Sain Ukkokullan kuskiksi puutarhakauppaan, josta muutamia taimia hankinkin. Ehkä olisin ostanut enemmänkin, mutta jo muutaman kasvilavan kierrettyäni näin Ukkokullan ilmeestä, että vähän voisin laittaa vipinää kinttuihin.

Komeamaksaruoho - Sedum 'Herbstfreude'
  
Puutarhamyymälä, johon menimme ostoksille, muuttaa lokakuussa asuntorakentamisen tieltä toiseen paikkaan. Ajattelin, että tarjouksia olisi sen vuoksi enemmänkin. Parissa pöydässä oli perennoja 4 kpl kympillä ja muutamissa taimissa oli 50 %:n alennuslappu. Ihan kaikkea en saanut, mitä menin etsimään ja määrällisestikin jouduin tinkimään suunnitelmistani. Niin se näyttää olevan, että ostokset täytyy tehdä keväällä myymälöiden pullistellessa kasveja. Vaikka syksy on istutuksen kannalta erinomaista aikaa, kaupoissa myydään jo eioota.
 

Olen monien muiden lailla päässyt tummalehtisten kasvien makuun ja siksipä pari vuotta sitten ostettu Diabolo sai naapurin rajan tuntumaan kaverikseen purppuraheisiangervo Andren. Kovin samannäköisiä ovat, joten aika ilmeisesti näyttää, miten toisistaan eroavat.

Olopihan allaspenkkiin ostin kaksi Magnus-punahattua ja yhden Magnus Superior -punahatun. Samoin allaspenkkiin pääsi kaksi tummalehtistä tähkäkimikki Brunettea. Brunette on pitkään ollut ostolistalla ja viime kesänä yhtä sellaista käsissäni jo kaupassa pyörittelinkin. Silloin 9,90 euron hinta rutikuivasta ja kärsineestä taimesta tuntui riistolta ja kasvi jäi kauppaan.


Ostin myös kaksi amurinneilikkaa ja kaksi neidonkurjenpolvea, jotka kaikki istutin Kurgaaniin. Pyöreä, kumpumainen Kurgaani on puoliksi pikkusydämen ja puoliksi peittokurjenpolven valloittama ja näin loppukesästä näkymä ei ole laisinkaan viehättävä. Siksi pikkusydän saa väistyä ja antaa tilaa monipuolisemmalle kasvivalikoimalle.

Kasvitieteellisen puutarhan innoittamana ostin myös kaksi syyshohdekukkaa, jotka punahattujen lailla täyttävät lupausta syyskukkijoiden lisäämisestä. Syyshohdekukat saivat asuinpaikan alapihan Kotikivipenkin uudesta jatkeesta.


Syyshortensia - Hydrangea 'Vanille Fraise'

Tämän vuoden istutustyöt taitavatkin pääosin olla nyt tässä. Sipulien kaivuu on piakkoin edessä, kunhan loputkin tilaamani saapuvat. Pari perennaa tilasin sipulien yhteydessä ja kovasti niitä olen jo odottanut. Paljon on puutarhan syystöitä vielä edessä, mutta vastahan syksy on aluillaan.