keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Vinkki kesätapaamisesta ja lisää sukkia


Riina Versoja Vaahteramäeltä ja Laura Elämää Paratiisinpalasessa -blogeista ovat järjestämässä puutarhabloggaajien kesätapaamista la 13.6.. Olin viime kesänä järjestetyssä tapaamisessa Marketanpuistossa ja se oli todella mukavaa. Mikäli tapaaminen kiinnostaa sinua, löydät lisätietoa täältä.


Meikäläisen sormet eivät pysy puikoista erossa ja niinpä iltaisin syntyy sukkia. Nyt olen opetellut muutamia uusia mallineuleita.

Ja kas, huomasinpa pari virhettäkin...

Oranssi-ruskeiden sukkien mallineuleen nimeä en tiedä, mutta löysin sen ohjeen Ullan blogista nimellä Ailin lapaset. Niinpä kutsun nyt tuota mallineuletta Ailiksi. Tämä mallineule saattaisi sopia hyvin esimerkiksi pipoon tai kaulahuiviin. Sukan varresta tuli jämäkänoloinen. Aili joustaa jonkin verran, mutta ei tavanomaisten neulemallien tapaan. Ennakoin tämän laittamalla 14 silmukkaa puikkoa kohti. Lankana 7-veikka ja puikot 3.


Näihin sukkiin harjoittelin myös uutta kantalapun sivusilmukoiden poimintatapaa. Kudon kantalappua tehdessäni puikon kummassakin päässä kolme ensimmäistä silmukkaa aina oikein. Näin syntyy kantalapun reunaan nätti rivi, jonka lomasta on helppo poimia silmukoita sukan jatkamista varten.


Ei tule reikiä, vaan tuollainen koristeraita. Joku ei ehkä tykkää, mutta minusta se on mukava somiste sukassa.


7-veikan turkoosista ja Sateenkaaresta tein sukat käyttäen Molly-neuletta, joka on helppoa ja nopeaa. Siinä kudotaan kaksi kerrosta oikeaa ja 3. kerros 1 o, 1 n. Jälleen käytin työssä puikkoja nro 3.


Vihreästä 7-veikasta tein sukan kiertävällä mallilla. Puikkoa kohti silmukoita on 12 ja puikkojen nro 3. Tälle mallille en tiedä nimeä, mutta se menee näin:

3 kerrosta 2 o, 2 n
3 kerrosta 1n, 2 o, 2 n
3 kerrosta 2 n, 2 o
3 kerrosta 1 o, 2 n, 2 o
toistetaan edellisiä


Erilaisia kuvioita kokeillessa huomaa, kuinka niillä on valmistuvan sukan kokoon suuri vaikutus. Toiset kuviot joustavat paremmin kuin toiset. Toiset kuviot tekevät automaattisesti sukasta reilun kokoisen, kun taas joku kuvio niukentaa sukan kokoa konkreettisesti. Niinpä joskus varren mallineule johtaa siihen, että sukasta tulee lapsen jalkaan sopiva. Ellei sitten halua purkaa ja aloittaa suuremmalla silmukkamäärällä. Tämä vihreiden sukkien kiertyvä malli joustaa hyvin. 

Yleensä prässään tai höyrytän sukat ennen kuvausta, mutta nämä ovat suoraan puikolta pudonneita. Höyryttäminen tasaa etenkin kirjoneuleita ja tekee valmiista sukista muutenkin viimeistellyn näköiset. Välttämätöntä höyryttäminen ei tietenkään ole.


Tänään oli ihatuttava kevätpäivä. Aurinko paistoi siniseltä taivaalta ja rännien alla vesi lotisi. Lumi sulaa aivan silmissä, mikä ei liiemmin sureta. Kävin katsastamassa kasvihuoneen lämpötilaa ja siellä mittari näytti +15, joka taitaa olla enemmän, kuin viime juhannuksen tienoilla. Kello lähentelee iltakuutta ja edelleen ulkona on aivan valoisaa. Aurinko taitaa laskea puolen tunnin kuluttua.