sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

Ruusut nauttivat auringosta

Valamonruusu - Rosa francofurtana 'Splendens'

Ruusupensaat ovat nauttineet auringosta ja lämmöstä. Niitä ei kuivuuskaan ole pahemmin haitannut. Kunnon lumipeitteestä huolimatta monet ruusupensaani olivat kärsineet talvesta ja jouduin leikkaamaan runsaasti kuolleita oksia. Pelkäsin sen vievän kukinnan mennessään, vaan niin ei käynytkään. Paljon nuppuja on leikatuissakin ruusuissa.

Valamonruusu - Rosa francofurtana 'Splendens'

Valamonruusu on komeaa katseltavaa. Sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä korkeutta ja leveyttä tämä pensas on kehittänyt itselleen nopeasti. Jokaisessa oksankärjessä on useampi nuppu ja kukkatulva sen mukainen. Valamonruusun kuvaaminen kannattaa ajoittaa ennen auringonlaskua, koska kukat menevät hämärtyvässä illassa suppuun. Monenlaiset pörriäiset tykkäävät valamonruusun kukista.

Kovin kärkkäästi valamonruusuni ei ole tehnyt juurivesoja, mutta pari karannutta kaveria otin pois ja kolmannen huomasin menneen jo naapurin puolelle. Sen saa sieltä hyvin pois nurmikonleikkauksen yhteydessä . 

Teresanruusu - Rosa rugosa 'Therese Bugnet'

Teresanruusu kukkii pihallani aina ensimmäisten ruusupensaiden joukossa. Tosin onpa se aurinkoisessa ja lämpimässä paikassakin asuessaan leikkimökin kupeessa. Tykkään sen istutuspaikasta kovasti, koska näen ruusun työhuoneen ikkunasta.

Rosa 'Lumo'

Ihana neidonruusu Lumo on tähän mennessä kukkinut puutarhassani varsin vaatimattomasti. Eipä sillä ikääkään vielä paljon ole, joten hyvin ehtii. Mielestäni en ole Lumossa nähnyt vielä edes nuppuja, joten hämmästyin kovasti sen korkeimmalla oksalla keikkuvaa avointa kukkaa. Pahoittelut, ettei kuvasta tullut kovin tarkkaa. Tuuli sitä huojutti kaukaisuudessa ja korkeudessa.


Rosa rugosa 'Ritausma'

Ritausma on vankkarakenteinen ja edelleen aika matala pensas. Joka talvi osa sen latvuksista paleltuu, mutta nopeasti se kasvattaa uusia versoja ja täyttää ne nupuilla. Ritausma on hyvin piikikäs. Sen kukat ovat hempeän vaaleanpunaisen valkoisia, kuin kiiltokuvissa. Sateesta kukat eivät pidä, vaan eipä taida tykätä moni muukaan ruusunkukka. Toistaiseksi Ritausmani ei ole avannut nuppujaan.

Rosa 'Ilo'

Ilo on kasvanut hitaasti ja kukkinut vaatimattomasti. Siinäkään en huomannut nuppuja, joten Lumon lailla se pääsi minut yllättämään. Tosin täysin vastakohtaisesti, sillä kun Lumon kukka keikkui korkeuksissa, tämä Ilo oli piilottanut ainokaisensa lehtien lomaan melkein maahan. Onneksi sen loistavan pinkki väri näkyi hyvin vihreiden lehtien lomasta ja pääsin kaunotarta ihastelemaan.


Rosa pimpinellifolia 'Tove Jansson'

Tove Jansson on jo kukkimisensa lopettanut. Sen kimppuun on iskenyt vattukärsäkäs ja valtaosa nupuista oli taipunut ja kuivunut. Keräsin kaikki löytämäni taipuneet nuput pois, mutta varmasti toukanmunien asuttamia nuppuja oli ehtinyt maahan pudota ja sinne kadota. Tove Janssonin kukan punainen väri on hämmästyttävä. Valosta riippuen se on kuin hienointa samettia.


Norjanruusu - Rosa 'Hurdal'

Norjanruusu Hurdal kuuluu uudempiin pensasruusuihini. Se on istutettu loppukesästä 2015 ja näyttäisi, että nyt se alkaa vähitellen päästä vauhtiin. Nuppuja on enemmän, kuin viime kesänä. Kukka avautuu ja kuihtuu melko nopeasti, joten kameran kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Myöhästyin tämän kukan suhteen ja taidan myöhästyä jatkossakin, sillä helteinen sää laittaa kukkimiseen vauhtia.


Punalehtiruusu -Rosa Glauca

Viime kesänä punalehtiruusu kukki todella runsaasti. Ajattelin, että nyt se pitäisi levähdystauon. Ei pitänyt. Kukkia on ollut paljon tänäkin kesänä. Yhden ison oksan jouduin kuivuneena poistamaan. Aiemmin punalehtiruusuni ei ole kovin paljon siementaimia kasvattanut, mutta nyt muutamia on hyvällä alulla ruusun kupeessa. Kunhan saamme sadetta, käyn kaivamassa ja purkittamassa taimet ystäville annettaviksi.

Punalehtiruusussa on jotain arkisen kiehtovaa. Sen kasvutapa on iso ja romuluinenkin, mutta lehtien punertava sävy ihastuttava ja pienten kukkien runsaus todella kaunista. Hienoa, että tämäkin ruusu on puutarhassani paikkansa löytänyt.
 
Tornionlaaksonruusu - Rosa majalis 'Tornedal'

Tornionlaaksonruusu kuuluu myös aikaisiin kukkijoihin. Tänä kesänä se on ollut täynnä pieniä kukkiaan. Yksittäinen kukka on aika pieni ja sievä. Kun kukkia on vieri vieressä, näkyy kukinta puutarhan toiselle puolelle.

Rosa harisonii 'William's Double'
  
Myös Viljaminkeltaruusu on laittanut tänä kesänä parastaan runsaalla kukinnalla. Keltaruusuni on vielä aika pieni, mutta parhaimmillaan sille tulee korkeutta 2 m. Niinpä puskalle on jo muuttokäsky annettu. Minä hölmöläinen istutin sen Pikkupuutarhan kivipenkkiin ja siellähän se valtaa ihan liikaa alaa. Kukkikoon nyt loppuun, eikä maan tämänhetkisen kuivuuden vuoksi kannata pitää siirron kanssa kiirettä.


Juhannusruusu - Rosa pimpinellifolia

Juhannusruusuni aloitti kukinnan tänä vuonna ennätysaikaisin, kuten varmaan monen muunkin puutarhassa. Ajattelin, että juhannusruusun kukinta olisi maltillista, koska viime kesänä se oli aivan täynnä kukkia. Mitä vielä, paljon oli taas kukkia. Aurinko ja lämpö nopeuttivat kukintaa ja nyt se alkaa olla ohi.

Juhannusruusullani on mukava historia. Se on tuotu pihallemme Ukkokullan äidinäidin kotipaikasta Hämeenkoskelta. 


Suviruusu - Rosa pimpinellifolia 'Poppius'

Myös suviruusu alkaa jo lopetella runsasta kukintaansa. Ruusupensailla, kuten monilla muillakin kasveilla menee juurtumiseen ja kotiutumiseen oma aikansa ja parastaan ne tuskin antavat ensimmäisinä vuosina. Sen huomaan konkreettisesti nyt, kun uudemmat ruusupensaani alkavat vihdoin päästä vauhtiin ja kukinta runsastuu vuosi vuodelta.

Metsäruusu - Rosa Majalis

Metsäruusu näyttää kukkivan takuuvarmasti joka vuosi yhtä runsaasti. Se on monien pörriäisten suosiossa ja aurinkoisena päivänä ruusun vierellä kulkiessa ruusunkukista kuuluu aktiivista surinaa ja pörinää. Illalla metsäruusu tuoksuu miellyttävästi.

Valamonruusu - Rosa francofurtana 'Splendens'

Omenaruusu on myös kärsinyt talvesta, mutta hyvin se on kasvattanut sekä vanhoille versoille pituutta että uusia oksia vanhojen lomaan. Sammalruusu ei ole vieläkään täysin toipunut tappotalvesta 2015/2016. Sinnikkäästi se silti vihertää oksansa ja nuppujakin on taas muutamia.

 Lisää kukintaa on siis odotettavissa, sillä alla luetellut ruusut ovat vasta aloittamassa.

Tarhakurtturuusu - Rosa rugosa 'Sointu'
Neilikkaruusu - Rosa rugosa 'F.J.Grootendorst'
Kirjoapteekkarinruusu - Rosa gallica 'Mundi'
Tarhakurtturuusu - Rosa rugosa 'Sävel'
Omenaruusu - Rosa magnifica
Sammalruusu - Rosa centrifolia Muscosa
Ranskanruusu - Rosa 'Duchesse de Montebello
Peittoruusu - Rosa 'Sommerwind'
Hansaruusu - Rosa 'Hansa'

Punalehtiruusu - Rosa Glauca

Viime kesänä ei pahemmin kirvat vaivanneet. Eivät ruusuja eikä muitakaan kasveja. Nyt on kirvoja ja kaikenlaisia toukkia nakertamassa nuppuja ja lehtiä. Vattukärsäkäskin näyttää kotiutuneen meille lopullisesti. Kunnan metsikön kaatumisen jälkeen tyhjää tilaa valtaa vattupuskat ja vaahterat. Vattukärsäkkään torjumisessa auttaa kuulemma luonnonvadelman hävittäminen. Ehkä laitan trimmerin soimaan sopivana arkipäivänä.


Juhannusruusu - Rosa pimpinellifolia

Ruusuisia kesäpäiviä teille kaikille!