maanantai 3. heinäkuuta 2023

Ruusun sulle antaisin...

Rosa centifolia Muscosa - Sammalruusu
 
Mikäli haluaa nauttia ruusujen kukinnasta, kannattaa istuttaa erilaisia pensasruusuja. Eivät sentään toukokuussa vielä aloita, mutta kesäkuusta syyskuulle kukintaa saa ihailla. Minulla ruusuista kukkivat ensimmäisinä juhannusruusu, rosa Poppius eli Suviruusu, Tornionlaaksonruusu ja rosa Majalis (metsäruusu). Anopin lapsuudenkodista tuotua juhannusruusua kasvaa kolmessa paikassa. Muut ruusupensaat asuvat alapihalla kolmena ryhmänä ja yläpihalla yhtenä ryhmänä.

Rosa rugosa 'Ritausma'


Aloituskuvan yhteydessä mainittujen neljän ruusun lisäksi meillä kasvoi jo aiemmin rosa Glauca (punalehtiruusu), sammalruusu (rosa centifolia 'Muscosa') ja Hansaruusu (rosa rugosa 'Hansa'). Viljaminkeltaruusukin (rosa harisonii 'William's Double') löytyi, mutta viiden vuoden asumisen jälkeen se irtisanoi sopimuksensa.

Rosa rugosa 'Ritausma'


Kesällä 2013 "sairastuin" ruusukuumeeseen. Tauti ei ihan heti parantunut, vaan jatkui vielä pari vuotta eteenpäin. Osasyynä kuumeeseen oli varmasti OmaPiha-lehdestä 3/2011 lukemani Pirkko Kahilan artikkeli suomalaisesta ruusujalostuksesta. Sen seurauksena pihaamme muuttivat Sävel, Sointu, Ilo, Lumo ja Tove Jansson. Eivätkä nämäkään vielä riittäneet, vaan piti lisäksi hankkia Neilikkaruusu, Ritausma, Omenaruusu, Kirjoapteekkarinruusu, Valamonruusu ja Teresanruusu. Sekä muutama maanpeittoruusu Sommerwind ja Fairy rinteeseen.

Rosa gallica 'Mundi' - Kirjoapteekkarinruusu


Ruusupensaita istuttaessani en ottanut kunnolla huomioon täyskasvuisen pensaan mittasuhteita. Tuli laitettua liian lähekkäin ja ahtaasti, mistä seurasi muuttokaruselli. Muutenkin tapoihini kuuluu myllätä olemassa olevia istutusalueita, joten lapio on viuhunut ruusupuskienkin osalta. Kaikki eivät siis asu alkuperäisillä istutuspaikoillaan, vaan osa on muuttanut. Mieluummin siirrän jonkun kasvin menetyksen uhalla mieluisampaan paikkaan kuin katselen sitä tyytymättömänä vuodesta toiseen. Tietenkin olisi parasta miettiä istutuspaikat kerralla pysyviksi.

Rosa 'Hurdal' - Norjanruusu


Ruusukuume alkoi vähitellen helpottaa, mutta jonkun jälkitaudin seurauksena tilasin vielä Oulujoen taimistolta Norjanruusun ja Duchesse de Montebellon. Jälkimmäinen on kukkinut hyvin vaisusti. Tänä vuonna siinä ei ole nuppuja ollenkaan. Sen sijaan Norjanruusun kukinta on vuosi vuodelta runsaampaa. Helteen vuoksi kukinta alkaa olla jo loppusuoralla.

Rosa 'Hurdal' - Norjanruusu


Norjanruusua ei kannata ihan pieneen tilaan istuttaa. Sen kasvukorkeus on 2-3 m, jopa 4 m. Oksat rentoilevat sinne tänne, joten leveyttäkin puskalle kertyy. Minulla se kasvaa Pikkupuutarhan Muuripenkissä, kahden koristeomenapuun välissä. Korkeimmat oksat näyttävät tavoittelevan taivaita - tai ainakin koristeomena Aamuruskon yläoksia. 

Rosa 'Hurdal' - Norjanruusu

 
Minusta oli viehättävää katsella, kuinka koristeomenapuut ja Norjanruusu elelivät sulassa sovussa toisiinsa kietoutuneina. Nopeasti vilkaistuna olisi voinut väittää, että Aamurusko oli aloittanut uuden kukinnan. Joskin tällä kierroksella ruusuisena. En osaa tarkoituksella istuttaa kasveja siten, että ne täydentäisivät toinen toisiaan, muodostaisivat sopivia pariskuntia. Joskus sentään luonto auttaa pyytämättä, mikä on mukavaa.

Norjanruususta jutustelin jo aiemmin kesäkuussa. Pahoittelen mahdollista toistoa.

Rosa rugosa 'F.J.Grootendorst' - Neilikkaruusu

Tänä keväänä olen ollut luvattoman laiska. Mokoma saamattomuus alkoi ehkä jo syksyllä. Tosin pitkään jatkuneella kylmällä keväällä oli oma osuutensa, mikä minulle puolustukseksi laskettakoon. Nyt tuo laiskuus kostautuu. Vuosi sitten vannoin leikkaavani ruusupensaita reilusti ja ahkerasti. Hui, hai. Lupaukseksi jäi. Nyt puskat rehottavat kaikkea muuta kuin kauniina ja joidenkin oksat kaatuilevat uhkaavasti kohti maata. Kukkivat kyllä runsaana, kuten kuvan neilikkaruusustakin näkee. Nuppuja on tungokseen saakka.

Rosa rugosa 'Sävel'

Sävel on valkoisena kukista. No, ehkä enemmän ruskeana, sillä kuumuudessa yksittäisen kukan kehitys nupusta lakastumiseen tapahtuu silmänräpäyksessä. Pitäisi ehtiä leikata kuihtuneita kukkia, sillä olen huomannut sen lisäävän uusien nuppujen kehittymistä. Sävel on tosi piikkinen pensas, eikä sitä ihan paljain käsin parane käsitellä.

Rosa rugosa 'Sointu'

Soinnun kukinta on sekin ohikiitävän nopeaa. Nätti ruusupensas, joka viileämmässä säässä ilahduttaisi pidempään. Häneen pätee sama kuin Säveleenkin eli ahkera kuihtuneiden kukkien poistaminen lisää ja pidentää kukkimista.

Rosa magnifica - Omenaruusu


Omenaruusu on kärsinyt tänä kesänä monenlaisista ötököistä. Kirvat eivät sen kukkia tuhonneet, mutta ilmeisesti vattukärsäkäs on ollut tämänkin puskan parissa ahkerana. Kuten monen muunkin ruusun kohdalla. Aiempina kesinä vattukärsäkäs on katkonut lähinnä pimpinellaruusujen nuppuja eli juhannusruusu ja Tove Jansson ovat olleet sen pääasiallisia kohteita. Nyt katkottuja nuppuja näyttää olevan ruusulla kuin ruusulla.

Isoista ruusupensaista en ala vaurioituneita nuppuja keräämään siinä toivossa, että siten torjuisin kärsäkkäitä. Liian suuri homma lopputuloksen onnistumiseen nähden. Sen sijaan toukokuussa istuttamaani Austin-ruusu Lady of Shalottin mahdolliset nuput olen valmistautunut tavalla tai toisella torjumaan kärsäkkään iskuilta.

Rosa rugosa 'Hansa'


Hansaruusu olisi ihan nätti pensas, jos se suostuisi kasvamaan hallitummin. En kyllä ole kovin tarmokkaasti siitä huolehtinut. Vähintäänkin kaipaa kunnon leikkausta ja karsintaakin. Osa oksista on pitkänhuiskeita ja  kaatuvaisia, osa vasta kasvunsa alussa. Hansa-ruusu on aika voimakaskasvuinen, mutta  kestää hyvin alasleikkuun. 

Ihmiset ovat innokkaasti poistamassa Hansaruusua minunkin pihastani vedoten sen haitallisuuteen. Hansaruusu on kurtturuususta jalostettu tarhakurtturuusu, eikä kuulu rajoitettavien piiriin.

Rosa francofurtana 'Splendens' - Valamonruusu

Valamonruusu kukkii runsaasti. Se on myös innokas tekemään juurivesoja. Valamonruusuni asusti alkuun Ruusupenkissä, joka rajoittuu naapurin aitaan. Huomasin Valamonruusuni tekevän juurivesoja myös naapurin puolelle. He eivät asiasta minulle mitään maininneet. Päätin kuitenkin siirtää ruusun toisaalle välttääkseni pienenkin mahdollisuuden juurivesakiistan syntymiselle. Nyt se saa olla rauhassa ja tarvittaessa voin rajoittaa puskan leviämistä vaikka trimmerillä.

Sormustinkukat ruusupuskissa

 
Olemassa olevat pensasruusut riittävät minulle - luulisin. Sen sijaan Austin-ruusut kiinnostavat, vaikka niiden suhteen minulla on ollut huono tuuri. Tai sitten en vain ole istuttanut niitä riittävällä huolella ja hyvään paikkaan. Tuorein hankinta on toukokuussa istutettu Lady of Shalott. Siihen tuli kaksi pikkuista nuppua, joista kumpaisenkin mahdollisesti vattukärsäkäs oli käynyt katkomassa. Seuraan Ladyn tilannetta nähdäkseni, tekeekö se uusia nuppuja. Ja huolehtiakseni nuppujen voinnista aina kukkien avautumiseen saakka.

Tuorein OmaPiha-lehden numero 4/23 on pullollaan ruusuisia juttuja kauniine kuvineen. Artikkelit olen jo lukenut ja kuvat käynyt läpi. Asiaa lehdessä on jälleen paljon. Lehti on yhä yöpöydällä, sillä aion palata sen pariin vielä ennen seuraavan numeron ilmestymistä.

OmaPiha-lehden kestotilaajat saavat vuosittain erilaisia tilaajalahjoja toimituskulujen hinnalla. Tänä vuonna on vuorossa 'Roseus'-tähtisahramin mukuloita. Pihassani on useita kasveja, jotka olen saanut vuosien mittaan tämän lehden tilaajalahjana.

Osallistuin Pellervo-Median OmaPiha-lehden digitestauksen lukijapaneeliin. Voitin arvonnassa mansikkakäsineet ja puutarhalapion. Niille löytyy käyttöä. 

Mainittakoon, ettei tämä ole minkään sortin yhteistyöpostaus. Hyvää on kiva jakaa. OmaPiha-lehteä kelpaa kyllä kehua.


Monenlaisten pikkuötököiden ja viikkotolkulla puutarhassa mekastaneiden harakkalapsien lisäksi välillä näkee puutarhatiikeriäkin. Naapurin Mamis-kissa tapaa kiertää meidän pihan säännöllisesti. Toisinaan se tulee avoimesta pihaovesta sisällekin tehden tupatarkastuksen. Mamis on aika arka kissa, eikä yleensä anna edes rapsuttaa itseään. Kuvaaminenkin on hankalaa, kun se ei pysy paikallaan. Alapihan aidan luona otin monta otosta. Ainoastaan tämä yksi ei heilahtanut. Kissa sen sijaan oli heilahtanut aidan toiselle puolelle.


Eipä olisi heinäkuu voinut hienommin alkaa. Tällaista mannaa saimme lauantaina. Sadevesitynnyrit täyttyivät hetkessä. Sade alkoi aamulla vähän verkkaisempana kastellen maata vastaanottamaan runsaampia määriä. Ehkä tämä vesisade ei vielä täysin riitä täyttämään vajaita vesivarantoja, mutta toki auttaa merkittävästi janoista luontoa ja puutarhaa.


Sateen ropina oli musiikkia korvilleni. Olisin suonut sateen jatkuvan läpi yön, mutta iloitsen kovasti jo tästäkin.Vettä on luvassa tulevillekin päiville. Viime aikoina tosin ennustetut sateet ovat kuivuneet ennen meidän kylälle saapumista. Toivotaan, että edes osa alkavalle viikolle luvatuista toteutuvat.

 

Rosa centifolia Muscosa - Sammalruusu


Kauniita kesäpäiviä kaikille. Välillä sadetta, välillä aurinkoa, jokaiselle sopivasti.