tiistai 16. kesäkuuta 2015

Istutuskimara

Kuvat Viherpeukaloiden sivuilta

Urakka takanapäin eli puolentoistapäivän istutusrupeama. Tilasin Viherpeukaloiden alennettuja kasveja ja toimitus saapuikin nopeasti lähikauppaan. Hain ne perjantaina, mutta vasta eilen ehdin aloittamaan istutuksen.
 
Kuvissa vasemmalta lukien Kruunukärhö - Clematis marcopetala 'Maidwell Hall', Mantsuriankärhö - Clematis mandshurica ja Tarhakellokärhö - Clematis integrifolia 'Arabella'.
Vasen ja oikea kuva Viherpeukaloiden sivuilta, keskellä kuva Jari Särkkä

Kuvissa vasemmalla Tarha-alppikärhö - Clematis atrogene 'Willy', ' ja oikealla Tarhalyhtykärhö - Clematis texensis 'Princess Diana'. Keskimmäisen Tarhakellokärhön - Clematis integrifolia 'Aljonushka ostin blogitapaamisen yhteydessä Pinsiön taimistolta.

Kuvat Viherpeukaloiden sivuilta

Kuvissa vasemmalta lukien Kerrottu kurjenkello - Campanula persifolia 'La Belle', Loistokurjenmiekka - Iris sibirica 'Pink Parfait' ja Lehtoakileija - Aquilegia 'Pink Barlow'

Viherpeukaloiden paketissa tulleet perennat olivat juurakoina ja ne pääsivät ruukkuihin kasvamaan ja vahvistumaan ennen maahan istuttamista.

Kuva Viherpeukaloiden sivulta

Tilasin myös Viljaminkeltaruusun. Enpä osannut ajatella, että blogitapaamiseen liitetty käynti ruususeuran puheenjohtaja Lauri Korpijaakon puutarhassa poikisi myös pistokkaita. Tietenkin hänellä oli myös harisoninruusu William's Double, josta olisi ollut mahdollista saada oksapistokas. Nyt Viljamini on kuitenkin ostettuna ja pikkupuutarhaan istutettuna. 

Kuvat Viherpeukaloiden sivuilta

Vasemalla Tarhaidänunikko - Papaver orientale 'Pink Pearl' ja oikealla tilaajalahjana tullut Loistokurjenmiekka - Iris sibiriga 'Gull's Wing'. Nämä siis tulivat myös nettitilauspaketissa.

Törmäsin netissä keskusteluun, jossa vertailtiin nettikauppojen ja puutarhakauppojen perennahintoja, -kokoja ja ulkonäköä. En yhtään ihmettele, että monelta suu loksahtaa auki avatessaan nettipaketin ja löytäessään sieltä pussissa olevan kasan multaisia möykkyjä. Ne eivät ehkä ihan ensisilmäyksellä ilahduta hienojen kuvien perusteella kasviostoksiaan tehnyttä harrastelijaa. Keväällä taimet saattavat puutarhakaupoissakin olla aika onnettoman oloisia, mutta kesän edistyessä kaupoissa käydessään näkee jo ihan luonnollisen mukaisia taimia. 

En sitten tiedä, onko sekään ihan oikein, että joissakin puutarhamyymälöissä kasvit ovat heti alkukeväästä isoja ja kukkivia, kun ne meidän kesässämme sellaisia olisivat vasta kenties loppukesästä. Kokemuksen kasvaessa on helpompi tehdä ostoksia ja päättää, mitä taimia voi hankkia netin kautta, mitkä kannattaa ehdottomasti ostaa suoraan puutarhalta.

Kuva netissä

Rönsyleimu - Phlox stolonifera 'Ariane' lähti mukaani Pinsiön taimistolta samoin kuin alla olevassa kuvassa vasemmalla Tarhakalliokielo - Polygonatum x hybridum ja oikealla Tunturipoimulehti - Alchemila alpina. Nämä on myös istutettu.

Kuvat netistä
 
Kuvat netistä

Blogitapaamisella sain  Kivipellon Sailalta Kuolanpionin (Paeonia anomala) ja Hernepensaskujanteen Jorilta Kulleron (Trollius europaeus) sekä Elämää Paratiisinpalasessa Lauralta Tuoksumataran (Calium odoratum). Näistä kasveista pioni ja kullero ovat saaneet uuden kodin meikäläisen puutarhan mullasta. Sen sijaan tuoksumatara on vielä purkissa vahvistumassa.

Osa unikoista on jo avoinna, osa vielä nupulla

Tuuli ja sateet ovat koitelleet pensaita, joten olen asetellut niille tukia. Aurinko paistaa vaihtelevasti, mutta mistään kovin kesäisistä tunnelmista ei voi puhua. Niin kauan, kun ahertaa ja touhuaa, ei kylmä pääse puraisemaan, mutta pihapöydän ääressä ei pitkään tarkene istua. Alkaa kaipaamaan villasukkia ja pitkähihaista varsin vikkelään.


Osa köynnöshortensiasta oli romahtanut seinältä ja aikani sitä katseltuani leikkasin romahtaneet versot lyhyemmiksi. Ei se kuitenkaan kiinnity seinään jo irronneilla kärhillään, vaan vasta kasvaessaan uusilla versoilla. Harmillista, mutta onneksi iso osa jäi vielä seinälle ja pääsen edes muutamista kukista tänä kesänä nauttimaan.


Rhodojen kukinta meidän puutarhassa on aika vaatimatonta, kun isoin ja vanhin ei tänäkään vuonna kukkinut laisinkaan. Sen sijaan tämä vuosi sitten istutettu Nova Zempla kukkii kahden ruusukkeen voimin.


Varjoliljat ovat vielä nupulla. Takana näkyvät lemmikit ovat sateen kaatamia ja aloittaneet risuuntumisensa. Kiskoin suurimman osan pois ja mietin, annanko niiden vastaisuudessa näin voimallisesti kukkapenkissä rehottaakaan. Löysin nimittäin lemmikkien joukosta viime kesänä istuttamani ja tänä vuonna kaipaamani sinivaleunikon, jossa ei ole nupun nuppua ja se on muutenkin sen näköinen, kuin olisi väsyneenä todennut hävinneensä tila- ja valotaistelun lemmikeille. Jospa se nyt virkistyy, kun lemmikit saivat mennä.

  
Leikkasin myös vuorimäntyjen vuosikasvut lyhyemmiksi. Ilmeisesti havujen keltainen siitepöly alkaa olla tältä vuodelta ohi ja on aika pestä ikkunalaudat ja terassit. Jospa myös ainainen ja ikuinen ja jokapäiväinen tuuli vihdoin laantuisi ja nuo kaikkialle ehtivät vaahteranenätkin putoaisivat puun alle, eikä niitä tarvitsisi nyppiä omista hiuksista ja kissan turkista.

Hansa-ruusu alkaa kohta kukkia

Puutarhahommien lomassa olen setvinyt vanhempien kotihoidon sotkuja ja lääkejakelun ontumista. Onneksi kännykkää voi kuskata mukanaan, eikä lankapuhelimen aikaiseen tyyliin tarvitse istua ja vahtia puhelinta. Juhannusviikko on meneillään ja vihdoin pitäisi siivota kotia ja miettiä juhannuksen sapuskatarjontaa. Ehkä huomenna tai ylihuomenna, perjantaina voi olla jo aika kiirus.