lauantai 16. syyskuuta 2017

Lääkärin määräyksestä

Syyshortensia - Hydrangea paniculata 'Wim's Red'

Kohta vuoden kurkussani on ollut ikävä palan tunne, jonka huomaan lähinnä iltaisin käydessäni kyljelleni nukkumaan. Terveyskeskuslääkäri tutki ja laittoi lopulta lähetteen Kirurgiin tarkempiin tutkimuksiin. Totesi tutkiessaan, ettei se varmaan mitään syöpää ole. Minähän olen sitten sitä tutkimuskutsua odotellessani maalaillut mielessäni jos jonkinlaisia kauhuskenaarioita. 

Syyshortensia - Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'

Vihdoin sain ajan ja määräyksen mennä Kirurgiin korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalle. Lääkäri kysyi heti ensi töikseen, onko minulle kerrottu palan tunteen mahdollisesti johtuvan närästyksestä. Ei ollut. Sen sijaan vaivaa googlettaessani mainittiin useamman kerran stressin aiheuttavan samanlaisia oireita. Lääkäri ruiskutti sieraimiini puuduttavaa ainetta ja tunki sitten kameran nieluuni. Tähystystäkin olin hiukan pelännyt, miten pystyn selättämään oksennusrefleksin. Vaan eipä tuntunut juuri miltään ja näytöltä saatoin seurata kameran kulkua nielussani. 

Syyshortensia - Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'

Lääkäri näytti, kuinka kurkunpääni on voimakkaasti turvonnut. Ja närästyshän turvotuksen on aiheuttanut mahanesteiden noustessa kurkunpäähän sitä ärsyttämään. Kummallista, etten ole millään tavoin närästystä huomannut tai siitä kärsinyt. En siis voinut tällaista vaihtoehtoa edes kuvitella. Ilman muuta tunsin suurta helpotusta, sillä vaivan pitäisi helpottaa lääkekuurilla ja ruokavaliolla sekä muutamilla muilla ohjeilla.

Syyshortenisa - Hydrangea paniculata 'Vim's Red'

Lääkärin kirjoittaessa reseptiä luin saamaani ohjeistusta ja kiljaisin ääneen huomatessani vältettävien asioiden listassa puutarhatyöt. Mitä, etteikö närästyksestä kärsivä ihminen saisi tehdä puutarhatöitä! Ja kuitenkin pitäisi elää terveellisesti ja liikkua paljon. Lääkäri ja hänen työparinaan toiminut hoitaja totesivat yhteen ääneen, että ihan rauhassa saan jatkaa puutarhan hoitamista ja se on jopa suositeltavaa. 

Syyshortenisa - Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise' (takana Vim's Red)

Saamani lappunen oli kuulemma suora käännös amerikkalaisen lääkeyhtiön ohjeistuksesta. Jos puutarhatöistä saa itselleen mieluista toimintaa ja liikuntaa, sitä ei todellakaan tarvitse välttää. Päinvastoin. Puutarhan hoitaminen on monien viime aikaisten tutkimusten mukaan erinomaista fyysistä toimintaa ja lisäksi sillä on runsaasti myös psyykkisesti myönteisiä vaikutuksia. Aina pitää punnita hyödyt ja haitat ja usein ne hyödyt painavat melkoisesti enemmän. Lääkeyhtiöt kirjaavat varmuuden vuoksi kaikki mahdolliset haittatekijät, jotta eivät potilaiden haitoista valittaessa joutuisi oikeudelliseen ja taloudelliseen vastuuseen.

Syyshortensia - Hydrangea paniculata 'Grandiflora'

Oli niin mukava, asiansa osaava ja ulkoisestikin söpö nuori mieslääkäri, että käynnistä jäi helpottavan diagnoosin lisäksi muutenkin varsin hyvä mieli. Kaveri huikkasi vielä ovelle mennessäni, että "tee puutarhatöitä ihan niin paljon kuin haluat". Olisin mennyt kotimatkalla palkintokahville, mutta puudutetun nielun vuoksi ei hetkeen saanut juoda tai syödä mitään.

Syyshortenisa - Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'

Vaikka minulla on nyt ihan lääkärin määräys harjoittaa puutarhanhoitoa, en kovin paljon mitään ole ehtinyt tehdä. Jokusen tanssahtelevan pyörähdyksen sentään olen syyshortensioiden ympärillä ottanut, sillä ne ovat tänä syksynä kerrassaan ihastuttavia.

Mukavaa viikonloppua kaikille!