tiistai 7. kesäkuuta 2022

Sukkasatsi ennen kesätaukoa

 

Keväisten pihatöiden myötä käsityöt ovat jääneet vähälle. Tämän jutun sukat olen tehnyt huhtikuussa ja toukokuun alussa. Päätin kiertää kauppojen lankaosastot kaukaa ja käyttää omia varastoja mahdollisimman tarkkaan.

Kuvan polvisukkiin keräsin vihreäsävyisiä lankoja. Värit ovat todellisuudessa kuvaa tummemmat.

Olen kävellyt yhdet  punasävyiset nilkkasukat pohjistaan ilmastoiduiksi. Niinpä tein tilalle uudet punasävyiset, joiden varsiin käytin pikkuisia jämälankakeriä.

Nämä sukat eivät mielestäni ole oikein onnistuneet. Jokin niissä tökkii ja vahvasti. Jonkun jalkoja nämäkin varmasti joskus lämmittävät.

Yhdistin valepalmikkokuviollisiin nilkkasukkiin röyhelövarren. Röyhelön toteutin Merja Ojanperän Juhannustanssi -sukkia soveltamalla.

Näissä nilkkasukissa kävi hassusti, kun oranssi lanka ei enää riittänytkään toisen sukan loppuun saakka. Vihreää lankaa sentään löytyi, jotta toisenkin jalan varpaat pääsevät lämpimän sukan sisään.

Minun on helppo kutoa sukkia omaan jalkaan sopiviksi. Kun pitäisi tehdä isompia kokoja, kärjen venyttäminen tuntuu työläältä. Kevään aikana otin tavaksi kutoa aina välillä reilumman pituisia sukkia. Näitä voin viedä syksyllä vaikka isän hoivakotiin.

Raitasukkia on kiva tehdä. Raitaa kutoessa tuntuu, kuin sukka edistyisi nopeammin. Eikä tarvita mittanauhaa, kun raitoja laskemalla saa helposti toisesta parista saman pituisen.

Vaalean harmaa väri olisi kaivannut  kaverikseen voimakkaamman pinkin. Ehkä. Tulipa näihinkin käytettyä vajaita keriä.


Apupupuihin törmäsin Ruusu-unelmia ja villasukkia -blogissa. Apupupun ohjeen löydät Suomen Punaisen Ristin sivuilta. Työohjeen ja mallin omistaa Anu Pensola. Apupupuja ei siis voi myydä, mutta niitä voi antaa ja saada.

Apupupujen tekeminen on helppoa. Näihin saa hyvin uppoamaan pieniä lankakeriä. Toki voi ostaa langatkin apupupun tehdäkseen. Täytettä sain verottamalla vieraita varten hankitun tyynyn sisältöä. Saatanpa tehdä näitä vielä lisääkin. 

Vapaa-aika menee nyt aika tehokkaasti pihalla. Sadepäivinä huomaan kuitenkin kaipaavani käsille jotain tekemistä, joten aion aloittaa tulppaanisukat. Niihin löysin ohjeen Satun Tuulia -blogista. 

Keltainen kliiviani kukkii.