maanantai 20. heinäkuuta 2020

Oi, mikä väri - elämän väri!

Achillea millefolium 'Red Velvet' - Punakärsämö

Olipa taas vauhdikas viikonloppu. Aika ja tapahtumat hurahtivat sellaista vauhtia, ettei perässä pysynyt. Yksikään puutarhan siirtoprojekti ei nytkähtänyt mihinkään suuntaan, mutta sen sijaan vadelmista tuli kerättyä kaikki sunnuntaihin mennessä kypsyneet. Raakileita on yhä, joten kerääminen vattujen osalta jatkuu. Pojan kanssa putsasimme punaherukkapensaat siten, että yhteen pensaaseen jäi ehkä puolet. Aika vaan loppui kesken. Pakastin murto-osan herukoista kokonaisina, muut keitin mehuksi.

Physocarpus opulifolius 'UMNHarpell' - Purppuraheisiangervo

Viikonlopun säät ovat olleet loistavat. Aurinko on paistanut täydeltä taivaalta ja lämpöä riittänyt yli oman tarpeen. Siksipä mitään kaivuhommia en ole aloittanutkaan. Luvassa on viilenevää ja sadekelejä, joten miksipä ryhtyisi kasveja kuivaan ja kuumaan aikaan kiusaamaan.

Clematis viticella 'Madame Julia Correvon' - Tarhaviinikärhö

Nurmikon leikkasin sunnuntai-iltana, sillä maanantaina en ehdi ja tiistaiksi on luvattu sadetta. Menipä nurmikonleikkuu samaan hikeen kuin marjapensaiden äärellä kykkiminen. Palautettuani ruohonleikkurin paikalleen juoksutin vielä muutaman kastelukannullisen vettä ruukkukukille. 

Kun mehut oli saatu pakkaseen, kaikki säilömiseen tarvittava tilpehööri tiskattua ja alapihan nurmialue juostu leikkurin perässä lyhyemmäksi, oli ruhtinaallista sukeltaa viileään suihkuun pesemään päivän hiet pois.

Clematis 'Warsazwska Nike' - Loistokärhö

Viikolla olemme olleet Ukkokullan kanssa muutenkin ahkeria. Leikkasimme kimpassa omenapuiden vesiversot, kuten teemme joka vuosi näihin aikoihin. Minä siivosin jäljet nurmikolta ja Ukkokulta silppusi versot hakettimella. Samalla meni muitakin kuukauden aikana kertyneitä oksia. Kummasti niitä kertyy, vaikka ei mitään erityisen mittavia leikkausoperaatiota ole ollutkaan. 

Clematis viticella Purpurea Plena Elegans - Tarhaviinikärhö

Muistin myös yhtenä päivänä vihdoin ja viimein laittaa nokkoslannoitteen käymään. Nokkosten sekaan lisäsin rohtoraunioyrttiä. Kunhan liemi on muhinut kannellisessa saavissa muutaman päivän, siilaan roippeet pois ja laitan liemen kanisteriin. Sieltä on hyvä ottaa lannoitetta vaikka kasvimaalle tai kukkasille.

Lilium martagon 'Russian Red/Morning'

Välillä puutarhan hoito on vaikea yhdistää muuhun elämään. Perfektionistina minua vaivaa, jos paikat ovat rempallaan, enkä ehdi saada niitä mieleisekseni. Olen kyllä oppinut olemaan armollinen niin itselleni kuin muillekin. Ymmärrän, ettei puutarhalla ole yhtä suurta merkitystä läheisilleni kuin itselleni. Niinpä siirrän oman intohimoni hetkeksi syrjään ja paneudun toisten kanssa olemiseen. Minulla on hyvin aikaa puutarhatouhuihin, eikä niiden vuoksi tarvitse laiminlyödä muita ihmisiä ja asioita.

Centaurea cyanys - Ruiskaunokki

Iäkkäiden ja sairaiden vanhempieni tilanne on tällä hetkellä kaikkea muuta kuin vakaa. Hoidin heidän asioitaan useiden vuosien ajan. Toukokuussa 2018 kaatumisen seurauksena saadun aivovamman ja siitä seuranneiden neurologisten hankaluuksien vuoksi olen ollut syrjässä hoitovastuusta. Nyt vanhempien asioita hoitanut henkilö on irtisanoutunut vastuusta ja muiden on koottava voimavaransa, sillä vanhemmat eivät ilman apua pärjää. Hiukan pelottaa, mutta eiköhän tästä jotenkin taas selvitä.

Rhodochiton atrosanquineus - Keijunmekko

Viikonloppuna kuulin nuorelta ihmiseltä, kuinka hänen kipeää jalkaansa on kahden vuoden ajan hoidettu väärällä diagnoosilla. Sattumien kautta tavatun uuden hoitotahon myötä löytyi syy kivuille ja toivottavasti kuntoutus lähtee nyt oikeaan suuntaan. Tämä episodi on osoittanut, kuinka pienestä toivon menettäminen on kiinni. Kuinka tärkeää onkaan nähdä elämän eri värit ja synkkyyden keskellä myös kirkkaita sävyjä, jotta jaksaisi uskoa toipumiseen ja valon palaamiseen arkeen.

Krassi

Tähän postaukseen keräsin kasveja, joiden väri ilahduttaa juuri nyt puutarhassa paljon. Tuollainen samettisen syvä punainen, joka auringossa syttyy suorastaan palamaan, on täynnä voimaa ja energiaa. Se on kuin väri täynnä toivetta pitkän ja raskaan tunnelin jälkeen. Se on minun elämäni väri.

Malus purpurea 'Musta Rudolf'

Voimaa ja väriä teidän kaikkien viikkoonne!