sunnuntai 29. syyskuuta 2019

Safiirihortensia tuli ja daaliat meni

Hydrangea serrata 'Bluebird' - Safiirihortensia

Kasvimainoksia on välillä aivan mahdoton vastustaa. Ostopäätös tapahtuu silmänräpäyksessä ja kotona vasta järki astuu kuvaan mukaan kysyen "mitä tulikaan taas tehtyä?" Syyskuun alussa näin kuvan safiirihortensiasta ja kun sellainen tuli parahiksi kaupassakin vastaan, oli se sitten menoa. Istutin safiirihortensian Pikkupuutarhan Kriikunapenkkiin, jossa jo kaksi mustikkapensasta asustaa. Näin happamen mullan kasvit voivat kimpassa nautiskella toistensa seurasta.
 
Hydrangea serrata 'Bluebird' - Safiirihortensia

Safiirihortensia on pyöreähkö pensas, joka kasvaa 0,5-1 m korkuiseksi. Laitakukat reunustavat pitsimäistä keskustaa. Kukkien väri on happamassa mullassa sininen ja kalkitussa mullassa vaaleanpunainen. Kukat muodostuvat edellisen vuoden versoihin. Lehtiin tulee purppuranpunainen syysväri. Safiirihortensia viihtyy puolivarjoisassa, suojaisassa ja syvämultaisessa kasvupaikassa. 

Safiirihortensia lienee syyshortensioita arempi, mutta sen kyllä pitäisi menestyä I-vyöhykkeellä. Aika näyttää, toivotaan parasta.


Olen aina ihaillut Espoon Tapiolassa kasvavia syyshortensioita, jotka kukkivat syksyisin runsain ja suurin kukinnoin. Kuvan talot on rakennettu 60-luvun alussa. En tiedä, onko pensaat istutettu talojen valmistumisen aikaan vai myöhemmin. 70-luvulla ne olivat jo tuossa. Pensaista pidetään huolta. Alueella on runsaasti jäniksiä ja citykaneja. En ole nähnyt pensaita verkotettavan talven ajaksi, mutta hyvin ovat säilyneet jänisten talttahampailta.


Tänä kesänä minulla ei montaa daaliaa ollutkaan. Keväällä ostin pinkin Hartenaas-daalian, joka kukki ahkerasti terassiruukussa. Sen sijaan kellarissa talvehtineet eivät tahtoneet millään päästä käyntiin. Oheisen kuvan vaaleanpunaisen kaktusdaalian istutin kasvimaan vieressä olevaan Daaliapenkkiin. Ylös mullasta se nousi niin myöhään, että uskoin sen jo kuolleen. Daaliaressukka ehti tehdä yhden ainoan kukan, kunnes syksyn ensimmäiset yöpakkaset veivät sen mennessään.


Kaktusdaalia paremmin ei käynyt tälle pnkille daaliallekaan. Siihen oli tullut useita nuppuja, joista kaksi jo avautuivatkin. Sitten iski pakkanen ja se oli menoa. Kaivoin mukulat maasta ja totesin ne hyväkuntoisiksi, joten kellariin menivät odottamaan ensi kesää.


Naapurin Annelta vuosia sitten saamani oranssi daalia kasvoi hurjan korkeaksi ja on kukkinut kiitettävästi elokuusta alkaen. Aika myöhään sekin kukintansa aloitti, mutta intoutuikin sitten pukkaamaan nuppuja todella ahkerasti. Hyönteiset tykkäsivät tästä daaliasta kovasti. Aikanaan tämän daalian juurakot saadessani ne olivat pikkuisen porkkanan kokoisia. Viikonloppuna kaivoin juurakon mullasta, eikä se jötikkä mahtunut pesuvatiin. Oranssi daalia on siis jatkossakin istutettava multaan, sillä riittävän suurta ruukkua minulla ei ole.

 
Valtaosa kesäkukista on nyt kiikutettu joko talvisuojaan tai kompostiin. Kelloköynnökset kukkivat edelleen pergolan pylväissä ja sisäänkäynnin ruukuissa muratit ja lumihiutaleet ovat edelleen täydessä iskussa. Verenpisarat siirsin autotalliin, samoin terassilla kesän viettäneen kärsimyskukan. Ainuttakaan syysasetelmaa en ole saanut tehdyksi. Ehkä ostan sisäänkäynnin suuriin ruukkuihin sypressit, joihin voin joulun aikaan laittaa valosarjat. Ajatus on vasta muhimassa.


Kasvimaalla kasvaneet jättikokoiset puna-auringonkukat ilahduttivat kukinnallaan pitkään. Kaivaessani kasvit ylös, leikkasin kukinnot ja laitoin ne vaahteran ja omenapuiden oksanhaaraan hyönteisten ja lintujen nokittavaksi. Tämän vinkin bongasin Puutarhakausi-ohjelmasta. 


Kaipa on myönnettävä, että syksy on saapunut. Kaikenlaista pihatyötä on vielä riittämiin ennen talven tuloa. Puiden ja pensaiden verkottamista, haravointia, tarvikkeiden kantamista kellariin ja muuta puutarhan järjestämistä. Valkosipulitkin on vielä istuttamatta. Kaiken syksyn aiheuttaman haikeuden keskellä havahduin tässä yhtenä päivänä siihen, että huomasin pohtivani tulevan kevään siementilauksia. Hyvin siis alkavasta pimeydestä ja kylmyydestä selvitään, kun ajatukset jo kiitävät kohti valoa ja lämpöä.

Oikein mukavia syyskuun viimeisiä päiviä ja alkavaa lokakuuta kaikille!