perjantai 5. toukokuuta 2023

Luminen pakkasaamu

Primula elatior - Etelänkevätesikko
 

Johan avautui ikkunasta järkyttävä näky torstaiaamuna. Pakkasta -3℃ ja lunta maassa. Ei nyt sentään lumikolaa tarvinnut kellarista hakea. Kyse ei ollut pelkästään pakkasen muodostamasta kuurasta, vaan ihan taivaalta sitä lunta oli satanut.

Prunus 'Accolade' - Koristekirsikka Kevätsuudelma

Omalla tavallaan kevätkukkien, väriä näyttävien nuppujen ja valkean lumen yhdistelmä oli kaunista. Vaan kyllä sen katseleminen kylmäsi niin sydäntä kuin varpaitakin.

Pulsatilla vulgaris - Tarhakylmänkukka


Lila tarhakylmänkukkakin oli kumartanut päänsä kuin etsiäkseen turvaa ympärillä kasvavista scilloista. Sitä katsellessa mieleen nousi luontodokumenttien pingviiniyhdyskunnat, jotka painautuvat toinen toisiaan vasten suojautuakseen jäälakeuden yli puhaltavalta tuulelta.

Tulipa Persian Pearl


Tulppaanisöpöläisetkin taisivat manata mielessään aikaista heräämisestään. Kenties ne ajattelivat, että ensi keväänä noustaan myöhemmin. Mitäpä kiirehtiä tällaiseen puutarhaan, jossa karvahatulle on käyttöä toukokuussakin.

Fritillaria imp. Rubra - Keisarinpikarililja


Keisarinpikarililjat ovat harrastaneet tänä keväänä joogaa varmaan kyllästymiseen saakka. Harva se aamu niiden latvukset nuppuineen nuokkuvat maata kohti. Päivän lämmetessä ne suoristavat urheasti selkänsä. Kunpa niillä riittäisi turnauskestävyyttä siihen saakka, kunnes lämpöä riittää aamusta alkaen ja saavat seistä suorana avaamassa nuppunsa.

Pakkasyöt eivät suinkaan vielä loppuneet. Myös tänään, perjantaiaamuna mittari näytti -3℃ ja sama jatkuu ainakin pari seuraavaa yötä. Sen jälkeen näyttää hieman lupaavammalta. Ehkä kohta voi siirtää jääskrapan ja lumiharjan pois autosta. Ja hanskat takintaskusta kesäsäilöön.

Helmililjat ja pystykiurunkannukset


Naapurikylässä lunta ja rakeita satoi perjantaina puolenpäivän aikaan taivaan täydeltä. Maahan se ei enää sentään jäänyt. Ystävän suojaisassa pihassa kirsikka on yhtä vaaleanpunaista kukkapilveä.

Jos jaksaa luonto pinnistellä kylmyyttä vastaan, emmeköhän me ihmisestkin jaksa.
Ystävät, lämpimämpää viikonloppua teille kaikille!