tiistai 18. helmikuuta 2020

Kuinka he voivat?


En kysele näiden kauniiden tulppaanien vointia. Ostin niitä edullisesti ison nipun kylän kaupasta viikonlopun piristykseksi. Sen sijaan tein kellarissa ja autotallissa talvetettavien kasvien suhteen tilannekatsauksen.

 
Kellarissa talveaan on viettänyt kaksi isoa pelaguuta. Toinen pelaguista on itse asiassa hyvin räikeän värinen, joten ajattelin, että ihan sama selviääkö. Pelaguupariskunnan lehdet ovat melko hailakan värisiä johtuen kellarin pimeydestä. Aloitin lauantaina taimikasvatuksen kellarissa ja siksi sytytin kasvivalaisimen. Pelaguut pääsivät sen läheisyyteen virkistymään.

Sisällä talvehti yhdeksän pelaguuta, joista kuusi on jo sanonut hyvästit. Pikkuisen kyllä harmittaa, sillä menetin monta vuotta onnistuneesti talvehtineet itse siemenestä kasvatetut kuin myös tummasävyisen erikoisuuden. Kolme pelaguuta näyttää selvinneen talvesta hyvin ja ovat alkaneet pukata uusia lehtiä.


Autotallissa talvehti kaksi isokokoista verenpisaraa ja kärsimysköynnös. Tavallisesti vien autotallissa olevat kasvit pakkasten tultua kellariin. Tänä talvena ei sellaisia pakkasia ole ollut. Lämpötila autotallissa on ollut alimmillaan +8, joten kasvit ovat saaneet nauttia ikkunasta tulevasta luonnonvalosta. Sekä verenpisarat että kärsimysköynnös ovat pudottaneet lähes kaikki lehtensä. Verenpisaroissa on kuitenkin uutta kasvua tulossa, joten ne lienevät elossa. Kärsimysköynnöksestä en tässä vaiheessa osaa sanoa mitään. Siirsin kasvit autotallista kellariin kasvivalaisimen lähelle. Lämpötila kellarissa on nyt +14.

Verbena bonariensis - Jättiverbena

Innostuin kokeilemaan jättiverbenan kasvatusta. Kylvin 26.1. muutamia siemeniä potteihin, jotka laitoin takkahuoneen pöydälle kasvilampun alle. Toisen satsin laitoin jääkaappiin 31.1. Jääkaappikylvöksessä ei näy mitään eloa. Kasvilampun alla on noussut 9 pikkuista tainta, jotka vein sunnuntaina  kellarin taimipöydälle.

Rhodochiton atrosanguineus - Keijunmekko

Keijunmekkoa kylvin niinikään 26.1. Niistä nousi samoin 9 tainta, jotka ovat nyt kellarin taimipöydällä.

Tomaateista ja kurkuista olen jo tehnyt kylvösuunnitelman. Muita tulevan kesän valikoimiin ajattelemiani siemeniä lajittelin esikasvatettaviin ja suorakylvettäviin. Josko seuraavaksi saisin aikaan ihan systemaattisen suunnitelman.


Siemenshown vauhdittamiseksi keitin iltapäiväkahvit, joista nautimme Pojan tyttöystävän leipoman mustaherukkakääretortun kera. Hyvää oli.

Kukkaisia ajatuksia teille kaikille!