sunnuntai 1. toukokuuta 2022

Koska kukkii? -haasteen väliaikatietoja

Iris ret. Katharine Hodgkin 29.4.2022 Kurgaanissa
 

Otin Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minnan liikkeelle laittaman Koska kukkii? -haasteen vastaan (haastajina Tutkimusmetsän puutarha ja Vaalean vihreää) 15.4. Kylmän ja hitaasti etenevän kevään vuoksi kukinta-ajan arpominen tuntui tosi vaikealta. Tässä hieman väliaikaitietoja seurattaviksi valitsemistani kasveista.

Iris ret. Katharine Hodgkin

Kevätkurjenmiekka Katharine Hodgkinia minulla kasvaa muutamassa paikassa. Seurattavaksi valitsin alapihan Kurgaanissa kasvavan ryhmän. Kukintapäiväksi arvioin 28.4.2022. Ja kas, myöhästyin yhdellä päivällä, sillä kukat aukesivat 29.4. Oikearinteessä Katharinet ovat olleet kukassa jo muutaman päivän ja Ovaalipenkistäkin löysin perjantaina yhden ainokaisen. 

Iris ret. Katharine Hodgkin 25.4.2022


Sipulikukat eivät kauaa jaksa nupputilassa olla, vaan etenevät avonaisiin kukkiin nopeassa tahdissa. Tiistaina samaiset Kurgaanin Katharinet olivat lähtövalmiina. Kukintaa riittää useamaksi päiväksi, sillä osa vasta ponnistaa itseään mullasta ylöspäin.

Eranthis cicilica - Talventähti 29.4.2022


Eranthis cicilica - Talventähti

Toinen arvauskohteeni on talventähti. Niitäkin kasvaa eri paikoissa ja seurattavaksi valitsin alapihan Valkeakuulaan alle syksyinä 2019 ja 2020 istutetut. Ne kukkivat vuosi sitten niin kauniisti ja pitkään. Vasta ensimmäiset yksilöt ovat puhkaisseet päällään itsensä näkyviin. Ennustin kukkimispäiväksi 1.5. Taidan vielä odottaa viralliseksi merkkaamaani kukkimispäivää, sillä tavoitteeni on huomattavasti isompi kukkivien joukko.

Sisäänkäynnin vastapäisessä penkissä on myös hyvä talventähtien keskittymä, mutta paikka vapautui lumen ja jään ikeestä viimeisten joukossa. Siellä eloa saa vielä odotella. Eikä kyllä Valkeakuulaan tyvelläkään mistään pikkuaurinkojen paisteesta häikäistytä. Vaan odotellaan, odotellaan...

Primula juliaea 'Wanda' - Suikeroesikko 29.4.2022

Primula juliaea 'Wanda' -Suikeroesikko

Suikeroesikon suhteen olen ollut hiukan huolissani. Se on ilmestynyt kiitollisesti kukkimaan joka kevät, vaan eipä näin ankaria keväitä ole tainnut Wandani elinaikana olla. Esikkopaikalla on kyllä selvästi eloa, mutta tuo on kaukana siitä runsaudesta, jota edellisinä keväinä olen jo varsin varhaisessa vaiheessa nähnyt. Arvioin kukkimispäiväksi 6.5. Ensimmäiset elonmerkit näin suikeroesikosta 18.4. Kovin suurta kehitystä sen jälkeen ei ole tapahtunut. Pelkäänpä, että kukinta myöhästyy ennakkoarviostani. Olen kuitenkin iloinen, että kasvi on ylipäätään hengissä.

Fritillaria imp. Rubra - Keisarinpikarililja 29.4.2022

Fritillaria imp. Rubra - Keisarinpikarililja

Neljänneksi seurattavaksi valitsin yläpihan Allaspenkissä kasvavan keisarinpikarililja Rubran. Se on kukkinut parina edellisenä keväänä kauniina. Olen ollut kovasti otettu kukinnasta, sillä pitkään kuvittelin, etten sellaista omassa pihassa kukkivana näkisikään. Luettuani keisarinpikarililjan tarvitsevan kunnollista lannoitusta kukkiakseen, ryhdyin antamaan omilleni hevonkakkaa. Vaikea sanoa, onko juuri lannoituksen lisääminen se taikasana, mutta jopa vuosia kukkimaton keltainen keisarinpikarililja ryhtyi kukkiimaan.

Arvioin Allaspenkin keisarinpikarililjojen kukintapäiväksi 20.5. Tässä vaiheessa en ryhdy analysoimaan arviota mihinkään suuntaan. Mikäli säät pysyvät näin kylminä, kuten ennustetaan, taitaa kukinta siirtyä arviotani pidemmälle.

Fritillaria imp. Rubra - Keisarinpikarililja 29.4.2022

Alapihan Päivänliljapenkissä keisarinpikarililjat ovat huomattavasti pidemmällä. Näiden päältä lumi suli vähän aiemmin, eivätkä nämä myöskään joutuneet pidättämään hengitystään jäämassan alla. Valkoiset pilkut mullassa ovat rakeita, joita tuli taivaan täydeltä puutarhaa perjantaina kiertäessäni.

Torstai-illan pilvivuoria taivaanrannassa.

Pääsiäisen aurinkoiset ja lämpimät päivät ovat tällä hetkellä muisto vain. Täällä etelärannikolla sää kylmeni hyiseksi. Kävin perjantaina tarkastamassa kasvihuoneen mittarin (edellisestä mittarin tarkastuksesta viikko), jonka mukaan ulkona on ollut kylmimmillään -7.5℃ ja kasvihuoneessakin -4.6℃. Torstaina satoi muutaman tunnin silkkaa vettä, mikä teki varmasti hyvää pölyiselle ja kuivalle maalle.

Ruusukaalivauvat kasvarissa

Kun pitkään aikaan ei ole ollut näin hidasta ja kylmää kevättä, olen vähän ymmälläni monien kevättoimien suhteen. Milloin esimerkiksi kannattaisi kylvää kurpitsat? Ne itävät ja kasvavat nopeasti, mutta ei niitä voi ulos laittaa vielä aikoihin. Kasvihuoneessa, laatikossa muutaman sentin korkuiset ruusukaalit pitäisi harventaa. Ei houkuttele mennä kasvariin palelemaan ja näppejään jäädyttämään. 


Pahoittelen, että olen niin kovin laiskasti kommentoinut blogejanne. Olen kyllä käynyt lukemassa kevätpuuhistanne ja ihastelemassa varhaisia kukkijoitanne. Ehkä sormeni ja aivoni, tai koko kroppani ovat kohmeessa. Toimivat yhtä hitaasti kuin tämä kevät. 

Etenkin henkistä sulamista odotellessa toivotan kaikille mukavaa sunnuntaita ja alkanutta toukokuuta!