keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Sipulihurmaa, osa 1


Sipulihurman aloitan kosmoskukan kuvalla, sillä muut postauksen kuvat on kuvattu sipulipussukoiden pahvisista kylteistä, eikä taso ole kovinkaan kummoinen. Tarkoitus on kuitenkin kirjata muistiin sipulihankinnat, sillä näihin tulee palattua keväällä kukinnan aikaan.

Joka vuosi päätän olla maltillinen, sillä sipuleihin saa kyllä rahaa uppoamaan enemmän, kuin talous antaisi myöden. Mielestäni olin ihan pikkuisen maltillinen, mutta kyllä se mopo taas pääsi karkaamaan. Pahin karkaaminen tapahtui viikko sitten mennessäni Honkkariin ostamaan syyslannoitetta. Lähdin kaupasta käsissäni kassillinen sipuleita, mutta se syyslannoite unohtui tyystin. Mitäs laittavat sipulit ihan oven suuhun niin, että niihin suorastaan kompastuu. Tai ainakin melkein. 


Honkkarista ostin laukkoja. Kuvassa ylävasemmalta alaoikealle:
Allium Eros - Oregoninlaukka
Allium neapolitanum - Napolinlaukka
Allium oreophilum - Lehtolaukka
Allium sphaerocephalon - Pallerolaukka


Allium caeruleum - Sinilaukka


Honkkarista lähti matkaan myös
50 narsissin sipulia ja
100 krookusta. 
Tämän vuoden kevät oli narsissien osalta hyvin vaisu. Valtaosa aiemmin istutetuista narskuista ei noussut laisinkaan tai vain muutama yksilö. Parhaiten kukkivat kaikkein vanhimmat, sekalaisina mix-pussukoina hankitut narsissit. Niinpä päätin vaihteeksi jättää hienot erikoisuudet kauppaan ja kokeilla edullisempaa massaistutusta. 


Ylävasemmalla Crocus Spring Beauty
Yläoikealla lumikello - Galanthus Flore Pleno
Alavasemmalla Muscari botryoides Album ja
Alaoikealla Muscari Grape Ice 


Näitä ihania pikkutulppaaneja en voi vastustaa
Tulipa pulchella Persian Pearl


Jouluhyasintteja ei enää tule ostettua, sillä sisällä niiden ihana tuoksu aiheuttaa päänsärkyä. Ulkona tuota ongelmaa ei tule, joten mukaan lähti myös tämä eli
Hyacinthus Pink Surprise.


Fritillaria imp. Rubra
Keisarinpikarililjojen kanssa niinikään tarvitsen harjoitusta. Viime syksynä istutettu Rubra kukki keväällä, vaan kukkiiko tulevana keväänä. Sekin täytyy varmistaa, joten yksi sipuli meni ostoskoriin muiden joukkoon. 

Honkkarin sipuleissa oli tarjous, jolloin neljä pussia ostaessa sai edullisimman ilmaiseksi. 


Tulppaaneja tilasin parista nettikaupasta. Ensimmäisenä saapui Korpikankaan lähetys, joka sisälsi
Tulipa Pimpernell
Tulipa Exotic Emperor, 
johon ihastuin tänä kesänä niin paljon, että sitä oli pakko hankkia lisää.


Tulipa Beach Blossom
Tulipa Sweet Desiree
Tulipa Greenland
Tuilpa Florosa
Jokainen näistä aiempina keväinä kauniiksi todettuja ja mieluisia kukkijoita.


Tulipa Apricot Parrot
Tulipa Silver Parrot - tuli tilattua tuplana, ei haittaa
Tulipa Esprit, joka on uusi tuttavuus


Tulppaaneja on vaikea vastustaa, mutta pikkusipuleihin panostaminen taitaa tuoda kauaskantoisemman ilon ja kauneuden. Viime vuonna istutin lumikelloja, mutta aika vaisusti ne keväällä nousivat. En aio lannistua ja niinpä varmistin niiden saamisen tilaamalla myös nettikaupasta.
Myös tähtitulppaani Tulipa humilis Persian Pearl kuuluu suosikkeihini ja sitäkin on nyt pari pussillista.


Eranthis Hyemalis eli talventähti on ihastuttanut monissa blogeissa ja älysin viimein sitä istuttaa omaankin puutarhaan vuosi sitten. Talventähdet nousivat keväällä kaikki ja kukkivat niin ihanasti, että niitä päätin hankkia lisää.
Bonuksena nettikauppias lähetti pussillisen Tulipa Candelaa. 

 
Kaksi nettitilausta on vielä saapumatta. Toisessa on lisää pikkusipuleita ja muutamia tulppaaneja. Toisessa lähinnä liljoja, joita ajattelin istuttaa uuteen Pionipenkkiin.
Pikkusipuleiden istuttaminen piti aloittaa jo viikonloppuna, mutta sateen vuoksi se siirtyy myöhemmäksi. Nettitilauksia odotellessa voinkin suunnitella istutuspaikkoja vähän paremmin. Yleensä käy niin, että lähden vain sipuleiden ja istutuslapion kanssa pihamaalle haahuilemaan ja sinne ne sipulit sitten uppoavat multaan, pitkälti täysin suunnittelematta. 

Millaisia sipuleita sinä aiot istuttaa ja miten tarkasti suunnittelet istutuspaikat?