torstai 17. toukokuuta 2012

11 kysymyksen haaste


Kiitos "Elämää ja elämyksiä" –blogin Pirkolle haasteesta, johon kuuluu 11 kysymystä joihin pitää vastata. Lisäksi on keksittävä 11 uutta kysymystä ja lähettää ne 11 blogille.

Tässä Pirkon laatimat 11 kysymystä ja vastaukseni
  
1. .Mitä olet viimeksi tehnyt puutarhassa?

Eilen täällä oli oikeastaan ensimmäinen kesäpäivä ja niin lämmin, että tarkeni shortseissa ja T-paidassa. Tyhjensin toisen biojätekompostin ja yhden lehtikompostin. Lisäksi poistin etupihan vesipisteen alla olevat vuorenkilvet ja laitoin tilalle suodatinkankaan, jonka päälle toin kivituhkaa ja kiviä. Valitettavasti enää ei ole jäljellä tasakokoisia kiviä, mutta ihan hyvä tuosta pläntistä tuli näinkin. Nyt ei tarvitse talloa istutuksia vesipistettä käytettäessä.
2. Mikä puutarha on sinulle mieluisin? Tai mikä on hienoin näkemäsi puutarha?

Hienoja puutarhoja olen nähnyt monia ja varmaankin hienoin on vielä näkemättä. Puutarhoja on niin kovin erilaisia ja vaikka jostain tykkäisi, sellainen ei välttämättä onnistuisi omassa pihassa. Aikoinaan Pariisissa käydessämme ihastuin Versailles´n puutarhaan; laajoja ruusuistutuksia, muotopuita ja suihkulähteitä. Suomalaiset siirtolapuutarhat ovat usein upeita minimaailmoja: hyöty- ja koristepuutarha, grillipaikka, keinu ja muu oleskelu - kaikki sopivasti pienessä tilassa.

3. Luetko puutarhakirjoja tai puutarhalehtiä?

Luen sekä puutarhakirjoja että puutarhalehtiä. Puutarhakirjoista useimmiten käsillä ovat Alanko-Joy-Kahila-Tegel "Suomalainen ruusukirja", Alanko-Koivunen-Regårdh-Saario "Suomalainen piha ja puutarha sekä WSOY:n Kasvitietosanakirja. Myös vanha "Joka kodin luonnonopas" kaivetaan esille, kun pitäisi tunnistaa jokin ötökkä tai kasvi. Ympäri vuoden en välttämättä puutarhalehtiä tilaa, mutta keväällä hurahdan kaikkiin tarjouksiin ja nytkin postilaatikkoon tipahtaa niin Kotipuutarha, Viherpiha kuin Oma pihakin. Niitä sitten säästän ja selailen vuodesta toiseen, kunnes niputan myytäväksi kirpparilla, jotta saan tilaa uusille lehdille.

4. Jos tekisit kesäkukkakorin, mitkä 2-3 lajia siihen laittaisit?

Vaaleanpunaisen pelargonin, lilaa tähtisilmää ja valkoista lumihiutaletta.

 
5. Mikä on parasta, mitä puutarhallesi voisi nyt tapahtua?

Puutarhan hyvä haltiatar ilmoittaisi, että kohta kuorma-auto tuo pihakäytäviä ja rinteen pengerrystä varten liuske- ja muurikiviä. Eikä maksaisi mitään!

6. Jos olisit kukka, niin mitä lajia?

Olisin pioni, Sarah Bernhardt. 

7. Mikä on suhteesi kissoihin?

Ihmiselle tekee hyvää elää eläimen kanssa ja minun eläimeni on sataprosenttisesti kissa. Lapsuudenkodissani oli kissoja, kaikilla neljällä sisaruksellani on kissa, tyttärelläni on kaksi kissaa ja ystäväpiirissäni on paljon kissanomistajia. Ja tietenkin meillä on oma Juuso-kissamme. Minusta kissa on itsenäinen ja itsepäinen, oman tiensä kulkija. Kissa on siisti ja pehmeä, mukava seuralainen ja ilontuoja. 

8. Entäpä lempi TV ohjelmasi?

Tällä hetkellä ei ole oikeastaan mitään sellaista ohjelmaa, joka olisi ehdottomasti nähtävä. Norjalaisen Lilyhammerin laitamme kyllä nauhalle, ellemme ehdi katsoa. Se on ollut hauska. Yleensä katson saksalaiset ja englantilaiset dekkarit, yhdet uutiset ja ne vähäiset hyvät elokuvat, joita sattumoisin joskus telkusta tulee. Ylefemmalta tulee yllättävän hyviä skandinaavisia leffoja. Näin kevät-kesä -aikaan ei tv:n tuijottaminen ole niin tärkeää, mutta talvella toivoisi vähän parempaa ohjelmatarjontaa. Etenkin viikonloppuisin, jolloin olisi aikaa katsoa.

9. Oletko illanvirkku vai aamunvirkku?

Aamunvirkku olen ollut aina. Nykyisin en pahemmin enää jaksa iltaisin valvoa. Melkeinpä tulee valot sammutettua klo 23, ellei ole mitään hyvää sänkylukemista. 
10. Järvi vai meri?

Kumpikin käy. Olisi hienoa saada asua veden äärellä. Täällä pääkaupunkiseudulla se on kuitenkin niin törkeän kallista, ettei tavallisella pulliaisella ole siihen mahdollisuutta.

 11.Kaupunki vai maaseutu?

Väljästi rakennettu taajama, jossa luontoa ei ole tuhottu ja inhimmillisen matkan päässä on jokin isompi kaupunki, jonne pääsee tarvittaessa julkisilla liikennevälineillä.
Ja seuraavassa 11 uutta kysymystä: 
 
1.   Oletko ekologinen puutarhuri vai käytätkö myrkkyjä  
      puutarhassasi?
2.   Mitä musiikkia kuuntelet riippukeinussa?
3.   Mikä on puutarhasi paras hyötykasvi? Miksi?
4.   Viihtyvätkö perhoset puutarhassasi? Millä houkuttelet niitä?
5.   Oletko yksinäinen puurtaja vai mylläätkö puutarhassa jonkun toisen kanssa?
6.   Mikä puutarhassasi ilahduttaa sinua eniten?
7.   Mikä on seuraava toteutettava projekti puutarhassasi/pihallasi?
8.   Mukava luontokohde Suomessa?
9.   Kuka käyttää vasaraa pihassasi? Onnistuuko sinulta puutyöt?
10. Mistä saat kasteluveden? Hyödynnätkö sadevettä, miten?
11. Alkukesän valkeus vai loppukesän hämärä?

Vastaukset oheisiin kysymyksiin seuraavilta bloggareilta:

Lähetäthän vastaamisen jälkeen 11 uutta kysymystä 11 bloggarille.

Kompostin tyhjennystä

Äitienpäivänä sää helli meitä kaikkia. Auringon lämpö salli ruokailun ulkona ja ajoittain pärjäsi ihan lyhythihaisessa. Koska kävimme lasten ja vanhempieni kanssa äitienpäivälounaalla jo lauantaina, jäi sunnuntai oikeastaan ihan itselle. Ukkokulta keskittyi veneen myyntiin, mutta ehti toki pyynnöstäni teroittaa lempioksasakseni. Kiersin puutarhassa napsimassa kuivia oksia ihan siitä ilosta, että sakset taas toimivat kiitettävästi. Paljon aikaa tuli kuitenkin käytettyä ihan istumiseen ja miettimiseen. Pohdin erilaisten ongelmapaikkojen kasvivalintoja ja korjausideoita. 

Aikani istuttuani ja lähdin hommiin. Ihan ensimmäiseksi tyhjensin kaksi lehtikompostia. Ensimmäisen olin kääntänyt syksyllä ja siinä olikin jo käyttökelpoista multaa, jota lapioin puistonpuolen tukimuurin täytteeksi. Ja siitä toisesta puolet siirtyi tyhjennettyyn kompostiin muhimaan, se toinen puolisko päätyi jälleen tukimuuriin. Vielä on yksi lehtikomposti käännettävänä ja viimeisenä biojätekomposti. 

Vaikka tuossa kuvassa näyttäisi multa olevan karkeaa ja epätasaista, se ei pidä paikkaansa, sillä samaan paikkaan olen kerännyt myös risuja ja muuta kasvijätettä pihamaalta. Uusi kompostimulta täytti kuopat ja koloset ja päällikerros on ihan kaunista mustaa multaa. Toki karkeampaa kuin se, mitä kaupasta säkeissä ostetaan, mutta taatusti käyttökelpoista. Kunpa ihmiset ymmärtäisivät, miten hyvää maa-ainesta syntyy syksyn lehdistä ja puutarhajätteistä. Eikä se ole mitenkään vaivalloista tai epämiellyttävää. Itse käännän kompostini näin keväällä ja toisen kerran useimmiten myös syksyllä. Komposti ei haise ja jos sen sijoittaa oikeaan paikkaan, se ei välttämättä edes näy.

Teroitettujen oksasaksien testausmatkalla tuli puutarhan ilmiöt tarkastettua. Alppikärhöstä löytyi jo nuppuja, joka tietenkin ilahduttaa kovasti.