tiistai 11. helmikuuta 2020

Tomaattinen suunnitelma kera muutaman kurkun


Kylläpä tomaateissa(kin) riittää houkutuksia. Ihan jokaiseen ei silti kannata langeta, koska kasvatustila on rajallinen. Ankaran harkinnan jälkeen päädyin valitsemaan ensi kuun kylvettäviksi yhdeksän lajiketta. Kaksi isompikokoista ja muut kirsikkatomaatteja, jotka kypsyvät helpommin pienessä muovikasvarissa viileänäkin kesänä.


Kurkkuja kylvän kolmea sorttia; kahta pienempää ja yhtä pitkää. Kaikkia kolmea olen kasvattanut onnistuneesti aiempinakin kesinä. 

Olen vielä kahden vaiheilla, istutanko tomaatit ja kurkut kasvihuoneessa kasvusäkkeihin, vaiko muovisiin laatikoihin, joita käytin viime kesänäkin. Sen verran on muistettava maltti niin kylvämisessä kuin koulimisessakin, ettei ihan joka tainta tarvitse omaan kasvariin laittaa. Pitää sinne sekaan mahtua joku niitä hoitamaankin.


Seuraavana lista valitsemistani tomaateista ja kurkuista. Kirjasin myös kunkin lajikkeen ominaisuudet, jotka löysin netistä. Tällä kertaa en valinnut uusia ja aiemmin kokeilemattomia lajikkeita, vaan pitäydyn tutun turvallsissa nimissä.

 
Tomaatti 'Tigerella' Punainen raidallinen

Raidallinen, aikainen lajike. Hedelmät ovat kypsinä keskisuuria, punaisia ja kultaraitaisia ja maistuvat herkullisilta. Kanta ei viherry. Latvotaan taimen kasvettua toivotun korkuiseksi.

Tomaatti 'Golden Sunrise'  Keltaoranssi

Keltaiset, hyvin läpivärjäytyneet ja erittäin maukkaat hedelmät. Aika aikainen. Kasvatetaan kasvihuoneessa tai avomaalla. Tuetaan.
Tomaatti 'Yellow Pearshaped' Keltainen

Kulttuuriperintö 1800-luvun alusta. Tekee paljon keltaisia, 4-5 cm pitkiä, päärynänmuotoisia, makeita, mietoja tomaatteja. Kasvatetaan kasvihuoneessa tai avomaalla.

Tomaatti 'Ildi'  Keltainen

Pienet, sitruunankeltaiset, soikeat hedelmät painavat 10–12 g. Ne kasvavat suurissa tertuissa. Kuhunkin terttuun tulee jopa 100 hyvin mehukasta hedelmää, joissa on mieto ja hieno makeus. Satoisa. Kasvihuoneeseen tai lämpimälle paikalle ulos. Tuetaan.
Kirsikkatomaatti 'Golden Bumble Bee' Oranssinpunainen

Valtavasti erittäin makeita ja hyvänmakuisia, kullankeltaisia hedelmiä, joissa on oranssinpunaisia raitoja. Halkaisija 2–3 cm. Satoisa. Kasvihuoneeseen tai lämpimälle paikalle ulos. Sido taimet tukeen.

Kirsikkatomaatti F1 'Sungold'  Oranssinpunainen

Voimakkaan oranssit, suurehkot kirsikkatomaatit. Yksi maailman makeimmista lajikkeista; miellyttävä trooppinen hedelmänmaku. Kasvatetaan kasvihuoneessa tai avomaalla. TuetaanKirsikkatomaatti  F1 ’Supersweet 100’  Punainen

Erittäin suosittu kirsikkatomaatti. Yhteen taimeen saattaa kasvaa jopa 100 hedelmää. Hedelmät kasvavat pitkissä, viinirypälemäisissä tertuissa. Kirkkaanpunaisissa, makeissa ja hyvänmakuisissa tomaateissa on paljon C-vitamiinia. Satoisa.


Kirsikkatomaatti 'Gardener's Delight' Punainen

Erittäin pidetty, vanha lajike, joka on palkittu "ehkä maailman parhaana tomaattina". Punaiset hedelmät ovat kirsikkatomaateiksi suurehkoja (halkaisijaltaan 3-4 cm). Kasvuvoimainen. Sopii sekä kasvihuoneeseen että avomaalle. Tuettava.
Kirsikkatomaatti 'Rosella' Tumma

Erikoiset, himmeän ruusunpunaiset kirsikkatomaatit. Mehukas, vihertävä malto. Hyvin tuottoisa. Hienot tertut, joissa hedelmiä kypsyy vähitellen. Erittäin hyvä harrastajaviljelyyn. Kasvihuoneeseen tai lämpimälle paikalle ulos.


Kurkku 'Beit Alpha'

Mehukas ja murea lajike. Käytetään tuoreena tai säilöntään. Tummanvihreät, 17-20 cm pitkät hedelmät. Pitkä korjuuaika. Avomaalle tai kasvihuoneeseen.

Kasvihuonekurkku F1 'Cordoba'

Partenokarppinen (itsepölytteinen) pitkäkurkku kasvihuoneeseen. Mureissa, tummanvihreissä, noin 30 cm pitkissä, hiukan uurteisissa hedelmissä on pienet siemenkodat. Hyvänmakuinen. Aikainen ja satoisa. Erittäin pitkä korjuuaika. Terve ja kasvuvoimainen ammattilaislajike harrastajaviljelyyn. Härmänkestävä.
  
Kurkku F1 'Sherpa'

Partenokarppinen lajike, joka tekee hedelmiä ilman pölytystä ja jolta puuttuvat hedekukat. Aivan sileät, 15-25 cm pitkät hedelmät, joissa on murea malto ja pieni siemenkota. Säilyy hyvin. Erittäin laadukas lajike tuoreena syötäväksi, säilöttäväksi jne. Sopii avomaalle ja kasvihuoneeseen.Seuraavaksi sitten kasvimaan suunnittelun kimppuun eli mitä kylvän lavakauluksiin. Kesäkurpitsaa ja kukkia nyt ainakin.