sunnuntai 21. toukokuuta 2023

Mitä kuuluu kärhöille?

Sorbus ulleungensis 'Dodong' - Tuurenpihlaja

Moni puutarhan mattimyöhäinenkin on jo herännyt ja aloittanut kasvukautensa. Kärhöillä on oma elämänrytminsä, eikä niistä osaa vielä näin toukokuun lopullakaan sanoa juuta tai jaata. Vuosia yhteiselämää kärhöjen kanssa viettäneenä olen sen oppinut, että joku saattaa pitää heräämisessään jopa välivuoden tai vähintäänkin nousta paljon muita kasveja myöhemmin. Kärhöjen kanssa ei kannata hosua eikä menettää kärsivällisyyttään. Odottaminen palkitaan - tai sitten ei.


Tein itselleni listan kärhöjen tilanteesta ke 17.5. Kelpuutin listaan vain sellaiset kärhöt, joista oli selvät näköhavainnot viime kesänä. Useimmat listalta pudonneet ovat todennäköisesti ottaneet hatkat lopullisesti. Koska kärhöjen ihmeheräämisiä on puutarhassani tapahtunut, säilytän jotkut varmuuden vuoksi kasviluettelossani vielä jonkin aikaa. Enkä ryhdy niiden asuinpaikkoja ihan heti uudelleen mylläämään. Jos vaikka palaavat matkoiltaan.

Clematis'Multi Blue' - Loistokärhö


Alapihan Päivänliljapenkin Multi Blue on kukkinut jo useampana kesänä kauniisti, runsaana ja kohtuullisen pitkään. Olen istuttanut sen 2013 ja mitä ilmeisimmin se on hyvin kotiutunut.

Yläpihan Pikkupuutarhan 2012 istutettu Multi Blue ei noussut enää viime keväänä. Se taisi menehtyä samanlaisen jäätikkökannen alle, joita oli tuolloin ympäri puutarhaamme.

Clematis'Rouge Cardinal'' - Loistokärhö

Niinikään Päivänliljapenkissä, Multi Bluen vieressä kasvaa 2013 istutettu Rouge Cardinal. Sekin on kukkinut kilpaa Multi Bluen kanssa. Väriparina kirkas sininen ja voimakas punainen eivät ole kaikkein miellyttävintä silmälle, mutta en näe sitä syyksi ryhtyä jompaa kumpaa kaivamaan ylös ja siirtämään. Siinähän kilpailevat kukillaan. Jaksan heitä ihastella.

Clematisintegrifolia 'Aljonushka' - Tarhakellokärhö


Keväällä 2015 aluksi Vasenrinteeseen istutettu ja myöhemmin Ruusupenkkiin siirretty Aljonushka on jo reippaana hereillä. Tämä kärhö jäi ruusupensaiden kasvun ja rehevöitymisen vuoksi mielestäni liiaksi taka-alalle. Se näyttäytyi hienommin naapureille kuin meille. Päätin kaivaa kärhön ylös ja siirtää sen saman penkin toiseen päähän, josta löytyi sille sopiva ja meille näkyvämpi paikka. 

Juurakko oli kasvanut isoksi ja sen kaivamisessa oli jonkin verran työtä, mutta onnistuin siirrossa. Uudessa paikassa Aljonushka nousi vuosi sitten yhtä virkeänä, kuin ei olisi muualla koskaan asunutkaan. Niin vain kävi, että vanhaan paikkaan jäi juuria, joista myös nousi tarhakellokärhö Aljonushka. Nyt minulla on niitä kaksi; toinen enemmän omaksi iloksi ja toisesta pääsevät naapuritkin halutessaan paremmin nauttimaan.

Clematis'Hagley Hybrid' - Loistokärhö


Muutama vuosi sitten sorruin useamman kerran ostamaan kolme kärhöä kympillä entisestä honkkarista. Annoin kärhöjen viettää kesän suurissa ruukuissa kesäkukkien tapaan ja kaivoin ne syksymmällä maahan. Koin tavan hyväksi, koska kärhöt kasvattivat kesän aikana kunnon juurakon ja syksyyn mennessä olin ehtinyt keksiä niille istutuspaikat.

Näin meille tuli ensimmäinen Hagley Hybrid, joka löysi paikkansa olopihan Syreenipenkistä kesällä 2018. Seuraavan kevään kärhötarjouksessa yksi köynnös osoittautui myöhemmin Hagley Hybridiksi, vaikka nimilappu muuta kertoi. Tämä outolintuna ostettu menehtyi talveen 2022, eikä enää viime vuonna noussut.

Clematis 'Paul Farges' (Summersnow) - Lumikärhö


Lumikärhö on yleensä herännyt aika aikaisin. Tänä keväänä pelkäsin sen jo kuolleen, kunnes runsas viikko sitten löysin siitä elämää. Vuosi sitten leikkasin lumikärhöä metrin korkeudelta reippaammin, koska siitä oli tullut melkoinen risukasa. Kärhö ei ollut leikkaamisesta moksiskaan, vaan kasvoi edellisvuosien tapaan korkeuksiin. Viikolla leikkasin jälleen runsaasti kuivia oksia ja totesin, että työ olisi kannattanut tehdä aikaisemmin. Silloin, kun kärhö oli vielä kokonaan unessa. Risuuntuminen lisääntyy vuosi vuodelta, joten ensi keväänä on leikattava varhaisemmin ja kunnolla.

Clematis viticella 'Polish Spirit' - Tarhaviinikärhö

Polish Spirit on myös risuuntunut reilusti. Istutusvuotensa 2014 jälkeen en ole leikannut sitä aikoihin kunnolla. En vain ole raaskinut, kun se on vihertynyt ja kukkinut leikkaamattakin runsaana. Se kuitenkin kestää alasleikkauksen, koska se tekee kukat saman vuoden versoihin. Nyt karsin latvuksista kuivia oksia pois. Ensi keväänä sitten kunnon leikkaus.

Clematis 'Ville de Lyon'


Toinen viime kesän alituisen ihastuksen kohteeni, Ville de Lyon on myös herännyt, mistä olen iloinen. Yhden Ville de Lyonin olen vuosien aikana menettänyt, mikä harmitti kovasti. Tämän kukat ovat minusta hyvin kauniit. Jänis järsi Villen maanpäälliset osat talven aikana. Se ei ole kovin traagista, koska tämä kärhö versoo tyvestä ja kukkii saman vuoden versoilla.

Uusilla versoilla kukkivien kärhöjen perusteelliseksi nuorentamiseksi kehotetaan leikkaamaan vanhat versot poikki noin 20 sentin korkeudelta maanpinnasta varhain keväällä. Varmaan ihan pätevä neuvo, joskin meidän oloissa ei talven ja jänisten jäljiltä loistokärhöissä ole edes sitä 20 senttistä tappia. Pitää vain luottaa ja odottaa, että maasta nousee jälleen uusia versoja.

Myös Princess Kate, se toinen viime kesän kärhörakkauden kohteeni on jo herännyt. En vain onnistunut saamaan sen ohuista versoista riittävän selvää ja julkaisukelpoista kuvaa.

Clematis alpina - Alppikärhö


Alppikärhöt ovat kiitollisia ja varmoja kärhöjä. Viime keväänä menetin alppikärhön kukinnan, sillä jänis oli järsinyt sen lähes kokonaan alhaalta poikki. Samoin sitä vastapäätä kasvavan tarha-alppikärhö Columnellan. Kumpikin kasvoi kesän myötä ja muutaman kukankin tekivät. Viime talvena suojasin alppikärhöjen tyvet verkolla, eikä jänis päässyt niihin käsiksi. Nyt sininen alppikärhö on jo nupulla ja Columnellakin hyvässä kasvussa.

Alppikärhöjen ryteikkö köynnöskaaressa.


Pikkupuutarhan kärhökaari on kyllä aikamoinen risukasa. Toki alppikärhöt tuosta vihertyvät, mutta en usko näyn kovin paljon paranevan. Saattaa olla, että annan alppien kukkia kukkimisensa ja leikkaan ne sen jälkeen. Tällöin ne ehtivät kesän aikana kasvaa kunnolla ja kukkivat sitten ensi keväänä. Olkoon toistaiseksi. Katson, miten tilanne kehittyy ja muuttuu kesän edistyessä.

Prunus Accolade - Koristekirsikka Kevätsuudelma


Kaikista jo heränneistä kärhöistä ei nyt ole kuvaa. Pari päivää on tuullut sellaisella voimalla, että kaikki on puutarhassa vaakatasossa ja kasvimaalavoihin viritetyt harsot lentelevät pitkin ja poikin. Toivottavasti jo heränneet kärhöt jatkavat kasvuaan ja ryhtyvät jälleen kukkimaan. Samoin toivon vielä nukkuvien heräävän, kun lämmönkin on luvattu jälleen palaavan.

Prunus Accolade - Koristekirsikka Kevätsuudelma

Pelkäsin kovan tuulen ja rankkasateiden vievän kirsikastakin kaikki kukat, mutta niin vain tuo on yhä ihana vaaleanpunainen pilvi. Kirsikan kukinta ei koskaan kauaa kestä. Niinpä olen ihastellut ja pyörinyt hänen ympärillään ahkerasti.