torstai 15. lokakuuta 2020

Kasvukauden yhteenveto

Gaillardia aristata 'Kobold' - Syyssädekukka

Tämän kesän aikana olen tehnyt puutarhassa monia sellaisia hommia, jotka toistuvat säännöllisin tai epäsäännöllisin välein. Silmin voi todeta, että nyt on aika hoitaa tuokin tehtävä pois päiväjärjestyksestä. Sen sijaan edellisen kerran päivämäärä saattaa olla poispyyhkiytynyt muistista. Listaihmisenä tykkään tietää ainakin vuosiluvun, jolloin olen esimerkiksi leikannut norjanangervot mistäkin kohtaa tai milloin joku alue on kohdannut uudistuksen. Asioita voi tietenkin kaivaa puutarhapäiväkirjasta tai blogin syövereistä. Yhteen postaukseen koottuna tiedot säilyvät ja ovat helpommin löydettävissä, joten siitä syntyi tämä kooste kuluneen kasvukauden pääkohdista.

Sorbus 'Dodong' - Tuurenpihlaja

 

Laadin keväällä ihan paperille suunnitelman kesän must-tehtävistä. Ilokseni voin todeta, että suunnitelma on toteutunut enemmän kuin hyvin. Kompostialueelta poistui kaksi lahoamassa ollutta lehtikompostia ja niiden tilalle tuli iso harmaa puutarhakompostori.

Omenapuiden mullokset yhdistyvät istutusalueilla toisiinsa.


Tonttimme pallokentän puoleisen aidan edustan muutin yhtenäiseksi istutusalueeksi kaivamalla hedelmäpuiden mullosalueiden väliset nurmikot pois. Näin sain uutta kohopenkkitilaa ja vaikeasti leikattavat nurmikkopläntit vähenivät.

Hedelmäpuiden alle olen istuttanut lähinnä pikkusipuleita ja jotain matalaa maanpeitekasvia, kuten kuvassa näkyvää tuoksuorvokkia, jota sain Nilalta. Tämän elokuun alun kuvan jälkeen tyhjät paikat ovat vähitellen täyttyneet.

Betonirengas lähti, koristeomenapuu ja ruusuherukka tulivat.

  

Rajanaapuria vasten olleesta puskakeskittymästä väänsimme siellä iät ja ajat olleen betonisen kaivonrenkaan ylös ja vieritimme pois. Istutin paikalle koristeomenapuu Maka-mikin ja lisäksi leikkasin alueella kasvavat norjanangervot tapille seitsemän vuoden tauon jälkeen.

Loppukesästä leikkasin myös Pikkupuutarhan norjanangervot tapille. Menetän ensi kesän kukinnan, mutta vastineeksi saan tasapainoiset ja vähemmän risuiset pensaat. Kukkivat sitten seuraavana keväänä riittävän kauniisti.

Oikearinteen putsaus ja ilmeen kohotus suoritettu.


Oikearinteen kunnostuksen sain myös alulle ja kovan ahkeroinnin jälkeen päätökseenkin. Opetuksena tästä urakasta olkoon, etten enää ikinä upota vanhoja mattoja maanrakennuskankaaksi paikkoihin, joita jollain aikavälillä on tarkoitus kaivaa uudelleen. Oli ihan hirveä homma saada matto pois maan uumeniin juurensa ulottaneiden puna-apiloiden ikeestä.

Oikearinteen ylälaitaan istutin kauan kaipaamani jalosyreeni Moskovan kaunottaren (ei näy kuvassa).

Ruusupenkin toisesssa päässä kasvaa muutakin kuin nimikylttejä.

  

Ruusupenkin uudistin kokonaan siirtämällä sen toisesta päästä kolme ruusupensasta Pikkupuutarhaan. Siinäkin sai lapiota heiluttaa hikipäissään, mutta yllättävän hyvin isot pensaat nousivat maasta. Ruusupensaiden siirrossa oli riski menettää puskat. Ilokseni voin todeta, että siirretyistä ainakin kirjoapteekkarinruusu ja Lumo ovat selvinneet hyvin ja työntävät jo uutta versoa. Ilosta en ole aivan varma.

Samaisen Ruusupenkin toinen pää on odottanut kohennusta sekin. Siirsin vuosi sitten Valamonruusun penkistä pois, koska se teki runsaasti juurivesoja naapurin puolelle. Alue jäi vähän runnellun näköiseksi. Nyt istutin sinne ängelmiä, kellukoita, kurjenpolvia, kolme pionia ja yhden Austin-ruusun.

Pionipolun kärhötuki

 

Ukkokulta rakensi ja yhdessä pystytimme seitsemän kärhötukea. Tai kuusi kärhöille ja yksi ruotsinköynnöskuusamalle. Muutama kärhö jäi ilman uusia tukia, mutta ne perivät käyttökelpoiset tuet muilta kärhöiltä. Lisäksi Aljonushkalle muotoilin kaksinkertaisesta verkosta pyöreän, korkeahkon tuen. Sen käyttökelpoisuus selvinnee ensi keväänä. Koska Aljonushkalla ei ole tukeen tarttuvia kärhiä, joudun todennäköisesti alussa hiukan auttamaan kärhöä. 

Pikkupuutarhan polkujen reunukset vaihtuivat turveharkkoihin.

  

Olinpa näköjään keväällä kirjannut työlistalle myös Pikkupuutarhan Kriikunapolun reunan kohentamisen. Tämä projekti oli merkitty vähemmän kiireelliseksi, joten senkin valmistuminen tämän kasvukauden puolella on kiitettävä suoritus.

Clematis Pink Fantasy ei syksystä ole moksiskaan.

 
Istutuskartan mukaan olen tämän kasvukauden aikana istuttanut 72 uutta kasvia, joista osaa useamman samanlaisen. Saatuja kasveja olen istuttanut viittä erilaista. Siirrettyjä/jaettuja kasveja on 49 ja siemenestä kasvatettuja olen istuttanut seitsemän erilaista. Nämä lukemat eivät sisällä kasvimaan ja kasvihuoneen hyötykasveja, eikä myöskään maahan kylvettyjä tai istutettuja kesäkukkia.

Syyssipuleita tuli istutettua 1425.

Ligularia dentate - Kallionauhus

 
Eiköhän näillä uudistuksilla ja kohennuksilla selvitä ensi kesään. Yhtään en tiedä, mitä kommervenkkejä talven aikana taas uudelle kasvukaudelle keksin. Se jääköön nähtäväksi. Kiva suunnata katse kohti uutta kevättä ja kesää.

PS. Teepä sinäkin yhteenveto tästä kasvukaudesta.