sunnuntai 18. elokuuta 2019

Tahvosilla tavattiin

Hydrangea arborescens 'NCHA2' Pink Annabelle® - Pallohortensia


 

Kuultuani mahdollisuudesta tutustua Raaseporin Pohjankurussa sijaitsevaan Puutarha Tahvosiin en epäillyt hetkeäkään ilmoittautumista. Puutarha Tahvoset Oy on 1956 perustettu koriste- ja hyötykasvien tuotantoon ja tukkumyyntiin keskittynyt taimisto, jolla ei ole myymälää yksittäisille asiakkaille. Siksi tilaisuus päästä taimistolle oli houkutteleva.Tutustumisretkelle kokoontui joukko bloggaajia, jotka kaikki olivat jo muista tilanteista minulle tuttuja. Kevyen salaatin ja herkullisen porkkanakakun lomassa Kotipuutarhan Maija Stenman aloitti toivottamalla meidät tervetulleiksi, jonka jälkeen hän johdatti meidät syysistutuksen hyödyliisiin näkökulmiiin. Mieleeni jäi päällimmäiseksi Maijan lausahdus "keväällä istuttavat ovat tunneihmisiä, syksyllä istuttavat järki-ihmisiä" (kaiken aikaa istuttavat ovat sitten puutarhahulluja). 


Seuraavaksi Tomi Tahvonen kertoi lyhyesti Puutarha Tahvosista, joka on alueella suuri työllistäjä. Työntekijöitä on ympärivuotisesti yli 50 ja kesäkaudella toistasataa. Taimiston tuotanto tapahtuu 100 hehtaarin alueella, tuotevalikoimaan kuuluu yli 800 eri kasvilajiketta, joista 85 % on omaa tuotantoa.

Ympäristöystävällisyys on huomioitu tuotannossa. Vesi ja ravinteet kerätään talteen ja kierrätetään uudelleen käyttöön. Kasvijätteet kierrätetään maanparannusaineeksi. Vuonna 2015 valmistui oma hakelämpökeskus.


Tomi Tahvosen jälkeen Mari Kaartokallio Kekkilästä kertoi erilaisista multatuotteista ja miksi puutarhassa käytetään katteita. Mullan laadulla on iso merkitys kasvien menestymiseen. Olen kyllä kaupoissa käydessäni nähnyt, miten runsaasti erilaista multaa on nykyisin tarjolla. Kekkilä onkin tehnyt myyjille opaskirjasen, jonka avulla he voivat paremmin auttaa asiakkaita löytämään sopivan tuotteen.


Kahvin jälkeen olimme valmiita siirtymään pihalle, jossa Ruduksen Iia Suikki kertoi, miten tärkeää pihapintojen rakentamisessa on huomioida hulevedet. Ruduksen uutuustuote hule- ja nurmikiveksi on Riimukivi, jossa on useita erilaisia ladontavaihtoehtoja. Saumauksessa voi käyttää mielikuvitusta ja soran tai kivituhkan lomaan voi istuttaa maksaruohoja ja mehikasveja.


Riimukivellä voi tasaisten pintojen lisäksi maisemoida esimerkiksi vaikeahoitoisen rinteen.


Ennen taimistokierrosta Tomi Tahvonen esitteli joitakin kasviuutuuksia ja myös aiemmin myyntiin tulleita kasveja. Endless Summer -hortensiat ovatkin jo monille tuttuja. Muita tuotesarjoja ovat mm. Easy Elegans -ruusut, First Editions -kokoelma sekä uusimpana Proven Winners -kavit, jotka ovat helppohoitoisia ja joissa lehtien ja kukkien raikas väri vaihtuu kasvukauden aikana.


Katseltavaa ja keskusteltavaa olisi esittelykasvienkin yhteydessä riittänyt melkoisesti, mutta mieli paloi kierrokselle. Koska aikaa oli rajallisesti ja alue valtava, kiersimme havukasveja sivuten koriste- ja hyötypensaat, ruusut, perennat ja köynnökset. Kasvien keskelle päästyämme joukko hajaantui, sillä niin paljon kiinnostavaa ja läheltä katsottavaa oli ympärillä.


Taimitarha on todella siisti ja kaikki hienossa järjestyksessä. Taimet on alueillaan aakkosjärjestyksessä, mikä helpottaa niiden keräilyä. Alueet on katettu mansikkakankaalla rikkaruohojen estämiseksi. Kastelujärjestelmä tuo vettä läheisestä järvestä. Mainittakoon, että alue on aidattu 2,5 metrin korkuisella panssariaidalla, joka sekään ei aina ole estänyt peurojen loikkaamista kasvillisuutta syömään.


Englantilaisia puutarhaohjelmia katsoessani olen ihaillut ja ihmetellyt sikäläisten taimien kokoa ja näyttävyyttä. Löytyy sellaisia kotimaastakin. Sen huomasimme Tahvosilla. Taimet olivat erittäin hyväkuntoisia ja kookkaita. Tahvosten taimia löytyy monista laadukkaista puutarhamyymälöistä. Jälleenmyyjät voi käydä tsekkaamassa Tahvosten kotisivuilta.


Tutustuminen Tahvosten taimitarhaan oli antoisa, mutta mukavaa oli myös nähdä bloggaajakavereita. Ihmisten intohimoa kuvastanee se, että vierailijoita oli tullut niinkin kaukaa, kuin Siilinjärveltä ja Kokkolasta saakka. Siihen nähden oma tunnin matka ei tuntunut missään.

Bloggaajatapaamiset ovat hienoja kohtaamisia ja parhaimmillaan Tahvosten kaltaisissa kasvimaailman paikoissa. Mikäs sen mukavampaa kuin jakaa tietoa, ideoita ja kokemuksia samaa kieltä puhuvien kanssa. Kasvien välissä blogikaverin kanssa kykkiessä tunsi olevansa oikeassa seurassa.


Sanna Tahvonen kuskasi pienellä peräkärrytraktorilla retken varrella bloggaajille kertyneitä ostoksia. Viimeiset ostokset tehtiin vielä lähtöpaikalle kootuista esittelykasveista.

Tapahtuman järjestivät:

ja

Lämmin kiitos heille kaikille. 
Kiitos myös bloggaajakavereille. Oli todella kiva nähdä teitä kaikkia. 
Oikein hyvää loppukesää niin järjestäjille kuin bloggaajillekin!
 

Tyhjin käsin en minäkään tapahtumasta lähtenyt. Niin paljon oli houkutuksia, että valinta muodostui äärimmäisen vaikeaksi. Mukanani oli pitkä lista, josta sitten toteutui:

Achillea millefolium 'Red Velvet' - Punakärsämö (kuvassa oikealla)
Clematis 'Warszawska Nike' - Jalokärhö
Clematis Texensis-ryhmä 'Princess Kate' - Tarhalyhtykärhö
Heuchera 'Hans' - Keijunkukka
Physocarpus opulifolius 'UMN Harpell' - Purppuraheisiangervo (kuvassa vasemmalla)

Meinasi ihan unohtua, että Tomi Tahvoselta vierailijat saivat vielä "matkaevääksi" laatikollisen Pekka-omenaa. Olipa ihana päätös mukavalle retkelle.