maanantai 22. heinäkuuta 2024

Vain kolme kuvaa: Heinäkuu

HASSU HAGLEY HYBRID

Kärhö Hagley Hybrid hassuttelee kurottamalla otteen oman kasvupaikkansa yläpuolella olevan syreenin oksaan. Ilmeisesti korkeammalla on mukava tiirailla ympäristöä. Kärhö on kehittänyt runsaasti nuppuja. Nyt ne ovat avautuneet entistä komeammiksi kukiksi.

Kärhö ei kasva aivan syreenin tyvellä. Syreenin alimmat oksat sen sijaan riippuvat alaspäin ulottuen pidemmälle. Huomasin tilanteen vasta siinä vaiheessa, kun köynnös oli kietonut useita kärhiään oksaan. Irrottaminen olisi vahingoittanut kärhöä, joten annan sen hassutella mielensä mukaan. Ainoa pelko on ollut, että tuuli heiluttaa liiaksi oksaa aiheuttaen kärhölle hankaluuksia. 

Syreenin käyttö tukena on fiksu oivallus Hagley Hybridiltä. Mahdollisesti avustan kärhöä ensi kesänä suuntaamaan kasvunsa jälleen syreenin oksalle, ellei se sitä itse huomaa tehdä.


HEDELMÄINEN HEMEROCALLIS STELLA D'ORO

Päivänliljojen vuoro kukkia on taas alkanut. Keltainen Stella d'Oro tuo mieleeni joka kesä banaanin. Ei kukka, vaan nuput aivan siihen saakka, kun terälehdet ovat täysin auki. Kun yksi avautunut kukka kuihtuu, seuraava on jo vuorossa. Päivänliljojen nimi tuleekin siitä, että yksi kukka kestää noin vuorokauden ajan. 

Suomalaisessa puutarhassa oikeat banaani eivät kasva. Stella d'Oroa katselemalla voi hetkellisesti ajatella viettävänsä kesää hedelmäisessä trobiikissa.

Mesiherttalehti 18.7.2024


HERTTALEHDET - MESIHERTTALEHTI (APTENIA CORDIFOLIA)

Viime kesänä istutin sisäänkäynnin korkeisiin ruukkuihin ensimmäisen kerran kirjavalehtistä mesiherttalehteä. Ihastuin sen ulkonäköön ja erityisesti kasvuvoimaan. Laitoin kumpaankin ruukkuun kesäkuun alussa yhden mesiherttalehden verililjapuun viereen. Tässä vaiheessa kasvi on täyttänyt ruukun yläpinnan ja suuntaa nyt ruukun reunojen yli kohti maata. Ennen kesän loppua se myös tavoittaa maan, minkä todistin vuosi sitten.

Löysin kasvin viime vuonna paikallisen kesäkukkakasvattajan tarhalta. Hän kuitenkin päätti jäädä eläkkeelle ja lopetti kesäkukkamyynnin. Tein aika lailla töitä ja ajelin sinne tänne löytääkseni mesiherttalehteä myyvän liikkeen. Eräs lähiseudun myymälä on kasvattanut sitä aiempina vuosina, mutta juuri tänä vuonna ottikin sen tilalle kokeiltavaksi kokonaan toisen kasvin. Meinasin jo luopua toivosta, kunnes ihan muissa merkeissä satuin Karkkilassa sijaitsevaan Sundströmin Puutarhaan.  Sieltä niitä löytyi - mesiherttalehtiä. Muutenkin paikka, johon kannattaa mennä. Kesäkukkien lisäksi siellä on myös perennoja.

Mesiherttalehti tekee hyvin vaatimattoman, punaisen kukan. Komeaa kukintaa odottavan ei siis tätä kasvia kannata hankkia.

Mesiherttalehti 30.7.2023

Sen verran rikon kolmen kuvan sääntöä, että laitan vielä kuvan mesiherttalehdestä viime heinäkuun lopulla. Tuosta se vielä venyi maahan saakka.



Vain kolme kuvaa -haaste on Kristiina K:n alulle laittama. Välillä kunkin kuukauden ensimmäisellä kirjaimella alkavien sanojen löytäminen vaatii pientä pähkäilyä. Monet ovat keksineet hienoja kirjainsanoja. Kokeile sinäkin!