lauantai 14. heinäkuuta 2018

Taistelu pergolan herruudesta

Samettikukka

Jo viikkoja sitten huomasimme ampiaisten kokoontuvan pergolan pihapöydän kohdalle lattialautojen alle. Emme tehneet mitään ja käytännössä unohdimme koko asian. Enimmäkseen olemme ruokailleet ja kahvitelleet Ukkokullan kanssa kahden pöydän ääressä, eikä kumpikaan ole istunut ampiaisliikenteen kohdalla.

Ampiaispesä pergolan lattialaudan alla.

Muutama päivä sitten harjasin terassin ja pergolan puulattiaa. Tuolien siirteleminen sai lautojen alta pöllähtämään melkoisen ampiaislauman, jota väistin kohteliaasti perääntyen. Ryhdyin aktiivisesti seuraamaan ruuhkaista ampiaisliikennettä ja tutkimaan, mihin ne ovat pesänsä tehneet. Lautojen alle oli rakennettu komea ampiaispesä, joka paisui jo kohti kummankin puolen seuraavia lautoja. 

Nukkapähkämö - Stachys byzantina - ja pörriäinen

Auringonpaisteessa ampiaiset pörräsivät taukomatta koko päivän ajan juuri pihapöydän vieressä ja kulkuväylällä. Arkielämä alkoi käydä ampiaisia väistellessä hankalaksi ja niinpä googletin neuvoja, miten amppareiden kanssa tulisi toimia. Ampiaispesä kehotettiin siirtämään, mutta se tulisi tehdä kunnolla suojautuen ja varovaisuutta noudattaen. Vaikka ei olisi erityisen allerginenkaan, useiden ampiaisten pisto pään ja kaulan alueelle on sekä kivuliasta että myös vaarallista. 

Pyörittelin asiaa mielessäni useamman päivän suunnitellen toimenpiteiden järjestystä ja millaisin asustein suojaisin itseni. Viittä vaille, etten harjoitellut pikalähtöjä sekuntikellon kanssa pihamaalla, jotta tietäisin miten nopeasti ja mihin suuntaan tiukassa paikassa suuntaisin. 

Palavarakkaus - Silene chalcedonica

Ideana oli irrottaa ampiaispesän viereinen lauta, joka on pergolan rakentamisen myötä kiinnitetty ruuveilla. Itse ampparipesälauta on nakutettu kiinni nauloilla ja sen irrottaminen olisi vaikeampaa. Laudan irrottamisen jälkeen olisin suikannut pesän alle kellarista löytyneen haavin ja haavilla kiskaissut pesän irti. Pesä sitten äkkiä vieressä olevaan saaviin ja kansi päälle. Saavilla pesän olisi voinut kiikuttaa riittävän kauaksi, kuten netissä neuvottiin.

Koko toimenpide piti ajoittaa iltaan, jolloin ampiaiset rauhoittuvat, eivätkä lennä kovin aktiivisesti. Rauhoitusta piti tehostaa suuntaamalla illansuussa savua kohti pesää, kuten tekevät mehiläisten hoitajat.  

Väriminttu - Monarda

Jatkoin ohjeiden etsimistä ja toimintasuunnitelman jalostamista. Sitten löysin tekstin, jossa mainittiin, ettei ampiainen ole pölyttämisen kannalta kovin tärkeä hyönteinen, vaikka sillä paikkansa ekosysteemissä onkin. Lisäksi todettiin, että kulkuväylillä ja oleskelupaikoissa olevat ampiaispesät on helpompi ja turvallisempi hävittää kuin siirtää. Aloin olla tekstin kanssa samaa mieltä.

Köynnöskuusama - Lonicera

Yhtenä päivänä sitten suihkautin pesän kohdalla oleviin lautoihin hyönteismyrkkyä ja jäin kauemmaksi seuraamaan, mitä tapahtuu. Muutama ampiainen oli reissuiltaan palaamassa, mutta uuden hajun vuoksi eivät enää menneetkään pesään. Metrin päässä terassin reunan alta pöllähti tasainen ampiaisarmeija kohti kukkapenkkiä. Kun yhtään lentävää otusta ei näkynyt lähimailla, rikoin ampiaispesää lautojen välistä metallisella kasvituella. Yhtään ampiaista ei pesästä esiin tullut. 

Begonia

Episodista on nyt muutama päivä, eikä pergolan lattian alle ole ampiaisia tunkemassa. Olemme saaneet pergolan ja pihapöydän jälleen omaan käyttöömme. Hiukan edelleen kirpaisee ampiaisten kodin rikkominen ja hyönteisten häätäminen. Pyrkimykseni on elää tasapainossa luonto-olijoiden kanssa, sillä siitä on hyötyä niin ötököille kuin minullekin. Nyt koin joutuneeni pakollisen valintatilanteen eteen; joko minun helteiset kesäpäiväni pihamaalla tai ampiaisten pergolanvaltaus. Päätin pitää ainokaisen pergolani. Ampiaisilla on tilaa muualla puutarhassa.

Mukavaa viikonloppua kaikille!