perjantai 17. huhtikuuta 2015

Välipäivä pihahommissa


Tänään ei ole asiaa pihahommiin, sillä taivaalta vihmoo vuoroin vettä, räntää ja rakeita. Tasapuolisuuden nimessä toisinaan aurinkokin pilkistää pilvien lomasta, mutta ilo siitä ei riitä pitkäksi aikaa, kun tummat pilvijättiläiset jälleen valtaavat taivaan. Leikkimökin mustalla huopakatolla tanssii ajoittain tuhansittain raepalleroita, joten voin rauhallisin mielin kääntää ikkunalle selkäni ja naputtaa tietokoneen näppistä.

Jouluruusu - Helleborus niger

Eilen menin heti aamusta pihamaalle kaivuuhommiin. Ostin edullisesti kaksi uutta lavakaulusta ja tarkoitus on laajentaa laatikkoviljelyä. Uudet kasvimaalaatikot ovat kylläkin vanhoja matalampia, mikä ei ole kovin selkäystävällistä. Laatikoiden sijoituspaikalta piti kaivaa sinne levinnyttä suikeroalpia pois. Kaivuhomma jäi vähän kesken, koska ajattelin estää alpin leviämisen jatkossakin asentamalla laatikoiden sisäreunoille nurmireunusta. Sen hankkiminen jäi tälle päivälle.

Jouluruusu - Helleborus niger

Istutin myös kevätmessuilta ostamani jouluruusut maahan. Harmi, etten löytänyt sellaista upeaa tummalehtistä ja -kukkaista versiota, jollainen oli mm. Cherin Autuas olo -blogissa eilen (käy täällä kurkkaamassa).

Keisarinpikarililja - Fritillaria imperialis

Maasta kurkistaa jos jonkinlaista ja jokakeväiseen tapaan täytyy taas opetella muutamien kasvien nimet, kun ne tuppaavat talven aikana unohtumaan. Puhumattakaan siitä, minne on edellisen kesän aikana uusia kasveja istuttanut tai siirtänyt. Kyllähän ne äkkiä taas palautuvat mieleen, mutta hetken aikaa on pikkaisen uuno olo.

Köynnösruusu Pohjantähti

Eilen tutkiskelin myös ruusupensaideni kuntoa. Leikkelin niistä kuolleita oksanpäitä pois ja muuten vain pyörin puskien ympärillä. Näyttää sitä, että kaikki ruusut ovat selvinneet talvesta ja jokaisessa on jo punertavia silmuja. Talon seinustalla kasvavassa Pohjantähdessä jopa hiirenkorvia.

Tuoksuköynnöskuusama - Lonicera caprifolium

Niinikään lämpöisessä paikassa kasvava Tuoksuköynnöskuusama on ottanut oikein kunnon varaslähdön ja siinä hiirvenkorvat ovat levähtäneet viittä vaille avonaisiksi.

Juuso - ikioma puutarhatiikerini

Ikioma puutarhatiikerikin on saanut vähän keväistä virtaa suoniinsa ja jaksaa olla talvipäiviä aktiivisempi ulkonakin. Eilen seurasin sen touhuja Vuorenkilpien seassa. Mitä lienee sieltä etsinyt, kun sen päiväinen kahina kävi kissan pyöriessä isojen lehtien lomassa.

Juuson kuratassut työpöydälläni

Juuso täyttää vajaan kahden kuukauden kuluttua 14 vuotta ja minusta siihen on tullut tietynlaista hitautta. Se nukkuu enemmän kuin ennen ja leikkii vähemmän. Kyllä se edelleen saattaa saada hurjia spurtteja ja ulkonakin kiivetä puuhun, mutta mielellään se viihtyy lämpimässä loikoillen. 

Sain tänään viestin Juuson lapsuudenkodista, että sen veli oli tullut aamulla sisään, syönyt ja mennyt sängylle itseään pesemään ja nukkumaan. Eikä se siitä sitten enää ollutkaan herännyt. Ilman minkäänlaisia oireita tai ennusmerkkejä Räyhä oli nukahtanut viimeisille päikkäreilleen. Mikä lie vienyt kissan ikiuneen? Onneksi sillä oli hyvä elämä tallikissana.

Pelargonia Inspire Pink - siemenestä itse kasvatettu ja kahden talven yli hengissä säilynyt

Ikävien uutisten vyöry sen kun jatkuu. Tänään sain puhelinsoiton ystävältäni. Hän kertoi sairastuneensa rintasyöpään. Tämä alkaa olla jo käsittämätöntä. Kahden vuoden sisällä ihan liian monta syöpätapausta aivan lähipiirissä: äidiltä leikattiin kohtusyöpä edelliskesänä, anopilta rintasyöpä viime kesänä ja paksusuolisyöpä kolme viikkoa sitten, ystävältä rintasyöpä viime kesänä, omalta pojalta kivessyöpä kuukausi sitten ja nyt lähimmän ystävän diagnoosi. Onneksi tähän saakka kaikkien kohdalla leikkaukset ovat menneet hyvin ja toipuminen sujunut ongelmitta. Toivon sydämestäni, että niin kävisi myös ystävälleni.