maanantai 18. joulukuuta 2017

Tipahti puikoilta


Jälleen kerran sovimme, ettemme aikuisten kesken osta toisillemme joululahjoja. Aina siitä päätöksestä joku lipsuu, mutta useimmat sentään ymmärtävät, ettei kyse ole suinkaan haluttomuudesta antaa lahjoja vaan ihan käytännön seikasta. Jokaisella on tavaraa yllin kyllin ja mahdollisuus hankkia tarvitsemansa. On riittävän stressaavaa pohtia lapsille sopivia lahjoja ja juosta niitä kaupoissa etsimässä. Lahjoja on toki kiva antaa ja saada, mutta parempi keskittää lahjominen vaikka syntymäpäiviin. Jouluna voi panostaa enemmän yhteisen pöydän ääressä herkutteluun. 


Sukkia on sentään lupa lahjoittaa. Koska sukkien kutominen on niin mukavaa, niitä valmistuu näin talviaikaan melko tiheään tahtiin. Niinpä ihan ilokseni jaan tekemiäni sukkia muulloinkin, kuin jouluna. Naapuri vei tänäkin vuonna ison kassillisen sukkiani työpaikalleen myytäväksi, joten muille sukulaisille ja ystäville annettavaksi ei kovin paljon jäänyt. Muutaman parin olen ehtinyt lahjana annettavaksi kutoa. 
Merja Ojanperän "Kauneimmat villasukat" -kirjasta olen näitä Helmi-Orvokkeja tehnyt ennenkin. Malli on kaunis ja nopea kutoa. Kudoin kahdet kappaleet. Toiset viininpunaisesta ja valkoisesta 7-veikasta ja toiset kirkkaanpunaisesta ja luonnonvalkoisesta 7-veikasta. 


Tytär halusi antaa omille tutuilleen lahjaksi minun villasukkiani. Koska en saanut väritoiveita, koitin pysytellä kohtuullisen neutraaleissa väreissä. Pelkkää harmaata perussukkaa en vain koskaan jaksa kutoa, joten yhdistin yksivärisiin raitaa piristykseksi.
Marraskuun lopulla teki mieli kutoa jotain joulunpunaista ja niinpä syntyivät nämä pitsiset polvisukat. Niille löytyi heti ottaja. Sukat on kudottu 7-veikasta 3½:n pukoilla. Resorissa on 60 silmukkaa. Resorin jälkeen lisäsin yhden silmukan jokaiselle puikolle. Mallineule on neljällä jaollinen. Kavennukset tein vasta nilkan resorin ensimmäisellä kerroksella, jolloin jätin puikkoa kohden 12 silmukkaa.

Mallineule:
1.-3. krs: 3 o, 1 n
4. krs: lk, 3 o yhteen, lk, 1 nTytär halusi itselleen jotkut värikkäät sukat ja niin valmistui nämä sukat, joissa kirsikan sävyiseen 7-veikkaan yhdistyy värikäs Polaris-lanka.


Muiden sukkien väleissä tuhoan jämälankoja. Nyt on meneillään kirkassävyisten raitalankojen tyhjentäminen varastoista. Hauskaa räsymattoa syntyy kutomalla kahta erilaista raitalankaa kaksi kerrosta kumpaistakin vuorotellen. Yksivärinen resori ja kantapää rauhoittaa muuten kirjavaa vaikutelmaa.


Vyötteet näistä raitalangoista on kadonnut, mutta tässä alemmassa sukassa on ainakin 7-veikan Joulu-sävyä punasävyiseen Raita-lankaan yhdistettynä.

Raidallisista langoista kutoessani pyrin kohdistamaan kummassakin sukassa raidat samalla tavoin. Usein raitalangasta kutoessa toisen sukkaparin kohdalla joutuu pitkäänkin etsimään samaa kohtaa ja silloin lankaa menee tavallaan hukkaan. Ellei siis keksi sille muuta käyttöä. Jämälankoja käytettäessä kohdistamisesta on paras luopua. Muuten laatikossa on jämälankojen jämälankoja.


Sukat miehelle valmistuivat sinisestä 7-veikasta ja sinisävyisestä Raita-langasta. Mallineuleena kerrosrivinousu. Kerrosrivinousu kiristää hiukan tavallista neulosta enemmän, joten se kannattaa huomioida silmukkamäärässä.


Mustaa sukkaa on etenkin näin pimeään vuodenaikaan vähän hankalampi kutoa. Ainakin pitää olla kunnon valaistus. Varminta on tehdä kuviotonta perussukkaa, johon saa raikastusta kerrosrivinousulla ja raitalangalla.


Lapsille kudoin röyhelösukkia, joissa toinen röyhelö on kudottu Novitan pehmoisesta  Pilvi-langasta. Pilvi-langan koostumus on 53 % akryyliä, 38 % polyamidia ja 9  % polyesteriä. Kuten kuvasta näkyy, valkoisia hahtuvia näkyy punaisen ja valkoisen langan yhtymäkohdassa. Käytännössä hahtuvat eivät häiritse yhtä paljon, kuin kuvassa. 

Pujotin koristeeksi lankanyörin, johon oli tarkoitus ommella myös kulkunen. Jätin kulkusen kuitenkin ompelematta, koska ilman sitä nyöri on helpompi ottaa tarvittaessa pois. Nyöriin kannattaa jättää pituutta sen verran paljon, ettei se kiristä ja estä sukan pukemista jalkaan.

Kantapään tein ristiinvahvistettuna. Jämälankaprojekti jatkuu. Ainakin tulee ensi jouluksi lahjoitettavaa, ellei vuoden aikana syntymäpäivät tyhjennä tulevia varastoja.