keskiviikko 10. kesäkuuta 2020

Kärhöjen kesä on alkanut

Clematis alpina

Nähtävästi alan hissukseen päästä yli pahimman kärhökuumeen. Näin sanoessani on kyllä koputettava puuta eli päätä, sillä monta aiempaakin kuvitelmaa olen pyörtänyt nopammin, kuin kissan sanonut. Joka tapauksessa tänä vuonna ei  ole tarkoitus hankkia yhtään uutta kärhöä. Muutama edellinen kesä kun on mennyt kärhöjä hamstratessa ja niiden selviytymistä silmä tarkkana seuratessa.

Clematis alpina Willy

Tänä vuonna kärhöt tuntuvat olevan erityisen kevätvirkkuja. 27 kärhöstä 20 on selvästi elossa ja kasvussa. Osa pukkaa jo kukkiakin. Seitsemän on edelleen kysymysmerkkejä. Kärhöjen suhteen olen oppinut olemaan odotuskannalla, sillä jotkut saattavat olla hyvinkin hitaita heräämisessään ja kasvussaan. Minulla on ihan omakohtainen kokemus kärhöstä, josta ei vuoteen näkynyt vilaustakaan ja sitten se ykskaks yllättäen päätti lopettaa murjotuksensa ja ryhtyi kasvamaan.

Clematis atragene Columnella

Tänä keväänä huomasin konkreettisesti, ettei kannata leikata kuivalta näyttäviä kärhöjä laisinkaan ennen kuin on takuuvarma, ettei niihin versoja tule. Alppikärhöissä se on jo itsestään selvää, mutta esimerkiksi molemmat Multi Blueni ja Rouge Cardinal ovat kaikki alkaneet pukkaamaan vihreää versoa täysin ruskeisiin varsiin. Vieläpä aika latvukseen, jotka nyt yleensä paleltuvat ensimmäisinä. Polish Spirit teki lehtiä jo tammikuussa, mikä ei ehkä ole kovin tavanomaista.

Clematis Multi Blue

Sinisen alppikärhön leikkasin kaksi vuotta sitten heti kevätkukinnan jälkeen matalaksi. Se oli kasvanut vuosia samassa paikassa ja oli hyvin risuisen näköinen. Kukkiminenkin taantui. Lisäksi köynnös kärsi, kun kova tuuli kaatoi köynnöstuen useamman kerran. Lopulta kiinnitin tuen maahan harjateräksellä. Sen jälkeen köynnöskaari ei ole kaatunut.

Alppikärhö alkoi viime kesänä kasvaa entiseen malliin, joskin entiseen kokoon sillä on vielä matkaa. Keväällä se ei tehnyt ainuttakaan kukkaa, syksyllä pari. Nyt siinä on kukkia jo runsaasti.

Clematis alpina Purple Dream

Joku kysyi blogissaan, mistä ja millaisina ihmiset ostavat kärhönsä. Olen ostanut osan laadukkaiksi luokitelluista puutarhamyymälöistä. Osa kärhöistä on edullisia markettiostoksia. Markettiköynnökset olen useimmiten istuttanut kesäksi ruukkuun, jossa ne ovat vahvistaneet juuriaan. Loppukesällä tai syksyllä olen siirtänyt köynnökset maahan. Yleensä kärhöt ovat viettäneet kesän isoissa ruukuissa, jolloin siirtämisen suurin ongelma on ollut saada niiden muhkeaksi kasvanut juurakko hellästi pois ruukusta. Multapaakun kasteleminen kunnolla auttaa irrottamisessa. 

Clematis atragene 'Columnella' - Tarha-alppikärhö

Viime kesänä kärhöt kukkivat runsaasti ja kauniisti. Tältä kesältä en vielä osaa sanoa mitään. Toivon vielä nukkuvien heräävän niidenkin. Tappioihin puutarhuri joutuu aina varautumaan, joten enpä ala hiuksiani repimään menetettyjen kärhöjen vuoksi. Iloitsen selviytyjistä. Yhtään sellaista kärhöharvinaisuutta minulla ei ole, etteikö sen tilalle uuttakin tarvittaessa löytyisi.

PS. Kaikki postauksen kärhökuvat ovat tuoreita eli kuluneen viikon aikana otettuja.