Hydrangea paniculata 'Grandiflora' |
Yksi puutarhan ihanimmista pensaista on mielestäni syyshortensia. Tavallinen syyshortensia on kasvanut puutarhassamme jo parikymmentä vuotta. Ellei enemmänkin. Sisäänkäynnin edessä se näkyy myös keittiön ikkunaan ja kukkiessaan luo syyspäivien hämärtyvissä illoissa valon tuntua. Aika usein huomaan unohtuvani sitä ikkunasta katselemaan illalla keittiössä käydessäni.
Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise' |
Vuonna 2013 blogimaailmasta tuttu innostus iski minuun hortensiahimon muodossa ja hankin puutarhaan Vanille Fraisen. Olin nähnyt siitä ihastuttavia kuvia. Kuvia, joissa hortensian alkuun valkoiset kukat vähitellen loppukesän kääntyessä syksyksi värittyvät vaaleanpunaisiksi. Sellaista näkyä on suorastaan mahdotonta vastustaa.
Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise' |
Talvi 2015-2016 oli monelle kasville suoranainen tappotalvi. Hyvin puutarhaani kotiutunut ja kasvanut Vanille Fraise oli keväällä surkeassa kunnossa. Ei elon pilkahdustakaan. Valmistauduin henkisesti leikkaamaan sen kuivuneet oksat kokonaan pois ja kaivamaan kuolleen juurakon ylös. Ehdin jo silmäillä taimikauppojen antia hankkiakseni uuden Vanillen tilalle. Vanille oli hurmannut minut tehokkaasti ja jatko ilman ihanaista kukkapilveä ei tullut kyseeseen.
Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise' |
Onneksi kuuntelin viisaampia ja maltillisempia ihmisiä ja annoin Vanillelle mahdollisuuden. Hitaasti se kesän ajan toipui ja kasvatti pitkät versot ja niihin lehtiä. Syksyllä jopa oksien kärkiin ilmestyi muutamia nuppuja, joista iloitsin sitäkin enemmän, kun olin jo ollut valmis kokonaan uuden kasvin sen tilalle hankkimaan.
Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise' |
Edellisen talven koettelemukset näkyvät Vanillessani edelleen, sillä pitkän huiskeiksi kasvaneisiin oksiin tuli tänäkin vuonna aika harvanlaisesti lehtiä. Nuoremmat oksat ovat tuuheampia. Yleensä leikkaan vanhat kukinnot keväällä pois ja samalla lyhennän hennompia oksia. Minun olisi pitänyt leikata Vanillen pitkiä oksia rohkeammin, jotta oksat olisivat haaroittuneet ja vihertyneet paremmin. Mitään ei ole menetetty, sillä voin korjata asian seuraavan leikkauksen yhteydessä. Onneksi Vanillessa on runsaasti tyvestä kasvaneita uusia oksia, joissa on paljon avautuvia kukkaryppäitä.
Hydrangea paniculata 'Vim's Red' |
Vanille Fraiseeni ihastuneena istutin seuraavana keväänä sille kaveriksi Vims' Redin, jonka kukinto värittyy syvemmän punaiseksi Vanilleen verrattuna. Myös Vim's Red kärsi suuresti edesllistalvesta ja sen jouduin leikkaamaan miltei maan tasalle. Sieltä se kesän mittaan versoi ja raju leikkaus onkin osoittautunut Vim's Redin onneksi. Se on tuuheutunut ja haaroittunut hyvin. Se kukki ihan kohtuullisesti jo viime kesänäkin, mutta nyt Vim's Red on täynnä kukkanuppuja.
Hydrangea paniculata 'Vim's Red' |
Kaikenlaiset ötökät näyttävät tykkäävän kovasti hortensioiden kukista. Aurinkoisena päivänä kukkakärpäsiä ja muita pörriäisiä pyörii hortensioiden ympärillä yhtä innokkaasti, kuin minä kamerani kanssa.
Hydrangea pan. Mustila |
Kesällä 2016 päätin ostaa myös Mustilanhortensian. Vaikka en ollut miettinyt yhtään, mihin sellaisen istuttaisin. Niinpä tämän uuden hortensian kaivoin kasvaria vastapäätä Kaivoruusupenkkiin. Ihan kiva idea silloin, kun puska on pieni ja sopuisa. Vaan tulevaisuuden kannalta paikka oli aivan liian ahdas. Niinpä sitten tämän vuoden alkukesästä siirsin Mustilanhortensian lähelle puutarhan alalaidan vasta noussutta aitaa. Siellä sillä on tilaa kasvaa ja kukoistaa. Samalla tämä hortensia toimii osana puutarhan takaseinää. Pieni pensas kiittää minua uudessa istutuspaikassaan ensimmäisellä kukinnallaan.
Köynnöshortensia - Hydrangea anomala subsp. petiolaris |
Tästä kesästä näyttää tulevan myös hortensioiden osalta hulppean runsas kukkimiskesä. Se näkyi jo kesä-heinäkuussa köynnöshortensian loisteliaana panoksensa. En tiedä, olisiko metsän häviämisellä osansa talon päädyssä kasvavan köynnöshortensian kukkien runsauteen, mutta harvoin meidän puistopäätymme seinämä on niin kaunis ollut.
Köynnöshortensia - Hydrangea anomala subsp. petiolaris |
Hortensioiden kukat kuuluvat niihin, joita pitää ehdottomasti ihastella myös ihan läheltä. Köynnöshortensian valtavan kokoiset kukinnot koostuvat monesta erilaisesta ja samanaikaisesta osiosta. On pieniä pallomaisia nuppuja, isoja valkeaksi avautuneita neliterälehtisiä "lautasia" ja sitten noita tähtimäisiä ilotulituksia. Miksi niitä kaikkia sitten virallisesti kutsutaankaan.
Köynnöshortensia - Hydrangea anomala subsp. petiolaris |
Ensi kesän kukinnasta ei tässä vaiheessa ole tietoakaan, eikä ole tarviskaan. Kyllä tällä kauneudella jaksaa taas elää ja unelmoida pitkälle eteenpäin.