sunnuntai 30. kesäkuuta 2024

Puutarhan tyllimekot

Paeonia Itoh-ryhmä 'Bartzella'
 

Ihme kesä, kun pionit ovat saaneet kukkia päivästä toiseen auringon paisteessa. Usein juuri pionien kukinnan aikaan taivas avaa tummat pilvensä kaatosateena kastaen puutarhan tyllimekot kauttaaltaan. Joka vuosi pionien varret venyvät pitkiksi ja painavien kukkien pystyssä pysyminen vaatii varsien tuentaa. Niin myös nyt. Näyttää melkeinpä siltä, kuin pionien varret olisivat tavallistakin pidemmät. Kuten monilla muillakin puutarhan kasveilla.

Paeonia l. 'Sarah Bernhardt'


Iltapäivälehdet hehkuttivat torstaina isoin otsikoin viikonloppuna saapuvasta ukkosmyräkästä, joka veisi helteet mennessään. Sääkartta näyttikin lauantaiyöksi hurjia sademääriä. Sittemmin sateet olivatkin muuttuneet varsin vaimeiksi ja ukkosmyrsky on siirtynyt maanantaille. Ehkä sinne päästessä myrsky on jälleen peruuntunut.

Paeonia l. 'Sarah Bernhardt'

Osa pioneista onkin jo kukintansa loppusuoralla. Valkoiset Festiva Maximat varsinkin pudottavat jo terälehtiään. Vaaleanpunaiset Sarahit ovat vielä hyvässä kuosissa. Useita nuppuja myös avautumatta. Raaskin jo poimia muutaman pionin maljakkoonkin, kun niitä siitä huolimatta jää myös kukkapenkkiin. Pionien ensimmäisinä vuosina en voinut kuvitellakaan katkaisevani ainuttakaan vartta puutarhassa, kun kukkia oli vielä vähän.

Paeonia l. 'Karl Rosenfeld'


Punaisen Karl Rosenfeldin, valkoisen Festiva Maximan ja vaaleanpunaisen Sarah Bernhardtin istutin ensimmäisinä pioneina. Sittemmin puutarhaan on tullut muitakin. Useimmat pionit ovat saaneet kasvaa niillä sijoilla, joihin olen ne istuttanut. 

Viime vuonna siirsin Immaculeen Kurgaanista Kiemurapenkkiin, koska ne jäivät pahasti riippahernepuun oksiston varjoon. Immaculee nousi hyvin uudessa paikassaan, mutta ei kuki. Toivottavasti jo ensi vuonna.

Paeonia l. 'Festiva Maxima'


Jossain vaiheessa istutin jalopähkämöä samalle alueelle pionien kanssa. Ei kovin fiksu teko, koska jalopähkämöt leviävät varsin tehokkaasti. Olen jo kertaalleen kaivanut niitä pois, mutta yhä niitä riittää. Myös unikoita kasvaa vanhimpien pionien joukossa. Ne ehtivät yleensä kukkia ennen pioneja, eivätkä näytä kilpailevan muullakaan tavoin pionien kanssa.

Paeonia l. 'Coral Charm'


Coral Charm on mieleisin pionini. Vuodesta toiseen jaksan ihailla sitä kaikissa vaiheissa. Tänä vuonna helle kiihdytti Coral Charmin matkaa nupusta terälehtien varisemiseen. Pyörin Coral Charmin ympärillä kameran kanssa monen monta kertaa. Vielä on kuvaamatta Coral Charmin "narrinhatut". Kunhan aurinko vähän siirtyy, on kuvaamisen aika.

Paeonia l. 'Coral Charm'


Coral Charmin istutin 2016 Pikkupuutarhan Kivipenkkiin. Seuraavana keväänä totesin paikan huonoksi ja siirsin heränneen taimen Olopihan puolelle tekemääni Pionipenkkiin. Olen yhä sitä mieltä, että siirto kannatti. Nyt pionikaunottareni on nähtävissä vaikka pergolasta käsin. 

Yllätys oli, että Coralista oli jäänyt juurenpalasia ensimmäiseen istutuspaikkaan. Nyt sielläkin kasvaa ja kukkii Coral Charm. Olisi voinut käydä niin, että pioni olisi menehtynyt siirrossa. Kerrankin onnisti ja nyt minulla kasvaa kaunista pionia kahdessa paikassa.

Nilalta saatu pioni


Kesällä 2022 sain Lappalainen etelässä -blogin Nilalta pionin, jonka istutin olopihan Syreenipenkkiin, Polish Spirit -kärhön eteen. Istuttaessani en tiennyt pionin nimeä enkä väriä. Viime kesänä ei ilmestynyt yhtään nuppua. Nyt kaksin kappalein aika sievät vaaleanpunaiset hörhelökukkaset. Kuvassa kukinta on jo loppusuoralla. Antaa kuitenkin hyvän kuvan siitä, millaisia prinsessoja nämä pionit ovat. Kiitos Nilalle ihanuuksista!

Paeonia l. 'Jan van Leeuwen'


Alapihan paistetun kananmunan mieleen tuova Jan van Leeuwen on avannut vasta ensimmäisen nuppunsa. Se kukkii usein vähän muita myöhemmin. Eleettömän tyylikäs kukka, joka kookkaana näkyy kuitenkin hyvin kauemmaksikin.

Paeonia l. 'Bowl of Beauty'


Naapurin aidan edustalla kasvava Bowl of Beauty suorastaan ryöpsähti kukkimaan. Huomasin pitkäksi venähtäneet varret ja avautuneet kukat turhan myöhään, jonka vuoksi tukeminen ei onnistunut kovin hyvin. Ruokalautasen kokoiset kukat nojaavat mikä mihinkin. Tänä kesänä tällainen epäjärjestys vallitsee monessa paikassa puutarhassani. Eikä se edes liiemmin minua haittaa.

Paeonia l. 'Shirley Temple'

Tämän kuvassa vaaleankeltaiselta näyttävän, mutta todellisuudessa enemmänkin valkoisen pionin olen ostanut saksalaisesta liiteristä Shirley Templenä. En ole täysin varma, onko kyseessä tosiaan Shirley Temple. 

Toisinaan on äärimmäisen tärkeää saada joku tietty kasvi. Sitten kun ei saakaan tai saatu kasvi osoittautuu joksikin muuksi, harmittaa ihan hirveästi. Tässäkin asiassa elämä näköjään kouluttaa. Hetken voi toki kiukuttaa, mutta kohta jo "viljamivaihdokaskin" näyttää ihan kelvolliselta. Ajan kanssa se voi jopa muuttua suureksi ihastuksen kohteeksi. Ehkäpä tälle pionille käy niin.


Jokavuotinen puutarhan tyllimekkojen ympärillä tepastelu ja ihastelu jatkuu vielä hetken, kunnes niiden aika on aloittaa matkansa levon kautta ensi kesään. Mahdollisesti luvattu sade nopeuttaa prosessia, mutta älkäämme surko sitä etukäteen. Iloitaan pioneista ja kaikista niiden kavereista.

Paeonia l. 'Coral Charm'
 

Huomenna toivotamme heinäkuun tervetulleeksi!

Niin raikas on aamu kesäinen
ja kaunis laulu lintusen.
Pilvet taivaalla leijailee
ja ilma lämmöstä väreilee.
Tuoksuu kaste heinikossa,
kahisee tuuli metsikössä.
Aurinko säteitä lähettää,
hiljaa me tähän päivään herätään.
Ihanaa kesäpäivää!