lauantai 17. huhtikuuta 2021

Perhosten ja puutarhahörhön juhlaa

  

Viime päivät ovat olleet silkkaa juhlaa niin perhosille kuin puutarhahörhöllekin. Pihalta ei ole voinut pysytellä poissa, eikä onneksi ole tarvinnutkaan. Auringon paistaessa lämpimästi kevään ensimmäiset kukkijat ovat avautuessaan houkutelleet tienoon kaikki pörriäiset luokseen. Monenmoista surisijaa lentää kevätkirjotähtien ja krookusten ympärillä. Hyvä, etteivät toisiinsa ruuhkassa törmää.


Perjantaina rinteessä kävi kunnon kuhina. Eipä tarvinnut erikseen perhosille mesibaareja pystyttää, kun ne ahmivat kirjotähtien antimia. Olipa metka tunnelma seisoa rinteen alaosassa ja katsella nokkosperhosten porukkaa kilvan laskeutumassa kukkasille. Menin jo laskuissa sekaisin perhosia katsellessani. Yhteen kuvaan taltioitui samanaikaisesti kolme perhosta.

Avoimia kukkia ei puutarhassa vielä  montaa sorttia ole. Krookuksista on iloa ja hyötyä pörriäisille. Pihatöiden lomassa oli ihan pakko välillä pysähtyä katselemaan pikkuisten karvapyllyjen mönkimistä milloin mihinkin suuntaan terälehtien lomassa.

Oikearinteen ensimmäiset balkaninvuokot alkavat vihdoin avautua. Linnut ovat tönkineet ja levittäneet rinteen yläosaan loppukesästä laittamaani haketta. Siinä temmellyksessä balkaninvuokotkin ovat saaneet hiukan osumia. Sitkeästi ne sentään sotkun keskeltä nuppunsa nostavat.

Ulkotöihin mennessä on paras ottaa muistilista mukaan. Pää on muutenkin keväästä sekaisin ja sehän saa puutarhahörhön haahuilemaan sinne tänne. Jotakin tehdessä unohdun tutkimaan ja tiirailemaan yksityiskohtia. Askel johtaa paikasta toiseen, kunnes huomaan eksyneeni kauaksi aiotun työsarkani ääreltä. On kyllä nautinnollista viivata yli hoidettuja hommia, vaikka uusi lista on jo aivonystyröissä koostumassa.

Hankkijan tunnusten kanssa on ollut säätämistä. Minulla on ko. firmaan asiakastunnus, mutta en ole aiemmin rekisteröitynyt verkkokaupan asiakkaaksi. Asiakaspalvelun kanssa on käyty useampi puhelu, jotta ohjelma saisi yhdistettyä vanhan tunnukseni verkkokauppatunnukseen. Asia on nyt toivon mukaan edennyt siten, että huomenna voisin tehdä multasäkkitilauksen. Olisi helpompaa, jos pihaan pärähtäisi kerralla kunnon kuorma multasäkkejä. Omaan autoon mahtuu kuusi säkkiä. Piankos ne on käytetty ja uusia pitäisi lähteä hakemaan.

Olen pantannut kurpitsojen kylvämistä, mutta nyt sekin on tehty. Kylvin vihreää ja keltaista kesäkurpitsaa, spagettikurpitsaa ja isokokoista Tom Foxia. Spagettikurpitsaa en ole aiemmin kasvattanut. Eräs herkullisia ruokia tekevä ystäväni kehui sitä, joten päätin kokeilla. Samalla kylvin myös timjamia, basilikaa ja kiinansipulia. Viime vuonna kasvatetuista yrteistä salvia, sitruunamelissa ja tietenkin myös persilja ja ruohosipuli ovat jo hyvässä kasvussa.


 Kasvihuoneeseen kylvin retiisejä ja ruusukaalia. Isoon kukkapurkkiin laitoin kolme Annabella-perunaa kasvamaan. Vein vihdoin myös tuoksuherneet kasvariin. Ne ovat vasemmassa yläkulmassa lattialla olevassa muovilaatikossa, jonka päälle laitan yöksi tuplaharson. Kannoin kasvariin kellarista myös ruukkuihin istutetut perennojen juurakot. Tunkevathan puutarhassakin monet perennat jo itseään mullasta, joten miksi eivät pärjäisi kasvarissa.

Harsot kasvarin molemmille pitkille seinustoille viritin valmiiksi tomaatteja ja kurkkuja varten. Vielä ne saavat viettää tovin kellarissa, mutta kasvariajan alkaessa harsoteltoista on hyötyä mahdollisten yöpakkasten varalta. Hallanvaaran jälkeen otan harsot pois.

Kevään ensimmäiset pyykit pääsivät ulos kuivumaan. Se kävikin vikkelästi pienen tuulenvireen ansiosta. Nyt ei tarvinnut katupölyä taivastella, koska kadut siivottiin alkuviikon aikana. Siitepölyä on jo ilmassa, mutta vielä se ei näy pinnoilla.

Ukkokulta on jatkanut puusavottaa. Mäntypöllien oksaisimmat osat on klapitettu. Seuraavaksi vuoroaan odottavat runko-osan pöllit. Puuvaja on jo täynnä. Loput klapit ladotaan autotallin seinustalle, jossa ne saavat kuivua aikansa. Kannetaan sitten jossain vaiheessa kellariin.

Meteorologin mukaan tähän aikaan Etelä-Suomen päivälämpötila on n. +8. Nyt mennään siis tavanomaista lämpimimmissä lukemissa. Perjantaina mittari näytti iltapäivällä kolmen jälkeen tuota +15.5. Tuntia myöhemmin lukema kipusi +17 asteeseen, josta osa menköön ulkona olevaan mittausyksikköön porottavan auringon piikkiin.

Tuomi voittaa joka vuosi hiirenkorvakilpailun. Muutama tällainen päivä, niin puu on vihreänä. Syreeninkin silmut pullistelevat ja mustaherukassa on käytännössä jo hiirenkorviakin kookkaammat lehdet. Pikaisella puutarhakierroksella löytyi monia muitakin herääjiä ja pian voi tutkailla niitä sipulikukkien lisäksi.

Sepelkyyhkypariskunta on jokakeväiseen tapaan tullut tepastelemaan krookusteni keskelle. Kuvaushetkellä toinen kyyhkynen huhuili tätä kaveriaan jossain lähistön puussa. Tämä ei ollut milläänsäkään, vaan jatkoi vain nokkimista. Siellähän niitä marjakuusen siemenautomaatista talven aikana pudonneita auringonkukansiemeniä vielä näkyy, vaikka koitin niitä katemullalla näkyvistä piilottaa.

Krookukset, scillat ja tulppaanit
hymyilevät kevättä kukkapenkissä.
Koivun alla sinivuokko avaa
taivaan siniterän
auringon ihailtavaksi.

Aurinkoista ja lämmintä viikonloppua kaikille!