perjantai 23. lokakuuta 2020

Erilaiset nuoret - eikun lehdet

Parthenocissus vitacea - Säleikkövilliviini

Aivan valtaisa syyslaiskotus on iskenyt tähän puutarhuriin. Enin osa kuvistakin on vähintään kolme viikkoa sitten otettuja. Vesisateessa ei tee mieli kulkea kuvaamassa. Pergolan villiviinissä ei enää ole ainuttakaan lehteä. Osa niistä on lakaistu ja haravoitu kohti kompostia ja osa lojuu pergolan lattialla. 

Heucherella 'Twilight' - Haltiankukka


Sinänsä outo juttu, että melko vilkkaana ihmisluonteena joidenkin kasvien suhteen olen herännyt tavattoman hitaasti. Vasta ihan viime vuosina olen ihastunut eri värisiin ja eri muotoisiin kasvilehtiin. Ensin hullaannuin purppuraisiin koristeomenapuihin. Seuraavana vuoronsa saivat purppuraheisiangervot. Nyt mielenkiinto näyttää kohdistuvat enenevässä määrin kirjaviin lehtiin.

Brunnera mactophylla 'Alexander's Great' - Rotkolemmikki


Haltiankukka Twilight:it viettivät kesän terassin laatikossa. Syyskylmien saapuessa kaivoin ne Pikkupuutarhan Kriikunapenkkiin. Haltiankukat saivat seurakseen rotkolemmikin ja valkotäpläimikän. Olen käynyt uusien asukkaiden hienoja lehtiä ihailemassa monen monta kertaa. Nyt toivon, että kasvit selviytyvät talvesta ja aloittavat keväällä kasvun rehevinä.


Pulmonaria saccharata 'Dora Bielefeld' - Valkotäpläimikkä


Ostin syyskuussa peräti kaksi Dora Bielefeld -valkotäpläimikkää. Taimet olivat isokokoisia ja hyväkuntoisia. Ensin aioin laittaa molemmat Pikkupuutarhan Kriikunapenkkiin, mutta sitten päätinkin istuttaa toisen olopihan Syreenipolun viereen. Paikka on osoittautunut mainioksi jo senkin vuoksi, että syysmyrkkylilja Waterlily nousi imikän kupeeseen kukkimaan. Olivat oikein viehättävä kasvipari.


Phlox paniculata 'Creme de Menthe' - Syysleimu


Mustilasta tarttui elokuussa mukaan kirjavalehtinen syysleimu, jonka pitäisi kukkia vaaleanpunaisin kukin. Taimi on toistaiseksi vähän rispaantuneen näköinen, mutta jospa hän ensi keväänä nousisi mullasta entistä ehompana. Olisi varmaan kannattanut ostaa samantien kaksi tai useammankin taimen, vaan eipä siinä hötäkässä tullut mieleen.


Astilbe thunbergii 'Chokolate Shogun' - Harsojaloangervo


Niinikään Mustilasta kotiutui myös tummalehtinen harsojaloangervo Chokolate Shogun. Tämä on kyllä niin dramaattisen oloinen kasvi, että mielelläni soisin näitäkin olevan enemmän. Täytyy keväällä miettiä, mikä kasvi sopisi Chokolate Shogunille kaveriksi. Jokin sellainen, joka korostaisi tummia lehtiä ja nostaisi ne entistä paremmin esille.


Lamium maculatum - Hopeatäpläpeippi


Hopeatäpläpeippiä minulla on ollut jo iät ja ajat. Välillä hermostun koko kasviin, sillä johonkin kotiuduttuaan se leviää turhankin innokkaasti. Näin syksyllä hopeatäpläpeippi puolustaa paikkaansa, sillä sen lehdet ikäänkuin loistavat valoa.


Oikealla keijunkukka Heuchera Midnight Rose, vasemmalla Heuchera Palace Purple


Kuvassa oikealla on keijunkukka Midnight Rose, jonka lehdistä pidän valtavasti. Niihin tulee kirkkaamman värisiä täpliä sinne tänne. Keijunkukat ovat hentoisine varsineen herkän kauniita. Lehdet ovat kuitenkin se, joka minua eniten näissä kasveissa kiehtoo. Vasemmanpuoleiset lehdet kuuluvat Palace Purplelle.

Heuchera Midnight Rose
 
Keijunkukissa riittää vaihtoehtoja ja lehtien värejä joka makuun. Siirsin nämä kaksi keijunkukkaa Pikkupuutarhasta alapihan Ruusupenkkiin. Piti siirtää kolmaskin, mutta nyt tätä postausta tehdessäni huomaan, että taisi unohtua. Kolmas keijunkukka on vihreälehtinen, jonka senkin lehdissä on jännää kuviointia. Jääköön siirto kuitenkin ensi kevääseen.

Hosta 'Gold Standard' - Kuunlilja


Kuunliljoissakin riittää variaatioita itse kullekin. Omien kuunliljojeni nimien suhteen olen ajat sitten pudonnut kelkasta. Vanhimmat varsinkin ovat nimilistassani lähinnä kuunliljoja tai jättikuunliljoja koosta riippuen. Tämä kuvan kaveri sentään on säilyttänyt nimensä istutuksen jälkeenkin. Gold Standard on hauskasti keskeltä vaaleamman vihreä. Tämän kuunliljan "kultaisuus" tulee esiin etenkin ilta-auringossa. Lehden vaalea keskusta loistaa hienosti, mutta ei onneksi ole millään tavoin räikeä ilmestys.

Malus purpurea 'Musta Rudolf' - Koristeomenapuu
 

Kirjavalehtiset perennat tuottavat iloa koko kasvukauden. Niin myös monet koristepuut ja -pensaat. Kauneimmillaan esimerkiksi purppuraomenapuut ovat syysvärityksessään. Musta Rudolfin lehdet ovat aina hyvin tummat. Syysaurinko saa sen lehdet muuttumaan punaisiksi. Mikä on hienompaa katseltavaa, kuin laskevan auringon säteissä kylpevä Musta Rudolf. Kuvassa tosin Musta Rudolf kylpee lähinnä tihkusateessa.

 Hallainen viitta heilahtaa
ja tuntuu kirpeä tuoksu.
Koivusta lehti putoaa
ja tieltä kuuluu juoksu.
Kautta kylmän nenänpääni,
se on syksyn ääni.

 
Mukavaa viikonloppua ja siirtymistä talviaikaan!

Muistakaa siirtää kellonaika tunnilla taaksepäin.