perjantai 9. lokakuuta 2020

Kevään ja kesän muisto - haaste, osa 2

Lilium Sweet Surrender 18.7.2020


Jatkan Lappalainen etelässä -blogin Nilan laittamaa Kevään ja kesän muisto -haastetta tällä kakkososalla. Kesä itsessään on täynnä kivaa muisteltavaa ja kuvia ja kun siihen yhdistää kevään, kuvatarjonnassa on suorastaan tulva.

HEINÄKUU

Lilium martagon var. Cattaniaea


Niin vain muistot kultaavat kuukaudet ja koko kesä tuntuu näin jälkikäteen olleen lämmin ja aurinkoinen. Heinäkuussa sateita taisi olla useamman kerran, mutta kokonaisuutena sää suosi niin puutarhaa kuin sen hoitajaakin.

Varjoliljojen kukinta oli tänä kesänä runsasta ja kaunista. Varsinkin tavallinen tumma varjolilja nosti kukkavanojaan yllättävistäkin paikoista. Olen kerännyt sen siemeniä ja kylvänyt niitä sinne tänne, missä olen ajatellut varjoliljan viihtyvän. Ehkä vuosien siementen viskominen vihdoin tuottaa tulosta tällä tavoin. Valkoinen ei sen sijaan kukkinut nyt ollenkaan. Päivölän ruusutilan vierailulta ostin tummaa Cattaniaea -varjoliljaa, joka jopa kukki istuttamisensa jälkeen. Hurmasi syvällä viininpunallaan oitis.

Dianthus barbatus - Harjaneilikka 12.7.2020

Harjaneilikoillakin oli kukkaisa kesä. Istutin edelliskesänä aidan vieressä olevaan Syyspenkkiin muutaman siemenestä kasvattamani taimen. Ne olivat kotiutuneet paikkaan hyvin ja kukkivat monen värisinä pitkin kesää. Aurinko paistaa pidempään aidan toiselta puolelta meille päin ja niinpä harjaneilikat suuntasivat katseensa puiston suuntaan. Toivottavasti puiston halki kulkijat nauttivat harjaneilikoistani yhtä paljon, kuin minä itse.

Achillea millefolium 'Red Velvet' - Punakärsämö 17.7.2020


Vuosi sitten Puutarha Tahvosilta ostettu punakärsämö valoitti ensimmäisellä kukinnallaan minut täysin. Hän on todella hurmaava ihan nuppuvaiheesta lakastumiseen saakka. Toivottavasti viihtyy ja runsastuu paikallansa.

Physocarpus opulifolius 'UMN Harpell' - Purppuraheisiangervo 17.7.2020

Ihan pakko on hehkuttaa niinikään vuosi sitten Puutarha Tahvosilta ostettua purppuraheisiangervo UMN Harpellia (netissä löytyy myös nimellä Fireside). Sen lehdet ovat koko kasvukauden upean tummat. Pensas on vielä kohtalaisen pieni, ehkä noin 80 cm:n korkuinen. Tämä tulee lumoamaan katselijan isommaksi kasvettuaan.

Clematis  'Rouge Cardinal' - Loistokärhö 25.7.2020


Mennyt kasvukausi oli ehdottomasti kärhöjen juhlaa. Ne heräsivät varhain ja kasvoivat reippaasti. Kukinta oli monen kärhön osalla upeaa ilotulitusta. Kärhöistä tehokkaimmin pihallamme katseen vangitsi Rouge Cardinal. Se oli tungokseen asti täynnä nuppuja, joista jokaikinen avautui. Voimakkaan värinsä puolesta tämä kärhö näkyi pitkälle. Toivottavasti hän tykkää uudesta tuestaan ja kiipeää ensi kesänä täyttämään sen versoillaan ja kukillaan.

Thalictrum 'Elin' - Jaloängelmä 31.7.2020


Joka kesä pitää olla jokin uusi kasvialuevaltaus. Nyt tällaiseksi valtaukseksi muodostui ihastus ängelmiin.  Aiemmin puutarhassani on kasvanut nimetön jaloängelmä. Nyt valikoima lisääntyi kolmella jaloängelmällä, yhdellä lehtoängelmällä, yhdellä amurinängelmällä ja yhdellä keijuängelmällä. Vanhin jaloängelmä saa jatkaa eloaan Pikkupuutarhan Kivipenkissä. Uudet ängelmät sijoittuivat kesän mittaan Ruusupenkin uudistuneeseen osaan.

Ängelmien kukintaa pääsin ihastelemaan heti niiden ensimmäisenä kesänään puutarhassani. Varsinkin pitkänhuiskea Elin vangitsi katseeni ja kamerani suloisilla palluranupuillaan.

ELOKUU

Lilium lancifolium 'Flore Pleno' - Kerrottu tiikerililja 9.8.2020


Elokuu oli aurinkoinen, lämmin ja myös melko sateeton. Loppukesä on liljojen aikaa. Tänä kesänä liljakukkoja oli ihan liikaakin. Metsästin niitä kesän ajan ahkerasti, mutta silti ne ehtivät järsiä monien liljojen lehdet surkeiksi.

Tiikerinliljat välttyivät pahimmilta liljakukkoinvaasioilta. Kerrottu Flore Pleno on ehdottomasti istuttamisen arvoinen oranssi kaunotar. Että voikin kukan olomuoto olla noin erikoisen kaunis. Kaikkine pilkkuineen ja kaartuvine helmoineen tätä ei voi ihastelematta ohittaa.

Lilium lancifolium - Tiikerililja 9.8.2020


Aika pian Flore Plenon nuppujen avauduttua joukkoon yhtyi myös perinteinen tiikerililja. Ollaan oranssista väristä mitä mieltä tahansa, näissä kahdessa tiikerinliljassa, tavallisessa ja Flore Plenossa en muuta väriä voisi kuvitella olevankaan. Ovat täydellisiä juuri tuollaisina.

Clematis viticella Purpurea Plena Elegans 15.8.2020


Rouge Cardinalin kanssa kukinnan runsaudesta kilpailemaan lähti Purpurea Plena Elegans. Se oli täynnä pikkuisia, lilanpunaisia suppusuita. Jos yksi kukka ei olekaan koolla pilattu, niiden runsaus nostaa tämän kärhön omaan sarjaansa. Kestävä ja ahkera kukkija. Toivottavasti talon toiselle puolelle istutettu PPE innostuu kasvamaan ja kukkimaan yhtä railakkaasti, kuin tämä olopihan kaunotar.

Phlox paniculata 'Dusterlohe' - Syysleimu 19.8.2020


Kulunut kesä taisi olla  kaikinpuolin kasveille suotuisa. Lämpöä riitti ja vettä tuli välillä ihan sopivasti. Kahden edellisen kesän kuivuudessa kärvistelleet syysleimutkin laittoivat parastaan. Ehkä niitä auttoi myös se, että uudistin niiden asuinalueen perusteellisesti vuosi sitten ja nyt niillä on uutta multaa, johon työntää juurensa. 

Kuvan Dusterlohen istutin keväällä muiden sinipunasävyisten ja valkoisten syysleimujen kaveriksi.

Echinacea purpurea 'White Swan' - Punahattu 19.8.2020


Punahattujen viihtymisen kanssa olen paininut lähes yhtä pitkään kuin jouluruusujenkin. Jouluruusut ovat jo alkaneet kotiutua ja tänä kesänä samoin näyttää tapahtuneen punahatuille. Valkoinen White Swan teki vasta kaksi kukkaa, mutta se on paljon enemmän kuin aikaisempi ei yhtään. Tämä yksilö ei kerro, onko se kasvanut kaupasta ostetusta taimesta vaiko itse kylvetystä siemenestä kasvaneesta taimesta. Hällä väliä. Hienoa joka tapauksessa.

SYYSKUU

Hydrangea paniculata Grandiflora - Syyshortensia 27.8.2020


Loppukesän kukkijakuningattaria ovat ehdottomasti syyshortensiat. Pyörin hortensiapuskieni ympärillä niin ahkerasti, että luulisi nurmikkoon jo muodostuneen jonkinlaisen kulku-uran. Kuvassa oleva etupihan syyshortensia on kuvattu elokuun lopulla, jolloin kukinnot ovat vielä valkeita. Myöhemmin nämäkin punastuivat kauniisti. Kuten tekivät alapihan Vanille Fraise ja Vim's Redkin. Tässä postauksessa teen poikkeuksen, enkä tunge mukaan ainuttakaan kuvaa jälkimmäisistä eli Vanille Fraisesta tai Vim's Redistä. Monet tietävät, miten paljon niistä tykkään. 

Hydrangea paniculata 'Vim's Red'


Jos nyt kuitenkin yksi kuva Vim's Redistä, joka on tänäkin syksynä antanut parastaan. Kyllä hänen ympärillään kelpaa ihastuksesta tanssahdella.

Echinacea purpurea - Punahattu 3.9.2020


Punahattuja tuolla ylempänä jo kiittelinkin. Tuoreessa muistissa on, kuinka monta kertaa olen ihaillut muiden runsaita punahattukasvustoja toivoen jonain päivänä saavani sellaisen omaankin pihaan. Nyt se toive on toteutunut. Kiemurapenkissä punahattuja on putkahdellut tasaiseen tahtiin ensin nupulle ja sitten avoimiksi kukiksi. Niiden kukinta kestää todella pitkään ja kohtalaisen korkeaksi venähtävät varret pysyvät yllättävän hyvin tukematta pystyssä. 

Tänä kesänä sain turhaan odottaa perhosten valloittavan punahatut. Muutama amiraali ja nokkosperhonen kävi pikavierailulla. Eivät kuitenkaan malttaneet odottaa, että olisin saanut kameran kuvauskuntoon.

Bistorta affinis -Darjeeling Red' - Vuorikonnantatar 3.9.2020


Vuorikonnantatar kuuluu myös loppukesän kukkijoihin. Tässä jälleen kasvi, jota kannattaa katsella niin läheltä kuin kaukaakin. Kukkavana on täynnä pikkuisia kukkia. Väri vaihtelee vaaleanpunaisesta viininpunaiseen kukan iän myötä. Kukinta kestää pitkään. Suosittelen.

Hydrangea arborescens 'NCHA2' Pink Annabelle - Pallohortensia 3.9.2020


Vuoden takaisella Puutarha Tahvosten vierailulla taisi yksi jos toinenkin naisihminen rakastua Pink Annabelleen. Eikä ihme, sillä niin upea oli lukemattomien Annabellejen yhtäaikainen kukinta laajalla alueella. Mukaani lähti yksi kappale, vaikka myöhemmin ajateltuna tilaa olisi ollut useammallekin. Ainahan niitä voi istuttaa lisää. Varsinkin nyt, kun olen huomannut Pink Annabellen pärjänneen menneen talven yli erinomaisesti. 

Suojasin puskan jänisverkolla heti istuttamisen jälkeen. Keväällä leikkasin sen matalaksi ja sieltähän ne uudet versot puskivat maasta. Versojen kärkiin ilmestyi ensin yksi, sittemmin viisi pientä, ruskeaa palluraa. Hetken ehdin jo pelätä, ettei kasvi olekaan Pink Annabelle. Kyllä on. Ruskeista palluroista kasvoi yhä isompia ja väristä tuli kuin tulikin vaaleanpunainen.

Colchicum 'Waterlily' – Syysmyrkkylilja


Kesä ei päättynyt elokuun loppuun, ei edes syyskuun loppuun. Vielä lokakuun toisella viikolla aurinko on paistanut lämpimästi ja mittari kohonnut parhaimmillaan +18 asteeseen. Ulkona on ollut kiva vain olla ja tietenkin valmistaa puutarhaa tulevaan talveen ja seuraavaan kevääseen. Siinä ohessa olen saanut ihailla useamman syysmyrkkyliljan kaunista  kukintaa. Usein niistä nousee yksittäinen kukka sinne ja toinen tänne. Nyt Waterlilyt ovat pukanneet useamman kukan. 

Syysmyrkkyliljan sipulit ovat aika tyyriitä. Siksi en ole kovin montaa kerrallaan raaskinut istuttaa. Tämän syksyn kukinta antaa esimakua siitä, millaisia niiden kukinta on parhaimmillaan.

Sedum "Herbstfreude" - Komeamaksaruoho


Haasteen säännöt

Haasteen voi toteuttaa kuvasarjana ilman tekstiä tai jutustelun kera, miten itse kukin haluaa. Kuvien määrä on haasteessa vapaa. Kuvat saavat olla myös aiemmin julkaistuja. Kevät- ja kesämuistot saavat olla myös puutarhan ulkopuolelta. Jospa tämän haasteen avulla löytyy uusia kivoja blogeja ja mielenkiintoisia kasvituttavuuksia.

Haasta mukaan viisi, tai vähemmänkin käy, blogikaveria.
Kerro kuka tämän haasteen aloitti ja laita julkaisemastasi haastepostauksesta viesti Lappalainen etelässä -blogiin. 

Aster novi-belgii 'Patricia Ballard' - Syysasteri 30.9.2020

Haastan mukaan seuraavat blogit:

Luonnon luomaa
Mama's Garden

Oravan kesäpesä
Tuplasti terapiaa
Unelmia ruusuista 

Haaste on vapaaehtoinen ja sen voi toteuttaa itselleen sopivana ajankohtana, ilman turhia paineita.

Anemone tomentosa 'Robustissima' - Hopeasyysvuokko 30.9.2020


Vietin innostuneita ja tunteellisia hetkiä kuva-arkistojani selaillessa. Mukana oli iso annos haikeutta, mutta samalla myös odotusta ja toiveikkuutta. Emme jätä hyvästejä, vaan toivotamme puutarhalle voimia kartuttavaa lepohetkeä. Itsellemme myös.

Kiitos Nilalle kivasta haasteesta.
Mukavia syyspäiviä ja kivaa viikonloppua kaikille!