tiistai 19. huhtikuuta 2016

Oravat kisailevat


Aamulla syötiin keittiön pöydän ääressä aamupalaa. Samanaikaisesti orava istuskeli linnunruokamökin katolla napostelemassa auringonkukan siemeniä. Nostin sälekaihtimen saadakseni parempia kuvia, eikä kurre karvaansa väräyttänyt. Mökki lähtee kesävarastoon, kunhan tässä ehtii sen varsineen maasta ylös nostaa.


Iltapäivällä takkahuoneen ikkunalaudalta kuului mahdoton kolina ja räminä. Meinasin jo Juusoa torua, mutta pihalla mekastikin kaksi oravaa. Kamera ei tietenkään koskaan ole ajoissa hollilla ja ainoa kiireessä räpätty kuva ikuisti vain toisen kaverin. Olisi ollut metkaa saada kurreista kuva, kun ne mennä vipelsivät tiiliseinää ylös ja toista alas. Aikamoisia apinoita.


"Minulla ei ole mitään tekemistä metelin kanssa!", totesi Juuso ja käänsi kylkeä.


Mustarastaita käy marjakuusen alla maata nyppimässä välillä useampikin samanaikaisesti. Osa taitaa olla naaraita tai nuoria uroksia ruskeasta värityksestä päätellen. Parhaimmillaan maassa tepastelee mustarastaiden kanssa samanaikaisesti myös peipposia ja ainakin yksi orava. Sulassa sovussa. 

Muut linnunruokahärpäkkeet olen vienyt jo pois, mutta marjakuusessa roikkuva siemenautomaatti ja puoliksi syöty talipötkylä saavat olla, sillä ne houkuttelevat edelleen paikalle tikkoja ja tinttejä. Mukavahan niitä on aamupalaa syödessä seurata.


Sunnuntaisin tulee telkusta Ylen Ulos luontoon -kevätseuranta klo 18.15 Yle1-kanavalta. Se on mukava ohjelma, josta ainakin minä huomaan oppivani uusiakin asioita.

Toinen tärkeä vinkki puutarhaihmisille on Rakkaudesta puutarhaan -ohjelman (puutarhuri Alan Titchmarsh tuottaa iloa ihmisille, joiden oma puutarha on jäänyt vaille huolenpitoa) alkaminen kahdeksan uuden osan voimin ti 19.4.2016 klo 19.00 Yle tv1:llä. Ohjelma uusitaan lauantaisin klo 8.05 ja sunnuntaisin klo 12.40.