keskiviikko 1. kesäkuuta 2022

Ovatko kärhöt heränneet?

Clematis 'Hagley Hybrid' - Loistokärhö 31.5.2022
 

Tein tiistaina sadekuurojen lomassa kärhökierroksen eli tsekkasin, kuka heistä on herännyt ja kuka lymyää yhä mullan uumenissa. 

Aloitin Pikkupuutarhan portista, jonka toisella sivulla kasvavat sininen alppikärhö (Clematis alpina) ja loistokärhö Ville de Lyon. Näistä kahdesta alppikärhö on jo hereillä, joskin aika lailla rampana jäniksen rouskutettua siitä varret poikki yhtä lukuunottamatta. Ville de Lyon murjotti kesän 2020 nousten viime kesänä kasvamaan. Ei kuitenkaan kukkinut. Nyt Villestä ei näy vilaustakaan.

Clematis Ville de Lyon - Loistokärhö kesällä 2021
 
Samaisen puutarhaportin vasemman pylvään tien puolella kasvaa tarha-alppikärhö Columnella, joka sekin maistui jäniksille tehokkaasti. Köynnös on herännyt ja hyvässä kasvussa. Tuen talon puolella kasvaa loistokärhö Pink Fantasy, joka ei joutunut jäniksen syömäksi. Se versoo keväisin uutta kasvua. Niin myös nyt.

Clematis Pink Fantasy - Loistokärhö kesällä 2021
 
Kriikunan oksilla luikerteleva loistokärhö Multi Blue on aina ollut vähän myöhäinen. Vielä siinä ei ole elonmerkkejä.

Puutarhaportille johtavan polun alkupäässä on niinikään köynnöstuki, jonka oikealle puolelle istutin viime vuonna loistokärhö Ville de Lyonin, kun ajattelin vanhan Villen olevan menetetty. Uusi Ville kasvoikin kivasti kukkimaan, mutta nyt siinä ei näy eloa. Vielä sitä ei kannata kuolleeksi nimetä, vaikka elonmerkkejä ei ole näkyvissä.

Clematis viticella Purpurea Plena Elegans - Tarhaviinikärhö kesällä 2021
 
Samaisen tuen toisella puolella asuvat
viinikärhö Purpurea Plena Elegans ja tarhalyhtykärhö Princess Kate. P.Plena Elegans nukkuu yhä. Ilokseni Princess Kate on hereillä.

Clematis Texensis-ryhmä Princess Kate (Zoprika) - Tarhalyhtykärhö kesällä 2021
 
Sisäänkäyntiä vastapäätä asustavat 2018 istutettu
loistokärhö Warszawska Nike ja 2019 istutettu tarhaviinikärhö Madame Julia Correvon. Kumpikin oli huonossa hapessa jo viime kesänä, joten en yhtään ihmettele niiden hiljaisuutta. Tiedän, kärhöt osaavat yllättää. Saattavat ilmaantua parinkin vuoden jälkeen mullasta, kuin eivät olisi koskaan poissa olleetkaan. Siitä huolimatta istutin toukokuun puolivälissä samaiseen tukeen koreanköynnöskuusaman. En halua koko kesää tuijottaa tyhjää köynnöstukea.

Kriikunapenkin Multi Blue nukkuu - ainakin vielä. 31.5.2022
 
Mantsuriankärhön kanssa olen sählännyt lahjakkaasti, ilmeisesti kaiken vielä täysin pieleen. Istutin Mantsuriankärhön 2017 alapihan Syyspenkkiin. Nousi ja kärsi, eikä jaksanut kasvaa. Kesällä 2018 siirsin kärhön Metsäpuutarhaan, jossa se jatkoi kitumistaan. Viime kesänä ajattelin, ettei ota jos ei annakaan ja kaivoin kärhön jälleen ylös. Nyt se asustaa Pikkupuutarhassa, jossa se on yllättäen herännyt. Mantsuriaa on kehuttu helpoksi kärhöksi, mutta meillä ei selvästikään kemiat synkkaa.

Clematis viticella Madame Julia Correvon - Tarhaviinikärhö kesällä 2021
 
Olopihan Syreenipenkissä sujuu kärhöjen kanssa ihan mukavasti. Syreenipolun päässä asustava, 2018 istutettu tarhaviinikärhö Madame Julia Correvon ei ole jaksanut herätä. Odotellaan toivoen parasta ja  peläten pahinta.

Clematis viticella Polish Spirit - Tarhaviinikärhö kesällä 2021
 
Isommassa köynnöstuessa hereillä ja hyvässä kasvussa on yksi lempikärhöistäni eli viinikärhö Polish Spirit. Tuen toisessa laidassa myös tarha-alppikärhö Willy on jo aloittanut matkansa kohti korkeuksia. Sen sijaan viime kesänä yllätysheräämisen tehnyt loistokärhö Dr. Ruppel nukkuu jälleen. Toivottavasti on vain aamu- tai tässä tapauksessa kevätuninen.

Clematis Hagley Hybrid - Loistokärhö kesällä 2021
 
Vatukkalaatikkoa vastapäätä asustava loistokärhö Hagley Hybrid on jo terhakkaana kasvussa.

Willy 31.5.2022 valmiina kukintaan.

Niinikään olopihalla, Pionipolun päässä asustavat loistokärhö Jackmanii ja viinikärhö Purpurea Plena Elegans. Jälkimmäinen on herännyt. Jackmanii on joko kokonaan väsähtänyt tai sitten vain odottaa sopivaa heräämisen hetkeä.

Clematis alpina Purple Dream - Tarha-alppikärhö kesällä 2021

Alapihalle johtavien portaiden yläpään portin toisella puolella toinen kärhösuosikkini, tarha-alppikärhö Purple Dream on jo hyvin eläväinen ja pukkaa nuppuja. Vastapäisellä puolella tarha-alppikärhö Willy on jo aloittamassa kukintaansa. Vuosia sitten viereen istutettu ja pitkään uppeluksissa aikaansa viettänyt loistokärhö President on ehkä jälleen jättänyt minut kukittuaan pari vuotta kauniisti.

Clematis viticella Polish Spirit - Tarhaviinikärhö 31.5.2022
 
Yläpihalla on vielä yksi kärhö, leikkimökkiä vastapäätä omassa tuessaan loistokärhö Hagley Hybrid. Häntä ei näy ei kuulu. Paikalla oli massiivinen jääkeskittymä, jonka pelkään tehneet Hagley Hybridistä entisen kärhön.

Clematis integrifolia Aljonushka - Tarhakellokärhö kesällä 2021
 
Seuraavaksi jatkoin tutkimusmatkaani alapihalle. Ruusupenkissä asustaa 2015 istutettu tarhakellokärhö Aljonushka, jonka kasvu ja kukinta on joka kesä ollut ylitsevuotavaa. Pensasruusujen kasvaessa totesin Aljonushkan jäävän pahasti Ilon taakse ja kukatkin näyttäytyivät enemmän naapureille. Rohkenin kaivaa kärhön ylös ja siirtää sen samaisen istutusalueen toiseen päähän. Siellä kärhölle on enemmän tilaa kasvaa. Uudessa paikassa sen kukoistuksesta pääsen minäkin paremmin nauttimaan ja kärhöä tarvittaessa hoitamaan. 

Aljonushka 29.5.2022
 
Jännitti, miten siirto onnistui. Hyvin kaiketi, koska Aljonushka on jo herännyt.

Clematis Rouge Cardinal - Loistokärhö kesällä 2021

Päivänliljapenkin naapurin puoleisen pään köynnöstuessa taasen kasvavat loistokärhö Rouge Cardinal ja loistokärhö Multi Blue. Hyvin ovat viihtyneet ja runsaina kukkineet. Joka kevät on tietenkin jännittämisen paikka, ovatko selvinneet talvesta. Ovat, molemmat. Lähipäivinä täytyy ohjata niiden kasvua tukeen.

Clematis Paul Farges (Summersnow) - Lumikärhö kesällä 2021
 
Päivänliljapenkin toisessa päässä kasvaa alppikärhö Paul Farges (Summersnow) eli lumikärhö, jonka istutin 2016 ja jonka runsaasta kasvusta ja kukinnasta olen saanut joka kesä nauttia. Keväällä karsin kärhöä puolesta välistä ylöspäin, koska se oli muodostanut melkoisen kuivien versojen pöheikön. Enemmänkin olisi ehkä voinut leikata. Lumikärhökin on jo herännyt.

Nimetön kärhö kesällä 2021

Kiemurapenkin köynnöstuessa kasvaa nimetön kärhö, joka on luultavasti jonkinlainen alppi- tai viinikärhö. Olen ostanut kärhön tarhalyhtykärhö Princess Dianana, joka se ei todellakaan ole. Pieniä, sinivioletteja kukkia tulee paljon ja kärhö kasvaa kesässä metritolkulla. Köynnöstuki ei sille riitä, vaan se luikertelee vieressä kasvavan tuijan yli ja ympäri.

Clematis integrifolia - Kellokärhö kesällä 2021

Viimeisenä kärhönä on Syyspenkin kellokärhö (clematis integrifolia), jonka ostin kesällä 2020 Päivölästä eurolla. Viime kesänä se teki jopa yhden kukan. Kellokärhö on jo herännyt. Toivottavasti se jaksaa kukkia tänäkin kesänä. Ja kasvaa vieressään olevan kiven ylle.

Clematis alpina Purple Dream - Tarha-alppikärhö 31.5.2022

Suunnitelmissa ei ole uusien kärhöjen hankkimista. En kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, että joku ihanuus pihaani taas eksyisi. Juuri nyt keskityn seuraamaan heränneiden kasvua ja odottamaan, josko unessa olevista yksi tai useampi heräisi.
 

Ystävät, olemme siirtyneet kesäkuun puolelle. Luonto näyttää parastaan. Nautitaan!