perjantai 2. elokuuta 2019

Elokuuta aloitellaan

Allium sphaerocephalon - Pallerolaukka

Helteisimmät päivät ovat jo muisto vain. Hyvä niin, sillä tällaiset normilämpöiset kesäpäivät ovat mukavampia niin töiden kuin jokapäiväisen elämänkin kannalta. Taas saa jotain aikaankin, vaikkakin rästitöitä on jonoksi asti. 

Kolmen viikon aikana on satanut yksi pieni ripaus. Sen sijaan aurinko on porottanut useimmiten täydeltä taivaalta ja tuulistakin on välillä ollut. Maa on rutikuivaa ja paikoin kasvit taas seisovat hyvin janoisen näköisenä lehdet alas lotkottaen. Kasvimaalla sadetin on pyörinyt säännöllisesti, mutta muuten puutarhan kasteleminen on aika epätoivoista touhua. Ruukkukukkien lisäksi olen kastellut lähinnä kärhöjä.

Anemone hupehensis - Syysvuokko

Myös olopihan Allaspenkissä ja alapihan Kiemurapenkissä asuvia syysvuokkoja olen kastellut, jotta jaksaisivat kukkia ja jatkaa eloaan puutarhassani tulevinakin vuosina. Varsinkin Kiemurapenkki on paahteisella paikalla ja kohopenkkinä siinä ei kauaa kosteus säily. Olen ikionnellinen, että olen saanut syysvuokot pärjäämään ja aikovat nyt kukkia jo kolmatta kesää peräkkäin.
 
Nymphalis antiopa - Suruvaippa
  
Tänä kesänä puutarha on ollut täynnä kaikenlaisia ötököitä. Olen huono tunnistamaan vähänkään erikoisempia vierailijoita. Hyllyssä on kyllä useampikin kirja, josta lajeja voisi tarkistaa, mutta aina se jää aikomukseksi. Perhosia olen odotellut. Yleensä niitä alkaa elokuussa ilmestyä loppukesän kukkijoihin. Yllätys oli, kun kameran kanssa puutarhassa kulkiessani vieressä lensi suruvaippa. En ole aiemmin suruvaippaa täällä nähnyt, joten olin kyllä aika otettu tästä vierailusta. 

Onneksi en ole taikauskoinen ja jos olisinkin, enää ei ole alkukesä, eikä suruvaippa kesän ensimmäinen näkemäni perhonen. Taikauskon mukaan nimittäin sanotaan:
 
"– Alkukesän ensimmäinen perhoshavainto kertoo, millainen kesästäsi tulee: keltainen perhonen ennustaa hyvän kesän, tumma kuten esimerkiksi suruvaippa puolestaan raskaita aikoja."

Tagetes - Samettikukka

Viikonloppu on jälleen käsillä. Ehkä saan rästilistaani lyhennettyä, ehkä en. Latasin kännykkääni sovelluksen, jonka avulla voi kuunnella äänikirjoja. Hölmöyksissäni latasin ensimmäiseksi kirjaksi e-kirjan, joka on tietenkin vain luettavissa. Siis uusi yritys. Saattaisi nimittäin rikkaruohojen kitkeminen ja kaivuuhommat sujua rattoisammin, kun huomio kiinnittyisi jännittävään kertomukseen.

Tagetes - Samettikukka
 

Koululaisilla on viimeiset lomapäivät meneillään ja monien aikuistenkin kesäloma on jo vietetty. Kesää on kuitenkin vielä jäljellä, joten nautitaan siitä. 

Auringossa loistavien samettikukkien kera toivotan kaikille leppoisaa viikonvaihdetta.