Herneet 5.7.2021 |
Lumimassan sulamista ja pikkuisten taimien kasvamista odotellessa on arjen pyörityksen lisäksi aikaa käsitöille, lukemiselle ja vaikkapa telkun katsomiselle. Ruotsalaisen Puutarhakausi -ohjelman 7. kausi ehti jo päättyä, mutta sen jatkoksi YLE Femmalta alkoi neliosainen tanskalainen Tulevaisuuden unelmapuutarhat.
Runsautta kasvimaalla 13.8.2021 |
Tulevaisuuden unelmapuutarhat -ohjelman kaikki jaksot on jo katsottavissa YLE Areenasta. Itse katsoin torstaina telkusta ensimmäisen osan. Olipa innostava ja inspiroiva ohjelma, vaikka kyse olikin hyötykasvattamisesta tavallista kotipuutarhaa laajemmassa mittakaavassa.
Ohjelman ensimmäisessä jaksossa nimeltään Syötävä puutarha tutustuttiin Lontoon kaupungin alla olevaan, toisen maailmansodan aikaiseen väestösuojaan perustettuun hyötykasvikasvattamoon. Pimeissä kaariholveissa kasvatetaan monenlaista salaatti- ym. kasvia ledvalojen, kokolattiamattojen sivutuotteiden sekä veden kierrättämisen avulla. Kun englantilaisessa luonnossa satoa saadaan vastaavista kasveista noin 3 vuodessa, väestösuojassa vastaava luku on 62. Salaatit ja kaalit lähtevät suoraan ilman pitkiä kuljetusmatkoja ja välikäsiä ravintoloihin ja kauppoihin. Kasvatettavien valikoimaa laajennetaan koko ajan.
Koral-paprikat 13.8.2021
Mielenkiintoista oli myös katsella kanadalaisen supermarketin kattopuutarhaa, jossa niin tomaatit, salaatit kuin munakoisotkin matkasivat muutaman rappusen verran puutarhan alla olevan kaupan tiskille. Kaupassa asiakkailla on mahdollisuus seurata, mitä heidän päänsä päällä kulloinkin kasvien kanssa tehdään.
Kerrassaan upea oli minusta vanhan englantilaisen kartanon hyötypuutarha, josta poimitaan tuoretta syötävää paikallisen ravintolan asiakkaille tarjottavaksi. Samalla pyritään "opettamaan" asiakkaita nauttimaan kunkin satokauden antimista sen sijaan, että he tilaisivat jostain toiselta puolelta maapalloa tuotavia vihanneksia.
Ohjelmassa oli myös esimerkki, kuinka tavallinen kaupungin asukaskin voi saada hyödyllisiä muutoksia aikaan. Tanskalainen kaveri oli pitkään katsellut kerrostaloasuntonsa ikkunasta piikkilangoilla aidattua roskasäiliön kattoa sillä seurauksella, että lopulta hän lähti purkamaan piikkilankoja pois ja perusti katolle korttelipuutarhan. Nyt katolla kasvatetaan monenlaista hyötykasvia asukkaiden käyttöön. Sen lisäksi, että ihmiset pääsevät itse kasvattamaan syötävää ruokapöytäänsä, syntyy asukkaiden välille tervettä ja monipuolista yhteisöllisyyttä.
Kurkkuja 4.7.2021 |
Ohjelman seuraavissa osissa teemoina ovat Ilmastopuutarha, Parantava puutarha ja Uniikki puutarha. Jollen ehdi katsoa jaksoja Areenasta, aion istahtaa telkun ääreen seuraavina torstai-iltoina.
Käytössäni ei ole hehtaaritolkulla maata hyötykasvien kasvattamiseen. Mutta pienelläkin pläntillä on mahdollisuus tehdä yhtä jos toistakin. Vähintäänkin tällaiset ohjelmat saavat harmaat aivonystyrät aktivoitumaan. Päässä pyörii siemenpussikuvien lisäksi kasvimaan pohjapiirros. Menee hetki saada ajatusmaailma johonkin järjestykseen. Taisinkin tarvita juuri tällaista sysäystä saadakseni itseni konkreettisen tekemisen pariin.
Mukavaa viikonloppua ja erityisesti Minna Canthin ja tasa-arvon päivää kaikille!