lauantai 12. heinäkuuta 2014

Ruusuista iloa, mutta ruusuilla kirvoja

Sammalruusu - Rosa Centifolia Muscosa


Sammalruusussa on tänä vuonna paljon nuppuja, joita se on alkanut nyt availla. Kukka on aivan ihana; runsas ja isohko, kestävältäkin se tuntuu. Pensas ei välttämättä ole niitä kauneimpia ja ainakin tänä vuonna kaikissa ruusuissa näyttää olevan jos jonkinlaista ötökkää ja tuhohyönteistä.

Rosa Rugosa 'Ritausma'
Ritausma on vihdoin avannut pari nuppuaan. Kukat ovat pienempiä kuin viime vuonna. Pensaaseen on ilmestynyt vihdoin myös uusia nuppuja, joten toiveita on, että saisin ihastella vielä uusillakin kukilla.

Kirjoapteekkarinruusu - Rosa Gallica 'Rosa Mundi'

Kirjoapteekkarinruusun kukasta pidän myös kovasti. Se on kuin karamelli kaksivärisenä ja kullankeltaisine keskustoineen.


Jokin ötökkä on käynyt napsimassa Kirjoapteekkarinruusun nupuista osan pois. Mahtavatko ne avautua laisinkaan?


Tänään löysin vanhojen pensasruusujeni joukosta tällaisen ruusun. Miten en nyt saata muistaa, että olisin aiempina vuosina huomannut näitä kukkia. Kukat ovat usean kappaleen ryppäissä ja etupäässä tuoreen oksan haarassa. Ruusun varsi on hyvin jykevä ja siinä on harvakseltaan koukkumaisia piikkejä. Uusia versoja pukkaa vanhasta varresta. Mikä ruusu mahtaa olla kyseessä. Se on varmaan tullut Metsä- tai Punalehtiruusun ohessa ruusurykelmäämme, mutta kuinka se kukkii vasta nyt, vuosia muiden istuttamisen jälkeen?


Rosa rugosa 'Sointu'Ostin keväällä uusia kotimaisia ruusuja: Soinnun, Sävelen, Ilon, Lumon ja Tove Janssonin. Tove on jo kukkinut ja se näyttää kohtalaisen terveeltä. Sen sijaan kaikki muut ovat kärsineet kovasti ötököistä, vaikka olen yrittänyt mm. kirvoja ruiskuttaa mäntysuopanesteellä. Nuppuja niissä on kovin vähän ja joistakin ruusuista ne vähäisetkin on vattukärsäkäs ja muut ötökät käyneet napsimassa. Harmillista, mutta ehkä ruusut pärjäävät paremmin isommaksi kasvettuaan.


Hansa-ruusussa on ollut tänä vuonna samaa nuppujen avautumattomuutta kuin Juhannusruusussa. 


Tälle jaloruusulle en tiedä nimeä, mutta komea kukka siinä on. Kahvilautasen kokoinen.

Köynnösruusu Pohjantähti
Pohjantähti kukkii parhaillaan. Siinä on ollut hurjan paljon kukkia. Kukat eivät kauaa kestä ja meidän terassimme onkin ajoittain täynnä valkoisia terälehtiä. Pohjantähden kukkanuppu näyttää hennon vaaleanpunaiselta ja saattaisi kuvitella, että sieltä putkahtaa pinkki kukka. Ei putkahda, kukat ovat kyllä aivan valkoisia.

Punalehtiruusu - Rosa Glauca
Punalehtiruusukin päätti lämpimien säiden tultua ryhtyä kukkimaan uudelleen. Alkuun näytti, että se tekee vain kaksi ainokaista kukkaa. Punalehtiruusu on kyllä harvinaisen viehättävä hentoudessaan.

Neilikkaruusu Rosa Rugosa F.J. Grootendorst


Neilikkaruusu vietti viime kesän isossa ruukussa yläpihalla ja kukki lähes koko kesän. Nyt se ei ole yhtä innostunut kukkimaan, mutta sen sijaan kirvat juhlivat sen nupuilla ja varressa. Kunhan tuuli vähän tyyntyy, täytyy mennä taas ruiskuttamaan mäntynestettä.

Tänään aurinko on ollut enimmäkseen pilvessä, mutta lämmintä on silti riittänyt. Jälleen tuulee navakasti, kuten niin monena muunakin päivänä. Enää ei kuitenkaan ole pyykkiä, jota ripustaisi tuuleen kuivamaan. Huomenna on sunnutai ja hiukan on luvattu vesisadetta. Se voisi kyllä tehdä luonnolle hyvää - kunhan ei jämähdä päiviksi.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

PS. Blogger tykkää tänään ilmavuudesta. Tyhjiä rivejä syntyy näköjään pelkän ajatuksen voimalla, eikä niitä tahdo saada millään pois.