torstai 19. syyskuuta 2024

Ei kiirettä talviunille

Austin-ruusu 'Lady of Shalott'

Luontoäiti taisi kyllästyä kuuntelemaan jatkuvaa ihmettelyäni syyspäivien lämpimyydestä. Palautti minut tavanomaiseen kalenteriin roiskimalla harmaista pilvistä vettä koko viikonlopun ja viilentämällä yölämpötilat +8 asteeseen. Maanantaista lähtien odotin luvattuja +20 asteita ja vähän aurinkoakin. Eipä ole näkynyt. Harmaata ja hurjan kosteaa. Ei sentään ainakaan nyt sada.


En ole sokerista, enkä siis sateessakaan sula. Ulos vain hommiin. Akkukäyttöinen pensasleikkuri hyppysiin ja tuija-aitaa tasaamaan. Yhtenä päivänä pidempi osuus ja toisena päivänä sisäänkäynnin lyhyempi osuus. Kuluihan siinä tunti jos toinenkin. Välillä piti kävellä kauemmas nähdäkseen, vieläkö latvassa oli ylimääräisiä taivaita kurkottelevia oksia. Tai sivuissa. Pihan puoli sujui helpommin. Kadun puolella on oja, jonka vuoksi joutui kurkottelemaan korkeammalle. Leikkurin teleskooppivarresta on paljon hyötyä, vaikka vempaimen käsiteltävyys tuli vartta pidentämällä horjuvammaksi.

Työ ei suinkaan päättynyt leikkuuseen. Vielä oli siivottava havuroippeet, joita kertyikin neljä säkillistä. Ilmankosteus lähenteli 100 % ja tuijien oksat olivat sateiden kostuttamat. Olin hiuksia myöten märkä ja silmälaseissakin huurteinen kuorrutus.


Viime vuodesta innostuneena laitoin sipulitilauksen Eurobulbille. Tai yritin laittaa. Sain sipulin poikineen poimittua ostoskoriin, vaan itse maksutapahtuma ei sitten onnistunutkaan. Pahoittelivat ja kehottivat yrittämään uudelleen. Yritin, kahdesti. Kolmannella kerralla totesin, että olkoon. Kaipa saan kaupoista jotain lohdukkeeksi.

Toiveeni ja suunnitelmani eivät aivan täyttyneet. Parista kaupasta löysin kevätkurjenmiekkoja ja yhden ainokaisen syysmyrkkylilja Giantin. Löysinpä myös tähtilaukkoja (Allium cirstophii), joita on ollut tarkoitus lisätä. Muutama hyasintti, narsissi, tulppaani, posliinihyasintti ja Persian Pearl -tähtitulppaaneja. Oma Piha-lehden tilaajalahja on tänä vuonna Balkaninvuokko 'Charmer', joka oli postilaakossa.

Näin vähän syyssipuleita en ole laittanut vuosiin. Ei ole kirkossa kuulutettu, etteikö määrä vielä lisääntyisi. Vasta kiireisimmät olen piilottanut multaan.

Ehkä Mutinus ravenelii eli Puistopökkösieni

Syksyllä omasta pihastakin löytyy välillä erilaisia sieniä. Kuvan sienen kohtasin ihan ensimmäisen kerran ja senkin omassa pihassa. Tuolla se makaili maahumalan ja suikeroalpin joukossa Pikkupuutarhassa. Sieni on luultavasti Puistopökkösieni. Hienon näköinen, tosin hyvin hauras. Toinen pökkösieni rikkoontui koittaessani ottaa sitä paremmin näkyville. Luonto on sitten taitava koristelija.

Tagetes patula  'Jolly Jester'

Kasvimaan lavakaulukset on jo lähestulkoon tyhjennetty. En ole vielä laatinut istutussuunnitelmaa ensi vuodelle. Yleensä teen alustavan suunnitelman jo näin syksyllä, jotta Ukkokulta tietää, mihin talvivalkosipulit istuttaa. Tähän saakka ei ole ollut kovin kiire, kun sää on ollut poikkeuksellisen lämmintä. Tässä syyskuun lopulla ne on yleensä laitettu.

Kosmoskukat

 
Kosmoskukat vielä kukkivat. En ole niitä raaskinut vielä pilkkoa kompostiin. Tuoksuherneet otin jo pois. Kehäkukat taasen kukkivat satunnaisesti. Osa odottaa, että keräisin niistä siemenet talteen. Myös kaliforniantuliunikko 'Romantica' kukkii vielä. Niistä otin jo muutamia siemenkotia, loput odottavat.

Tagetes patula 'Honeycomb'

Esikasvatan joka vuosi erilaisia samettikukkia. Keväällä taisin saada jonkinlaisen potti-yliannostuksen, jonka vuoksi sammareiden kylväminen jäi puolitiehen. Nyt kasvattamiani sammareita lavakauluksessa ihastellessani muistan, miksi mahdollinen keväällä mielen valtaava kylvöväsymys kannattaa nujertaa vaikka väkisin. Perennojen ja muiden kesäkukkien jo lopettaessa keltapunaoranssien sammareiden väri-ilottelu on mannaa sielulle ja energiaa väsähtäneen mielelle.

Colchicum autumnale 'Waterlily' - Syysmyrkkylilja

Olin tyystin unohtanut istuttaneeni viime syksynä Kiemurapenkkiin syysmyrkkylilja Waterlilyn. Yllätyin oikein kunnolla huomatessani ohi kulkiessa komeasti kukkivat immet. Yllätys tuplaantui, kun syysmyrkkyliljat nousivat kokonaan eri puolelta penkkiä, mihin olin ne mielestäni istuttanut. Kirjaan sipuli-istutusten paikat vasta istutuspäivän iltana. Onpa tainnut  mennä sipulit sekaisin tai vielä todennäköisemmin kirjaukset väärään paikkaan.

Muutama päivä Kiemurapenkin Waterlilyjen nousun jälkeen myös yläpihan Syreenipenkissä kaimat kahdessa paikassa olivat heränneet syksyiseen eloon. Kummassakin paikassa ne venyttävät vielä nuppujaan. Pian varmaan aukaisevat nuppunsa.

Copea scandens - Kelloköynnös

Mainitsinkin jo edellisellä kerralla, kuinka kelloköynnös on tänä kesänä kukkinut ennätyksellisen runsaana. Se on myös tehnyt valtavasti siemenkotia. Keräsin sisälle kuivumaan 32 siemenkotaa. Kolmessa köynnöksessä on varmasti toinen mokoma vielä riippumassa. Otan ne talteen siinä vaiheessa, kun on aika laittaa köynnös kompostiin.

Sedum 'Herbvstfreude' - Komeamaksaruoho


Komeamaksaruohot nauttivat näistä syyspäivistä. Niitä kasvaa viidessä paikassa. Yksi istutuspaikoista on kuiva ja aurinkoinen. Siellä komeamaksaruoho on jo kukintansa loppusuoralla. Kuva on kahden viikon takaa. Sen jälkeen väriä on tullut roimasti enemmän.

Sedum 'Carl'
 
Pikkupuutarhan Kivipenkissä kasvaa komeamaksaruoho Carlina ostamani yksilö. Tämä ei kylläkään voi olla Carl, koska kukka on noin vaalea. Olkoon kuka hyvänsä, nätti on.

Clematis viticella 'Black Prince' - Viinikärhö

Lumikärhöt kukkivat yhä täysillä. Sinikukkainen Clematis Alpina on tehnyt muutaman syksyisen kukan, samoin Clematis 'Columnella'. 

Viinikärhö Black Prince kiipesi kesän aikana korkeuksiin, vieressä kasvavan tuijan latvaan. Siistin tuijan harottavaa olemusta, jolloin minun piti siirtää havuoksien seassa kiemurtelevat prinssin versot pois. Pelkäsin katkovani kukkivia versoja, mutta ilokseni en vahingoittanut ainuttakaan. Kärhössä ei enää ole uusia nuppuja, mutta avautuneet kukat ovat jaksaneet tosi pitkään hyvävointisina.

Rosa rugosa 'Sointu'
 

Moni perenna on jo vaipumassa talviunille. Yllättäen jotkut ovat aloittaneet kukintansa uudelleen. Mm. arovuokko, perhoangervo ja yksi sormustinkukka kukkivat vaatimattomammin elokuun lopussa. Sointu-ruusu on jo toisella kukiintakierroksella ja säästä riippuen ei taida ihan heti sitäkään lopettaa.

Phlox paniculata 'Creme de Menthe' - Syysleimu  8.9.2024
 

Kirjavalehtinen syysleimu Creme de Menthe on ollut tänä kesänä kerrassaan hurmaava. Se kasvoi korkeaksi ja kukki runsaana ja pitkään. Yhdestä pikkuisesta taimesta on kehittynyt valloittavan ihana ja iso puska.

 
Syyspäiväntasaus on sunnuntaina 22.9. Se on päivä, jolloin pohjoisella pallonpuoliskolla kesä loppuu ja syksy alkaa astronomisen eli tähtitieteellisen määritelmän mukaan. Sen sanotaan olevan myös päivä, jolloin yö ja päivä ovat yhtä pitkiä. Lähde: Wikipedia.

Virallisesti siis kesä loppuu, mutta ei anneta sen häiritä. Ei mennä vielä talviunille, eletään täysillä vastedeskin.