torstai 11. toukokuuta 2023

Koska kukkii -haaste: 2. raportti

Trillium erectum - Punakolmilehti

Kevät etenee ja niin etenee Koska kukkii -haastekin. Valkotäpläimikän ja valkoisen tarhakylmänkukan tilanteen olen jo raportoinut. Nyt on annettava väliaikatietoja kahdesta muusta arviointikohteestani eli punakolmilehdestä ja sinikämmenestä.

Kuten kuvasta näkyy, punakolmilehden kukinta on alkanut. Mikäli tällaiset kesäiset lämpötilat jatkuvat, nuppu pamahtaa täysin avoimeksi luultavasti jo tänään torstaina (kuva otettu ke 10.5.).

Trillium erectum - Punakolmilehti

Kuten olen jo kertonut, siirsin vuosi sitten punakolmilehteä vajaan metrin rhodosta oikealle. Kukinta-ajan arvioimisen lisäksi tämän kasvin kohdalla on riittänyt jännättävää. Selviääkö se niin siirrosta kuin talvestakin. Hyvin näyttää käyneen. Nuppuja on useampi, kuin uskalsin toivoakaan.

Kukinta-ajaksi ennustin 15.5., mikä olisi ensi maanantaina. Kuten edellä totesin, kukka aukeaa täysin jo aikaisemmin. Salliiko haasteen aloittaja Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minna, että kirjaan punakolmilehden kukinnan alkaneeksi 11.5.?

Glaucidium palmatum -Sinikämmen

Neljäs kisaan osallistuva kasvi on sinikämmen. Se kuuluu niinikään siirrettyin kasveihin. Tosin se siirtyi jo kaksi vuotta sitten ja toipui muutosta hyvin. Vuosi sitten jännitykseni palkittiin kasvin selviytymisellä, rehevällä kasvulla ja usealla kukalla. Tänä vuonna olen käynyt kuivia korsia katselemassa monen monta kertaa eloa löytämättä. Kunnes vapun aatonaattona huomasin sykeröisen lehdenalun pilkistävän mullasta. Jippii, elossa on.

Kylmät säät ovat selvästi hidastaneet sinikämmenen heräämistä. Tai sitten sen päämääränä on saada kaikki versot kerralla pystyyn. 

Sinikämmenen kukinta-ajaksi ennustin 20.5. Tuohon päivämäärään on runsas viikko. Monet kasvit ovat nopeita käänteissään, mutta epäilen vahvasti, ettei ennustamani kukintapäivä toteudu.


Istutin viime kesäkuun alussa pääsiäiseksi ostamani ruukkunarsissit alapihan Ruusupenkkiin, ruusupuskien taakse. Nappasin lapiolla sopivan ison tuppaan maata suikeroalpeineen ja piilotin sipulit sinne. Taitaa olla kaikkien aikojen komein purkkinarskujen kukinta meidän pihassa. Ensi kevään runsaiden narskunäkymien toivossa laitoin viikonloppuna tämänkin pääsiäisen tetet ruusupuskien taakse. Sieltä ne näkyvät niin meille kuin naapurillekin.