perjantai 1. toukokuuta 2020

Silta yli synkän virran

Acer - Vaahtera

Kirjoitan tätä postausta vappuaattona. Edellisinä päivinä taivaalta on tullut vuoroin vettä, räntää, rakeita ja  lunta. Aurinko on välillä ilmestynyt pilvien takaa kurkkimaan ja sulattamaan maahan sataneen valkoisen töhnän. Lämpömittarissa lukemat ovat vaihdelleet +2.5 - +5.3 välillä. Torstain eli vappuaaton vastainen yö oli kylmä. Pakkasta oli lähes -4 astetta, eikä päiväkään ole kovin lämpimäksi kehittynyt.

Toivon ja odotan lämpimämpiä päiviä, mutta itse asiassa tällainen säätilanne on aika tavallista huhtikuun lopulle. Taitaa olla niin, että harmitus koleista säistä johtuu osittain loputtoman pitkästä lumettomasta jaksosta. Kun syksystä siirryttiin suoraan kevääseen, on vuodenajat menneet ihmismielessä sekaisin ja pienessä päässä pitäisi pian jo olla kesä.

Rosa 'Ilo'

Kevään makuun olemme jo päässeet. Täällä etelässä on ollut muutamia oikein lämpimiä päiviä ja aurinko on paistanut usein. Maa on melko kuivaa vähäisten sateiden vuoksi. Vaikka syksyllä ja talvella vettä tuli runsaasti, on kevät sitten ollut vähäsateinen ja tuulinen. Maa ei saanut vettä sulavasta lumestakaan, kun lunta ei ollut.

Salix - Paju

Yöpakkasten ja päiväkoleuden vuoksi kasvien kehitys etenee hitaaseen tahtiin. Sipulikukat ovat kukkineet ajallaan ja runsaina. Sen sijaan perennat näyttävät jurovan. Se lisää puutarhurissa kihelmöivää jännitystä, sillä aina talvesta selvinneitä odottaa mielenkiinnolla ja vähän pelollakin. Yleensä kovin jähmeästi heräävät kärhöt kukkuvat tänä keväänä aikaisin, kun taas monista tavanomaisista huhti-toukokuun herääjistä ei näy vilaustakaan.

Fritillaria uva-vulpis - Assyrianpikarililja

Luonnolla on oma järjestyksensä, johon on vain taivuttava. Lumettomuudessa ja hitaasti heräävässä keväässä on hyvätkin puolensa. Monet puutarhan työt on voinut aloittaa tai kokonaan tehdäkin aikana, jolloin yleensä hakataan purouomia pihamaan jäätikköön sen sulattamiseksi. Istutusalueetkin on jo kertaalleen kantattu, puut ja pensaat leikattu, perennat lannoitettu, käytävät haravoitu. 

Ahkeroinnista huolimatta aikaa on jäänyt myös pihakierroksille ja kunkin kasvin ääressä niiden ihastelulle. Hanhien, joutsenen ja kurkien kevätmuutot on nähty, peipposen laulua kuunneltu ja puiden silmujen pullistumista seurattu. Kaikki aistit ovat päässeet mukaan kevään tahtiin ja valmistautuvat jo vastaanottamaan kesää.

Fritillaria meleagris - Kirjopikarililja

Tämä kevät tulee jäämään muistiimme koronakeväänä. Virus on aiheuttanut paljon rajoituksia ja ongelmia monen arkeen. Korona on ilman muuta vakava asia, mutta se on myös asia, johon on ollut likimain mahdoton varautua. Emme pääse tilanteesta ulos yhtään nopeammin väheksymällä vaaraa tai surkuttelemalla itseämme.

Kotona viihtyvänä introverttina olen ehkä onnellisessa asemassa. Löydän tekemistä omista nurkista, enkä vaivaannu tyhjänpanttina olemisestakaan. Puutarhassa saan aikani kulumaan enemmän kuin hyvin. Jos koronassa jotain hyvää pitää nähdä, niin ainakin ajankohta sen jylläämiselle on parhaasta päästä. Miten voimaannuttavaa onkaan, kun marraspimeän sijasta karanteenia kirkastaa kevään valo.


Kerrankin talon ikkunat on lähes kaikki pesty ennen vappua. No, saunan, pesuhuoneen ja varaston ikkunat odottavat vielä kirkkauttaan, mutta ne on nopeasti pesty. Kunhan vain pääsen vauhtiin. Kellarissakin olen ehtinyt tekemään inventaariota ja järjestelmään paikkoja. Lähinnä kyllä omia ruukkujani ja puutarhatavaroita. Ukkokullan reviirille en ole vielä mennyt. Osa talvivaatteista on pesty, tuuletettu ja siirretty kesäsäilöön. Kaapit tuli siivottua jo ennen koronakriisiä, mutta nyt niitä on tullut vielä hienosäädettyä. 

Muscari Grabe Ice - kuvattu to 29.4.20

Sohvalla istuessa olen kutonut sukkia ja pipoja. Muutakin taitaa vielä lähiaikoina valmistua. Olen lukenut monta kirjaa . Oman kirjahyllyn anti alkaakin jo huveta. Aina pitää kotona olla jotain luettavaa ja niinpä tilasin kirjakaupan alemyynnistä muutamia kirjoja. Verkkokaupoista pyrin tilaamaan lähetykset pakettiautomaattiin. Ilmeisesti moni muukin käyttää runsaasti verkkokauppoja, sillä jokainen tilaamani paketti on ohjattu automaatin sijasta asiamiespostiin. Siellä asiointi on kuitenkin tehty varsin turvalliseksi ja mahdolliset kontaktit minimoitu.

Muscari azureum - Atsurianhelmililja

Kaikkea tärkeää ja vähemmän tärkeää saa hankittua, jos osaa käyttää tietokonetta ja sellaisen omistaa. Ruoan tilaaminen netin kautta osoittautui melkeinpä vaikeimmaksi rastiksi. Ensin mikään taho ei toimittanut ruokaa meidän kylällä kotiin. Kun sellainen taho löytyi, ei ollut vapaita aikoja tai ensimmäiset vapaat ajat sijoittuivat parin viikon päähän. Keräys- ja kuljetushinnatkin ovat vaihdelleet 10 eurosta 25 euroon. 

Kokeilimme naapurikunnan isoa markettia. Kun on tottunut hakemaan ruoan itse kaupasta, oli todella vaikea arvioida tuotteita netissä. Piti laatia ostoslista etukäteen, sillä nettikaupasta ei niin vain haeta unohtunutta hiivapakettia. Netin kautta ruoan ostaminen tuli myös kalliimmaksi, sillä tarjoustuotteita on hankalampi huomata ja ylipäätään tehdä tuotteiden hintavertailua. 

Uskon ruoan verkkomyynnin ja kotiinkuljetuksen tulleen jäädäkseen. Vaan yhä siinä on kehitettävää. Eikä verkko-ostaminen suju mummoilta ja vaareilta, joilla ei itsellään ole kykyä ja mahdollisuutta käyttää tietokonetta. Tai läheistä, joka tilauksen tekisi heidän puolestaan.


Tapani mukaan seuraan uutisia. Joskin koronauutisoinnissa olen antanut itselleni vapauden suodattaa ja vähentää uutistulvaa. Jos kaiken imee itseensä, on vaikea välttyä ahdistukselta. Välillä on ihan mielenkiintoista lukea muistakin maailman asioista ja pohtia niiden vaikutusta ja merkitystä omaan elämään.

Parissa blogissa on kehuttu omaa kompostimultaa. Maailmansivu on ymmärretty kompostin arvo. Sehän on melkeinpä ilmaista tavaraa. Sanomalehdessä oli uutinen, jonka mukaan biojätteen kompostointi myös omakotitaloissa tullee pakolliseksi vuonna 2024. Joillakin alueilla näin jo on ollutkin. Kommentteja lukiessani kummastelin, kuinka vaikeaksi monet kompostoinnin näkevät. Yhden mielestä kompostori on kallis, toisen pihalla taasen ei ole sille tilaa ja kolmannen mielestä kompostorit eivät kerta kaikkiaan toimi ja koko homma on ihan turhaa. Olipa niitäkin, joiden mielestä kunnan tulisi maksaa heille kompostoinnista.

Muscari - Helmililja

Minulla on kompostoinnista pelkästään hyviä kokemuksia. Olemme kompostoineet koko sen ajan, minkä olemme omakotitalossa asuneet. Kompostoinnissa on muutama perusasia, jotka eivät ole laisinkaan vaikeita opittavaksi. Pari vuotta sitten hankittu uusi kompostori oli kallis, mutta ei niitä todellakaan joka vuosi tarvitse ostaa. Sekajäteastian tyhjennysväli on pidempi, jos taloudessa kompostoidaan. Siinä tulee säästöä. Parasta tietenkin on se multa, jota kompostori tuottaa. Sehän on lähestulkoon luksustavaraa omakotiasujan puutarhassa. Eipä tulisi mieleenkään laittaa biojätettä sekajätteeseen. Kompostointi on asennekysymys ja asenteita on mahdollista muuttaa. Onneksi niin.

Lonicera per. 'Belgica Select' - Ruotsinköynnöskuusama

Ymmärrän, että moni kärsii tämän hetken rajoituksista. Kaikki vaikutukset eivät edes vielä näy, vaan tämän kriisin seurauksia korjataan vuosia eteenpäin. Eräs asiantuntija sanoi muutama päivä sitten mediassa, että jonkinlainen maailmanlaajuinen pysähdys on ollut odotettavissa. Sen aiheuttajaksi on veikattu ilmastokriisiä, sotilaallista konfliktia tai isomman alueen talouden romahdusta. Tulikin pandemia, joka mullistaa meidän kaikkien elämää niin pahassa kuin hyvässäkin. Toivokaamme jälkimmäisen vaihtoehdon suurempaa osuutta.

Taraxacum officinale - Voikukka

Vapun jälkeen sään on luvattu vähitellen lämpenevän. Pian alkaa siis taimien siirto kasvihuoneeseen, eikä kasvimaakylvöihinkään kovin pitkää aikaa ole. Viikko sinne tänne ei maailmaamme kaada. Kevätluonto ja -puutarha on täynnä ihmeteltävää. Jollei sinulla ole omaa puutarhaa, katsele vaikka puiden ja pensaiden pullistelevia silmuja ja kuuntele lintujen tarjoamaa ilmaista konserttia. Katsele pilvien kulkua taivaalla ja nauti keväästä. Nyt jos koskaan on tilaisuus elää tässä ja nyt.

NalleKalle katsoo luottavaisesti tulevaisuuteen

Kaikki ihanat puutarhaystäväni, iloista vappua ja tervetuloa toukokuuhun!

Sellaisen planeetan asukkaat, missä ei ole kukkia,
kuvittelisivat meidän olevan jatkuvasti hulluna ilosta,
koska meillä on  niitä ympärillämme.

- Iris Murdoch -