perjantai 26. tammikuuta 2018

Multaan meni ja muutakin siemenasiaa


Nyt se taas alkoi. Ensimmäiset siemenet on kylvetty. Päätin olla tänä vuonna maltillinen (kuten päätän joka vuosi) ja tarkoitus oli aloittaa kylvöt aikaisintaan helmikuussa. Suvikummun Marjan maanantaisen postauksen luettuani piti pikkaisen pyörtää päätöstä. Jos nyt on meneillään otolliset kesäköynnösten kylvöajat, pitänee se hyödyntää. Sallin muutenkin itselleni päätösten peruuttamisen ilman sen kummempia omantunnontuskia, jollei pyörtämisestä mitään vahinkoa vaikkapa sivullisille tule. 


Kylvin kelloköynnöstä ja yllättäen varastoistani löytyneen keijunmekkopussillisen. Keijunmekon siemeniä oli pussissa peräti kahdeksan kappaletta ja niiden kanssa sai olla tarkkana. Niin pikkuruisia olivat, että pelkäsin hukkaavani nekin vähät. Kelloköynnöksen siemeniä toisessa pussissa oli neljä kappaletta, toisessa kuusi. Pussissa määräksi mainittiin 1 gramma. Ehkä toisen pussin siemenet olivat hivenen kookkaampia.


Yritin löytää netistä joku aika sitten lukemani keskustelun siemenpussukoiden hintavertailusta. Vaan en löytänyt. Yleensä sitä vain nappaa siemenpussin kaupasta tai tilaa netistä sen enempää vertailuja tekemättä. Syytä ehkä olisi, sillä aikamoinen kirjo esimerkiksi siementen määrässä per pussi tuntuu olevan. Määrät kerrotaan vaihtelevasti lukumääränä tai grammoina. Onpa sellaisiakin pusseja vastaan tullut, joissa mitään määrää ei kerrota. 


Siemenpussien hinnoissa on myös paljon eroja. Siemenpussit ovat litteitä, kevyitä ja sieviä, eivätkä ne vie paljon tilaa. Niitä tulee helposti napsittua kaupan telineestä ihan vain varuiksi. Vasta kassalla hätkähtäen tajuaa, ettei kyseessä mikään halpa ostos välttämättä olekaan. 

Tämän postauksen siemenpussukat ostin rautakaupasta ja kassasummaksi kilahti yli 40 euroa. Viime vuonna netistä siemeniä tilatessani hintahaitari liikkui 1,50 eurosta yli 7 euroon per pussi. Mitään erityisiä tai harvinaisia siemeniä en edes tilannut. Usein monivuotisten kukkien siemenet ovat kalliimpia.


Kuinka usein sitten niitä hamstrattuja siemenpusseja tulee pyöriteltyä laatikossa vuodesta toiseen ja ostettua joka kevät seuraksi yhä uusia? Ilman, että niitä kylvää. Jotkut siemenet itävät hyvin senkin jälkeen, kun pussissa mainittu itävyyspäivämäärä on umpeutunut. Osalla siemenistä itävyys on annetun ajankin puitteissa epävarmaa. 


Niin ihana, kuin siemenpussukoita onkin käsissään rapistella, ei niitä kannata arkistoitavaksi ostaa. Kylväkää siis siemenvarastonne välillä tyhjiksi tai laittakaa siemenet kiertoon. Kalliiksi niiden säilöminen sellaisinaan tulee.


Kävin omat siemenvarastoni läpi ja yllättävän paljon päältä päin väljästä laatikosta kylvettävää löytyi. Inventaarion pohjalta olen tehnyt joitakin ostoksia, mutta yritän pitää pääni kylmänä ja välttää nettikauppojen uumeniin eksymistä. Mieluummin vaikka kesän mittaan tai syyspuolella hyödynnän alennus- ja loppuunmyyntejä. Silloin siemeniä saattaa saada hyvinkin edullisesti.  


Vähän piti nettikaupoissa siementen tiimoilta seikkailla, sillä halusin tulevanakin kesänä kasvattaa salaattifenkolia. Siihen ihastuin viime vuonna ja Autuas olo -blogin Cherin vinkistä metsästin nyt Zefa Fino -lajiketta, jota löysinkin Hyötykasviyhdistyksestä. Samaisesta kaupasta löysin myös etelänruusuruohoa (Knautia macedonica), jonka kuvia bongasin hiljattain jonkun blogista. En vain yhtään muista, kenen blogi kyseessä oli.

Nyt vielä pitäisi laatia se kylvösuunnitelma, jonka kanssa en tahdo päästä millään alkuun. Silkkaa saamattomuutta.

 Viikonloppu alkaa olla käsillä. Levätkää, ulkoilkaa ja nautiskelkaa.

Työhuoneen taivasnäkymä sunnuntailta