tiistai 14. toukokuuta 2019

Tämän kauden tomaattini


Tomaatit kukkivat ja varkaitakin pitäisi nyppiä.

Tomaattien, kurkkujen ja chilipaprikoiden taimet odottavat kellarissa innokkaasti pääsyä kasvihuoneeseen. Joka päivä katson sääennusteet, erityisesti yöksi luvatut lämpöasteet. Tähän saakka öisin on ollut koleaa, jopa pakkasia. En ole uskaltanut taimiani kasvariin vielä viedä. Kennokasvari on hatara, eikä valopetroolilla toimiva lämmitin kovin tehokkaasti lämpöä kasveille tarjoa. Joko pian uskaltaisi? Yölämmön pitäisi hissukseen pysytellä +5 asteessa tai lämpimämpänä. 

Ajastan tämän postauksen, joten julkaisun aikaan tomaattini saattavat olla jo kasvarissa.

Kohta syödään kellarissa kasvatettuja kurkkuja.

Tein yhteenvedon tämän vuoden tomaateistani. Joka vuosi on ollut tarkoitus yhteenveto tehdä, mutta tähän saakka toteutus on jäänyt vaillinaiseksi. Lähinnä syksyllä olen kertonut kasvarikasvatuksen tuloksista. 

Lainasin tomaattien, kurkkujen ja Hungarian Blackin kuvat sekä tekstit siemenkauppiaiden sivuilta havainnollisuuden lisäämiseksi.


TOMAATIT


Ensimmäiset tomaatit kylvin 3.3. Itäminen oli hidasta ja niinpä varmistin onnistumista kylvämällä toisen satsin 12.3. ja vielä muutaman lajin 18.3. Jokunen siemen jäi itämättä, mutta jälleen kerran taimia tuli yli oman tarpeen. Parempi niin, kuin ei taimia ollenkaan. Ylimääräisille on jo löytynyt uusi koti.

Päätin keskittyä kirsikkatomaatteihin, sillä ne ehtivät varmimmin kypsyä kennokasvarissa viilempänäkin kesänä. Tietysti toiveissa olisi samanlainen tomaattien unelmakesä, kuin viime vuonna. Pitää kuitenkin olla realisti ja varautua toisenlaisiin olosuhteisiin.

Ahkerasti ammensin teidän kaikkien tomaattiyhteenvedoistanne kokemuksia ja suosituksia. Sungold, Rosella ja Bumble Bee pääsivät kehujen perusteella kokeiltaviksi. Promyk oli myös uutena mukana, mutta se iti huonosti ja vain yksi taimi keikkuu nipinnapin elämän rajamailla. Siksi en laske sen varaan mitään.

Hundreds and Thousands on pikkuinen tomaatti, jota suositellaan mm. amppeleihin. Istutin sen taimet isoon ruukkuun, jonka voi tarvittaessa nostaa vaikka terassin nurkkapöydälle.


Kirsikkatomaatti Sungold, 3 kpl

Monen suosikkikirsikkatomaatti. Kasvutapa vähän ’villi’, siksi tukeminen tärkeää. Viljely kuitenkin kannattaa, koska 10-15 g painavat oranssinpunaiset tomaatit ovat supermakeita. Viljellään joko kasvihuoneessa tai lämpimällä seinustalla. Antaa satoa myöhään syksyyn. 


Kirsikkatomaatti Supersweet, 3 kpl

Erittäin runsassatoinen lajike kasvihuoneeseen, ulkokasvatukseen todella suojaisessa paikassa. Viihtyy ravinteikkaassa ja läpäisevässä maassa. Kastele säännöllisesti. Korjaa satoa vähitellen, hedelmät ovat n.4 cm. Kirsikkatomaatti Rosella, 3 kpl

Erikoisen värinen tummanroosa kirsikkatomaatti. Ohutkuorisen, makean hedelmän malto on vihertävä. Satoisa ja viljelyvarma runkotomaatti, soveltuu kasvihuoneeseen, lasitetulle parvekkeelle tai lämpimälle seinustalle.

Kirsikkatomaatti Bumble Bee, 3 kpl

Valtavasti erittäin makeita ja hyvänmakuisia, kullankeltaisia hedelmiä, joissa on oranssinpunaisia raitoja. Halkaisija 2–3 cm. Satoisa. Kasvihuoneeseen tai lämpimälle paikalle ulos. Sido taimet tukeen. 
Kirsikkatomaatti Hundreds and Thousands, 2 kpl

Tällaista kirsikkatomaattia et ole varmasti ennen nähnyt. Nimensä mukaisesti se tuottaa satoja ja jopa tuhansia makeita ja mehukkaita suupaloiksi sopia pikkutomaatteja. Soveltuu amppelikasvatukseen ja ruukkuviljelyyn. Pitkä sadonkorjuuaika. 


Päärynätomaatti Yellow pearshaped, 3 kpl

Päärynätomaatti ’Yellow Pearshaped’. Esikasvatettava. Keltaiset, päärynänmuotoiset hedelmät pienehköjä, 2–3 cm läpimitaltaan, makean maukkaita. 

 

Kirsikkatomaatti Gardener’s delight, 3 kpl

Yksi maukkaimmista ja makeimmista kirsikkatomaateista. Kasvuaika n. 68vrk. Pienet, kirkkaanpunaiset tomaatit tertuissa. Paino n. 20-25g/kpl. Kasvutapa rehevä. Kookas, tuettava reilusti. Kasvihuoneeseen tai lämpimälle seinustalle. Huom, siemenet pieniä!


Runkotomaatti Tigerella, 2 kpl

Tunnetaan myös nimellä ’Mr. STRIPEY’. Aikainen englantilainen runkotomaatti kasvihuoneeseen tai lämpimälle ja suojaisalle seinustalle. Kasvuaika n. 70vrk. Hedelmän ulkonäkö erikoisen kaunis: punaisella pohjalla oranssit raidat. Tasakokoisia, painavat n. 80-90 g/kpl. Maku erinomainen. Terve ja suurisatoinen. 

 
KURKUT 


Myös kurkuista tuli viime vuonna aikaisin alkanut ja hyvä sato. Pysyimme koko kesän omissa kurkuissa. Nyt kokeilen uusina Sherpaa ja Cordobaa.


Sherpa, 2 kpl

Partenokarppinen lajike, joka tekee hedelmiä ilman pölytystä ja jolta puuttuvat hedekukat. Aivan sileät, 15-25 cm pitkät hedelmät, joissa on murea malto ja pieni siemenkota. Säilyy hyvin. Erittäin laadukas lajike tuoreena syötäväksi, säilöttäväksi jne. Sopii avomaalle ja kasvihuoneeseen.
Beth Alpha, 3 kpl

Mehukas ja murea lajike. Käytetään tuoreena tai säilöntään. Tummanvihreät, 17-20 cm pitkät hedelmät. Pitkä korjuuaika. Avomaalle tai kasvihuoneeseen. 
Cordoba, 2 kpl

Partenokarppinen (itsepölytteinen) pitkäkurkku kasvihuoneeseen. Mureissa, tummanvihreissä, noin 30 cm pitkissä, hiukan uurteisissa hedelmissä on pienet siemenkodat. Hyvänmakuinen. Aikainen ja satoisa. Erittäin pitkä korjuuaika. Terve ja kasvuvoimainen ammattilaislajike harrastajaviljelyyn. Härmänkestävä.CHILIPAPRIKA HUNGARIAN BLACK, 4 kpl

Chilipaprika ‘Hungarian Black’ Raikas ja mehukas n. 5 cm pitkä hedelmä. Väri on raakana mustaliila ja kypsänä syvänpunainen. Keskivahva.Tomaatti kukkii kasvarissa 24.5.2018

Pieni kasvarini täyttyy tomaateista ja kurkuista. Niiden lisäksi kokeilen tänä vuonna chilipaprikaa. Luultavasti kasvariin kulkeutuu kesän mittaan muutakin. Tomaatteja on sen verran paljon, että kokemuksesta tiedän joutuvani niiden sekaan sulloutumaan. Mikäs sen mukavampaa, kuin istua kasvarin rauhassa ja lämmössä varkaita nyppimässä. Sitä jo kovasti odotan.